Отиди на
Форум "Наука"

Разбирателство отвъд границите: Европа без езикови бариери


Recommended Posts

  • Потребители

Европейска стратегия цели да преодолее комуникационните бариери в Европа, за да осигури на Стария континент водеща роля в технологичната революция на бъдещето.

Европа е изправена пред сериозна комуникационна криза. Най-новото проучване на консорциума META-NEТ, озаглавено „Европейските езици в дигиталната епоха” и публикувано през 2012 г. в 31 отделни книги, изследващи 31 европейски езика, разкрива, че повечето европейски езици са застрашени от „дигитална смърт”, тъй като не разполагат с достатъчна технологична подкрепа, за да оцелеят в дигиталния свят. Изключителното езиково разнообразие обогатява културното наследство на континента ни, но същевременно възпрепятства търговията, разпространението на услуги и по-нататъшната европейска интеграция. В сегашния момент, въпреки огромните разходи за преводачески услуги, само малка част от необходимата информация е достъпна на всички европейски езици, а гражданите на Стария континент нямат възможност да обсъждат ключови въпроси за живота и бъдещето си, без да полагат огромни усилия за преодоляване на езиковите бариери помежду си. В разгара на финансовата криза например гърците и германците общуват помежду си с посредничеството на националните медии и политиците, т.е. на фактори, които далеч не винаги са гаранция за взаимно разбирателство. Във време, когато интернет и социалните мрежи радикално променят политическия процес, Европейският съюз не успява да се възползва пълноценно от положителните промени. Датчаните не могат да обсъждат с французите ползите и вредите от използването на ядрената енергия в сравнение с енергията от изкопаеми горива. Европейските граждани на средиземноморските страни членки не могат да участват заедно със съседите си от северноевропейските страни в международната дискусия за общата имиграционна политика.

Европейската мрежа за върхови постижения META-NET обединява 60 изследователски центъра от 34 страни. Нейната цел е да подкрепи процеса на изграждане на Европа без комуникационни бариери, където безпрепятствено се обменя информация и се търгува свободно, като същевременно се запазва богатото разнообразие от култури и езици на континента. Именно с тази цел META-NET разработи Стратегия за развитие на научните изследвания по пътя към „Многоезикова Европа 2020” (SRA), в която се посочват начините, по които целевите инвестиции в езикови технологии ще генерират значителни икономически ползи, надхвърлящи вложените разходи. В последните две години META-NET обедини усилията на стотици представители на индустрията и администрацията и експерти в областта на езиковите и информационните технологии, за да разработи Стратегията SRA, чийто официален дебют пред Европейската комисия и представителите на научната общност и индустриалния сектор се състоя по време на симпозиум, проведен на 25 януари 2013 г. в Берлин, Германия.

***

Езиковите технологии: Някои факти

Езиковите технологии ни помагат в ежедневни задачи като писане на електронни писма и резервиране на самолетни билети. Тези технологии стоят зад софтуера, който може да обработва говорима и писмена човешка реч. Разчитаме на тях, когато търсим информация в интернет или си превеждаме уеб страници, когато използваме навигационната система в автомобила си или подаваме гласови команди на мобилния си телефон, когато сортираме препоръчани продукти в онлайн магазина. В близко бъдеще ще можем да подаваме гласови команди на компютърните програми, машините и други устройства, включително на домакинските роботи, които скоро ще влязат в домовете и офисите ни. Ако се нуждаем от информация и помощ, ще можем лесно да я получим, където и да се намираме. Премахването на комуникационната бариера между хората и технологиите ще промени нашия свят. Езиковите технологии ще позволят на хората да работят заедно, да учат, да правят бизнес и да споделят знания независимо от равнището на своите езикови познания и компютърни умения.

