Отиди на
Форум "Наука"

Излел е Дельо Хайдутин от Слънчевата система


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Сондата "Вояджър 1", с която лети и родопската песен "Излел е Дельо хайдутин", e напуснала пределите на Слънчевата система, съобщиха вчера световните агенции, цитирайки американски астроном. Часове по-късно обаче от НАСА обявиха, че това още не е станало. Космическият апарат, който бе изстрелян през 1977 г., още не бил излязъл в междузвездното пространство.
По всичко личи, че "Вояджър 1" е излязъл от граничната зона на Слънчевата система, тъй като получените резултати от изследването на спектъра на водорода и хелия са такива, каквито се очаква да бъдат в междузвездното пространство, твърди пенсионираният професор по астрономия от университета в Ню Мексико Бил Уебър.
"Само за няколко дни интензивността на радиацията на хелиосферата - крайната зона на Слънчевата система - намаля, а интензитетът на космическите лъчи се увеличи, както се очаква при напускане на хелиосферата", смята той. В същото време самият Уебър посочва, че учените продължават да спорят дали "Вояджър 1" всъщност не е навлязла в друга междинна област, разположена отвъд Слънчевата система. Астрономът се базира на данни от сондата, които преди няколко дни са претърпели радикална промяна.
На борда си апаратът носи послание към извънземните във вид на грамофонна плоча със златно покритие. Наред с Петата симфония на Бетовен, Бранденбургския концерт на Бах и др. на плочата е записана и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Целта е на другите космически цивилизации да бъдат показани най-големите постижения на човешкия гений.
През декември м.г. ръководители на мисията на НАСА оповестиха, че "Вояджър 1" е в нов район в покрайнините на Слънчевата система, известен като магнитна магистрала и свързан с резки промени при високоенергийните частици. Промяна на посоката на магнитното поле е последният ключов индикатор, който потвърждава, че апаратът е достигнал междузвездното пространство, но подобна промяна на посоката досега не е била наблюдавана, казаха вчера от американската космическа агенция.
Според изследователите сондата може да продължи да събира и да предава данни до 2020, дори до 2025 г. При излизането си от Слънчевата система "Вояджър 1" става първият предмет, направен от човека, който попада в слабо проученото междузвездно пространство.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

от сайта на наса са...

Обикновено, получаваните образи са черно-бели, след обработка със специализиран софуер /според хим. състав се полагат различни цветове/, имиджите се публикуват в пълния им блясък - цветно.. както би трябвало да изглеждат.



52706main_hstorion_lg.jpg

Image Left: The Hubble Space Telescope imaged this view in February 1995. The arcing, graceful structure is actually a bow shock about half a light-year across, created from the wind from the star L.L. Orionis colliding with the Orion Nebula flow. For more information on this image, see HubbleSite. Click on the image for a very large version. Credit: NASA, The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Това е снимка направена от Хъбъл. Цветовете се нанасят в последствие.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво казало първото извънземно когато стъпило на Земята?

- Who the fuck is Deljo?

Като дете бях убеден, че до към днешна дата човек ще лети извън пределите на Слънчевата система.

Но не предполагах, че ще е българин...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...