Отиди на
Форум "Наука"

Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април


Recommended Posts

  • Администратор

Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април
Британски лектори говорят за съзнанието и времето, още две теми ще бъдат обявени скоро


В края на април ще се състои второто издание на форума за популярна наука Ratio. На 27 април 2013 г. в Младежки театър „Николай Бинев“ гостите отново ще могат да чуят четири теми от различни научни сфери, представени по достъпен и ангажиращ начин. Целта на Ratio е да покаже, че научното мислене не е резервирано само за учените, а може да е интересно на всеки.
„Първото издание на Ratio през септември ни показа, че към подобни събития има интерес и публиката се отнася позитивно към идеята ни. Това ни даде увереност, че форумът трябва да се случва два пъти в годината,“ коментира Любомир Бабуров, организатор на събитието. „За разлика от първото издание, в чийто фокус по-скоро бяха точните науки, сега ще обърнем внимание и на по-абстрактни теми като съзнанието и времето.“
Тези две теми ще бъдат представени от британците проф. Сюзън Блекмор и д-р Адам Харт-Дейвис.
Проф. Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката. Нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията. Автор е на повече от 60 академични статии, спомогнала е за написването на над 80 книги и е основен автор на 14. Освен своята академична работа, тя е автор в няколко медии, пише блог постове за Guardian и Psychology Today и често участва в радио и телевизионни предавания.
По време на Ratio проф. Блекмор ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля. Проф. Блекмор ще направи и няколко демонстрации с помощ от публиката, които показват различни начини, по които ние грешно възприемаме работата на собствения си ум.
Втората тема на Ratio ще бъде представена от д-р Адам Харт-Дейвис, британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той има над 30-годишен телевизионен опит в представянето на научни теми пред масова аудитория. Продуцираното от него Scientific Eye се превръща в най-популярното телевизионно предаване за наука, което се използва в близо 70% от училищата във Великобритания и се излъчва в 35 други държави. Автор е на 37 книги за популярна наука, които третират въпроси в различни сфери от физика и астрономия до история.
По време на своята презентация на Ratio д-р Адам Харт-Дейвис ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той ще представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.
Билетите за Ratio ще се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg. Цените им са 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти. Другите две теми, както и допълнителна информация за събитието, ще бъдат обявени на сайта на Ratio: www.ratio.bg.

554937_465808186807196_1220259800_n.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Всички лектори може да видите тук: http://nauka.bg/a/ratio-2013

Като повече информация направо в сайта - http://ratio.bg

susan-blackmore-200x300.jpg


Проф. Сюзън Блекмор

adam-hart-davis-199x300.jpg
Д-р Адам Харт-Дейвис

Deborah-hyde-251x300.jpg

Дебора Хайд

nikolay-spassov-285x300.jpg


Проф. д-р Николай Спасов

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...