Днес системите за езикови технологии разчитат предимно на статистическите методи, които използват огромен обем от писмени и устни езикови данни. Такива данни е много трудно да бъдат събрани, особено за езици със сравнително малък брой носители. Последните постижения отчасти преодоляват тези ограничения, а езиковите технологии са една от ключовите ниши в сектора за информационни технологии, които бележат растеж. Големите международни корпорации като Google, Microsoft, IBM и Nuance инвестират сериозно в разработването на езикови технологии. Европа разполага с необходимия технологичен, културен и езиков потенциал, за да заеме водеща позиция в този сектор, като същевременно разчита на стотиците малки и средни предприятия, разработващи специализирани многоезикови технологични приложения и услуги.

***

Избрани цитати от изследването на META-NET „Европейските езици в дигиталната епоха”

  • Латвия: „За малки езици като латвийския е жизненоважно да са в крак с все по-бързото развитие на съвременните технологии. Можем да гарантираме бъдещето на нашия език само ако осигурим на хората, които го използват, равностойни възможности с тези на хората, които използват по-големите езици. Затова и възможностите ни за напредък във всяко едно отношение са свързани с подкрепа за развитието на съвременните технологии.“ — Валдис Домбровскис (министър-председател на Латвия)
  • Португалия: „Езиковите технологии са от първостепенно значение за укрепването на позициите на португалския като език на глобалните комуникации в информационното общество.“ — Педро Пасуш Коелю (министър-председател на Португалия)
  • Чехия: „META-NET осигурява значителна технологична подкрепа на езиците в Европа и играе ключова роля в развитието на многоезиковата европейска култура и общество.“ — Иван Вилхелм (заместник-министър на образованието, младежта и спорта)
  • Гърция: „Засилената подкрепа за езиковите технологии гарантира присъствието на гръцкия език и култура в дигиталната епоха, като същевременно поощрява развитието и комуникацията между гражданите в информационното общество.“ — Георгиос Бабиниотис (министър на образованието, обучението през целия живот и религиозните въпроси)
  • Финландия: „Без език не можем да общуваме. Инициативите на мрежата META-NET оказват ценна подкрепа за развитието на многоезикова Европа.“ — Александер Стуб (министър по европейските въпроси и външната търговия)
  • Франция: „META-NET осигурява неоценим принос за разработване на активна европейска стратегия в подкрепа на мултилингвизма въз основа на съществуващите технологии, като същевременно стимулира новите иновативни технологии.“ — Ксавие Нот (председател на Генералния директорат по въпросите на френския език и езиците, които се говорят във Франция)
  • Литва: „Съхраняването на литовския език за бъдещите поколения е отговорност на цялата общност на Европейския съюз. Успешното развитие на езиковите технологии ще определи до голяма степен и бъдещето на литовския език.“ — Андриус Кубилиус (министър-председател на Република Литва)
  • Швеция: „Висококачествените езикови технологии са най-ефективният начин за съхраняване на езиковото многообразие на Европа. В условията на демокрация е задължително да можем да използваме пълноценно всички езици за нуждите на живота ни в съвременното общество. META-NET има централна, жизненоважна функция в този контекст.“ — Лена Екберг (Шведски езиков съвет)
  • Словения: „Системното разработване на езикови технологии за словенския език е задължително, ако искаме той да продължи да ни служи и да се развива и в бъдещия дигитален свят.“ — Данило Тюрк (президент на Република Словения)
  • Великобритания: „Дейността на META-NET е важна стъпка към едно бъдеще, в което езиковите технологии ще бъдат навсякъде около нас, ще ни позволяват да общуваме, да правим бизнес и да споделяме знание с приятели и колеги, без значение дали говорим един и същи език.“ — Дейвид Уилетс (държавен секретар по въпросите на университетското образование и науката, ръководител на Департамента за бизнеса, иновациите и уменията)
  • Германия: „Присъщата на Европа многоезиковост и отличният ни научен потенциал са перфектни предпоставки за значителен напредък, който да ни позволи да се възползваме от предизвикателствата, пред които ни изправят езиковите технологии. МЕТА-NET открива нови възможности за развитие на многоезиковите технологии, които са неразделна част от съвременния живот. — Анете Шаван (министър на образованието и науката)

sra-pressrelease-bulgarian-international-_page_4.jpg

Целия текст: http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0079&n=001439&g=

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...