Отиди на
Форум "Наука"

Принципите на Karate Do


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Принципите на Karate Do
 
1. Не забравяй, че Karate Do (Път на празната ръка) започва и завършва с уважение, с поклон. Без уважение всяко бойно изкуство е само форма на насилие.
 
2. В карате няма първи удар. Първата стъпка в карате е назад, а не - напред. Търпение, въздържаност и самодисциплина! Да владееш себе си означава да владееш най-голямата империя.
 
3. Kарате е винаги на страната на справедливостта.
 
4. Първо опознай себе си, а след това – другите. Изучавай силните и слабите си страни. Ако познаваш другите, ти си просто знаещ. Познаваш ли себе си, ти си мъдър.
 
5. По-важно е как мислиш, а не - колко техники си овладял. Начинът на мислене е по-важен от техниката!
 
6. Умът ти трябва да бъде освободен и гъвкав. Мисълта ражда действието.
 
7. Проблемите идват от небрежността и от мързела. Да знаеш какво си длъжен да правиш и да не го правиш е признак за липсата на воля и наличието на страх. Мечът на страхливеца няма нито дръжка, нито острие.
 
8. Карате продължава и извън дожото. Няма точка, която да бележи завършването на обучението по карате; винаги има по-високо ниво. По тази причина практикуващите трябва да продължават с тренирането на карате цял живот. Да вървиш по този безкраен път, като ставаш по-добър днес, отколкото си бил вчера, а утре - по-добър от днес – през целия си живот – е един истински образ на Пътя на карате.
 
9. Карате се изучава цял живот. Днес трябва да станеш по-добър от вчера, а утре - по-добър от днес. И така - през целия си живот.
 
10. Прилагай Пътя на карате към всички неща. Един удар с ръка или с крак, нанесен или получен, може да означава живот или смърт. Това схващане е сърцевината на карате до. Ако към всички страни на живота се подхожда с този дух на сериозност, всички предизвикателства и трудности биха могли да бъдат преодолени.
 
11. Карате е като горещата вода – без нагряване тя отново става студена. Нужни са тренировки, концентрация и усърдие всеки ден.
 
12. Не мисли, че трябва да победиш! По-скоро мисли, че не трябва да загубиш! Човек с фалшива смелост е твърд отвън и мек отвътре, а истински смелият човек е мек отвън и твърд отвътре.
 
13. Пригаждай се съобразно своите силни и слаби страни и спрямо силните и слабите страни на противника си.
 
14. Мисли за ръцете и за краката си като за оръжия, но не забравяй, че противникът ти разполага със същите оръжия!
 
15. Когато излезеш от дома си, милиони врагове те очакват навън. Небрежността е голям враг, щом напуснем безопасната територия на дома си. Ако не сме във върхова физическа и психическа форма, ще привлечем провокатори и проблеми. Следователно трябва да възприемем нагласата, че когато прекрачим отвъд входната врата, попадаме посред много потенциални врагове и трябва да бъдем бдителни.
 
16. Дълбоките позиции са за начинаещите, а естествените позиции са за напредналите.
 
17. Защитната позиция (камае) е за начинаещите. При напредналите тя е излишна, понеже при тях съзнанието им трябва да е будно. Без значение колко непробиваема изглежда вашата защитна позиция (стойка на готовност), тя е безполезна, ако умът ви е заспал.
 
18. Изпълнявай катите точно! Катите стоят в основата на карате. Те са неговата същност.
 
19. Не забравяй прилагането или неприлагането на сила, разтеглянето или свиването на тялото, бързото или бавното изпълнение на техниката, вдишването и издишването!
 
20. Бъди постоянно бдителен, усърден и изобретателен при следването на Пътя! Пътят е един, а улиците са много. Никой и нищо не е в състояние да покаже на някого Пътя, който той не иска да види. Независимо дали от духовна, или от техническа гледна точка, практикуващият карате трябва да бъде постоянно „бдителен, усърден и изобретателен.”.
 
21. Използвай цялото си тяло през цялото време!
 
22. Всяко ново (следващо) движение започва оттам, откъдето свършва предишното.
 
23. Не прави излишни движения! Ако стрелата прелита над главата ти, не се навеждай!
 
24. Не използвай излишна сила!
 
25. Физическата подготовка трябва да се поддържа на оптимално ниво.
 
26. Знание без мисъл е загубен труд, а мисъл без знание - опасност!
 
27. Учи така, сякаш преследваш някого, когото не трябва да изпускаш от погледа си!
 
28. Ако мислиш за една година напред, посей ориз! Ако мислиш за десет години напред, засади дърво! Ако мислиш за сто години напред, образовай населението!
 
29. Не е толкова важно да стигнеш до края на Пътя. По-важното е да вървиш по него, без да питаш колко дълъг е той.
 
30. И най-дългият път започва с първата крачка.
 
31. Когато изкачиш върха на планината, не мисли, че си я победил. Победил си единствено себе си. А, за да разбереш колко висок връх си изкачил, трябва да изкачиш и други върхове.
 
32. Карате е и скромност. Лесно е да си скромен, когато си никой; трудно е, когато си велик.
 
33. Учителят, ученикът и дървото се познават по плодовете. Най-плодоносното дърво е най-наведено. Празната торба не може да стои изправена. И само празната бъчва кънти силно, когато я удариш.
 
34. Истинското търпение е да се търпи нетърпимото.
 
35. Ако искаш да владееш света, трябва да притежаваш Силата. А ако искаш да владееш себе си, трябва да знаеш Пътя.
 
36. С минала слава нова битка не може да се спечели.
 
---
 
Разбира се, това е само опит за открехване на вратата.
Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...