Отиди на
Форум "Наука"

Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет


Recommended Posts

  • Администратор



Носителят на Нобеловата награда на литература за 2010 година Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По този повод изтъкнатият испаноезичен творец ще пристигне в България на посещение, осъществено под патронажа на посолството на Испания в България и със съдействието на Института „Сервантес“ и издателствата „Колибри” и „Хермес”.

Предложението за удостояването на световноизвестния испаноезичен писател с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

Тържествената церемония ще се състои на 17 май 2013 г. в 17.30 часа в Аулата на Софийския университет.

Ден преди церемонията, на 16 май 2013 г., Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет организира международен симпозиум на тема: „Марио Варгас Льоса. Картографии на любовта и властта”, в който ще вземат участие български и чуждестранни учени.

На 18 май 2013 г. от 11.00 часа в 65-та аудитория на Софийския университет читателите на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да разговарят с него и с испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело, който е директор на Катедрата „Марио Варгас Льоса” към Фондацията „Виртуална библиотека Мигел де Сервантес”.

Марио Варгас Льоса е роден през 1936 г. в Арекипа. Той е определян като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език на своето поколение и е една от най-значимите фигури в испанската и испаноамериканската литература на XX и ХХІ век.

Марио Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на различни езици. Първото му произведение “Градът и кучетата”, публикувано през 1963 год., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех.

Литературното творчество на Марио Варгас Льоса обхваща не само романи, той е автор и на забележителни есета. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.

Творчеството на Марио Варгас Льоса, който е член на Испанската кралска академия на езика, му е донесло престижни награди за литература на испански език, между които наградата за испаноезична литература „Мигел де Сервантес“ и наградата на Принца на Астуриас.

post-6-0-38815800-1363703521_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...