Отиди на
Форум "Наука"

Фондация „Заедно в час“


Recommended Posts

  • Администратор

Фондацията организира за трета поредна година лятна академия за успех и забавления

40SOU.jpg

Започна записването за третата поредна Лятна академия, организирана от фондация „Заедно в час“. Академията е за деца от 5 до 12 клас и ще се провежда всеки делничен ден, без петък, от 29 юли до 15 август. Заниманията са сутрин – от 8.30 до 12.30 часа в сградата на 90 СОУ „Генерал Хосе де Сан Мартин” в столичния квартал Люлин. Лятна академия 2013 се провежда с подкрепата на Регионален инспекторат по образование София-град и Столична община.

Чрез инициативата на фондация „Заедно в час” повече от 200 деца ще могат да използват лятото за надграждане на своите знания по различни предмети и попълване на пропуски в усвояването на учебния материал. Лятната академия ще им помогне да постигнат по-високи резултати през следващата учебна година по забавен и интересен начин - чрез игри и мотивиращи задачи. Освен знания учениците ще спечелят и много нови приятели. Заниманията ще бъдат по всички предмети, които се изучават в училище – математика, български език, немски, френски, испански и английски езици, хуманитарни и природни науки, музика и спорт. При записването си всеки ученик има възможност да избере в кои модули иска да се включи. Преподаватели в Лятната академия са 48 млади учители от програма „Заедно в час“, които са обучени и подготвени по международна методология за индивидуална работа с всяко дете и фокус върху повишаване на неговата мотивация и успеваемост в учебния процес.

За да можете да запишете своето дете е необходимо до 30 юни 2013 г. да посетите сайта на фондацията – zaednovchas.bg и да попълните онлайн формуляр. Участието в Лятната академия е безплатно за учениците, като от „Заедно в час“ осигуряват и необходимите учебни материали за провеждане на уроците.

Учениците, с които работят учители от Програма „Заедно в час“, постигат значителен напредък в своето обучение. Статистиката от първи срок на учебната 2012/2013 г. показва, че учениците са повишили средно с 15% своите оценки в сравнение с началото на годината. Заедно с това над 180 ученици, с които работят учителите по програмата, се явиха на олимпиади по различни предмети, включително английски език, информационни технологии, математика, физика, химия, история.

pyzel.JPG

Бележки:

През учебната 2012-2013 година 54 учители по програмата ,,Заедно в час” преподават в 33 училища в четири общини – София-град, София-област, Пловдив, Пазарджик. Те работят с над 4000 ученици от социално и икономически затруднени общности. Много от учителите преподават по няколко предмета, като така влияят на цялостния успех на учениците си.

Учителите по програма „Заедно в час“ са непрестанно фокусирани върху постигането на високи резултати с учениците си. Те получават признания от родителите, колегите и работодателите си. Най-голямото признание за самите тях са успехите на учениците им, които придобиват повече знания, повишили са посещаемостта на часовете, изградили са умения за реализация в професионалния живот след училище, нагласи за успех и как да го постигнат сами. Учителите стриктно следят до колко учениците им реално усвояват материала и развиват нужните умения като провеждат чести и взискателни оценявания. В рамките на 2012-2013 учебна година, средният успех на учениците се повишава с 15% в часовете, водени от учителите по програмата.

“Заедно в час” е партньор на Teach For All – глобална мрежа от независими организации, заети в социалната сфера, посветени на мисията да осигурят равен достъп на всяко дете до качествено образование.

Тези организации имат структуриран подход към повишаване качеството на образованието по света: привличат най-обещаващите бъдещи лидери да преподават за период от две години в училища, които имат нужда от мотивирани млади учители. В дългосрочен аспект тези учители остават ангажирани с проблемите на образованието, независимо в каква професионална насока продължават развитието си.

Teach For All подкрепя активно и пряко организациите - партньори, които започват дейност в различни държави, като споделя успешни практики, материали и опит от професионалисти, завършили програмата в други страни по света, сред които са Аржентина, Австралия, Бразилия, Германия, Естония, Индия, Израел, Китай, Латвия, Ливан, Перу, Чили.

Teach For All е създадена от Teach For America (САЩ) и Teach First (Великобритания).

Teach For America е основана през 1990 г.

Резултати:

• за учебната 2009–2010 година са получени над 46 000 кандидатури за учители за 4500 позиции;

• над 8200 учители, обучени и подкрепяни от организацията, през учебната 2010–2011 година работят в 39 населени места в САЩ;

• Институтът за независими изследвания в САЩ показва, че учителите на Teach For America имат по-голямо влияние над децата от останалите учители и постигат по-голям успех с тях;

• повече от 20 000 завършили програмата на Teach For America са получили признание за най-високо отличие, след като са преподавали в училища, обучаващи ученици с най-незадоволителни резултати.

Teach First е създадена през 2002 г.

Резултати:

• за учебната 2010–2011 година над 900 обучени учители преподават в 5 региона във Великобритания;

• доклад на Офстед, държавен офис за стандартите в образованието, показва, че Teach First има благотворно влияние върху училищата, с които работи, като помага на останалите учители да разберат и посрещнат по-добре потребностите на учениците;

• заема осмо място сред най-добрите работни места за завършилите висше образование;

• близо 1000 души са станали „посланици” на Teach First, като са се ангажирали дългосрочно с проблемите на образованието, а 40% от тях заемат ръководни позиции в училища.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Ученици разказват как животът им се променя в училище благодарение на трансформиращата сила на вярата, подкрепата и постоянството
Учители по програма „Заедно в час” променят нагласата на своите ученици към училището и собственото им развитие

На 29 юни фондация „Заедно в час” организира годишна конференция на тема „Образование за успеха на всяко дете”. Целта на събитието бе да потърси отговор на въпросите какво означава успехът на учениците и как може да го постигнем. Конференцията се състоя в Американския колеж в София, чийто директор Пол Джонсън поздрави организаторите за успешната им работа за подобряване на достъпа на българските ученици до качествено образование. Неправителствената организация, която съществува от три години у нас, постига своята мисия като насърчава и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат мотивиращи учители и лидери в нашата образователна система и общество.


По време на конференцията участниците се запознаха с примери за успехите в класните стаи на учители на „Заедно в час” под формата на кратки видео истории и изложение на постери. Сред тях бяха учениците на Кристина Нановска от 155 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Кривина, които организират инициатива за насърчаване на четенето, като си поставят целта да прочетат 10 000 страници до края на учебната година, а резултатът е прочетени над 15 000. “Научихме се да мечтаем и да се стремим към целите си въпреки трудностите пред нас”, споделят учениците на Милена Димитрова от 144 СОУ „Народни будители” в София, които постигат най-добрия резултат на външното оценяване в 7 клас в своето училище. В Пирдоп учениците в час по информационни технологии на Стефан Рашков от СОУ „Саво Савов” се фокусират върху развитието на умения за работа в екип, презентационни умения и работа по проект, като междувременно работят и за изграждане на по-добра езикова, математическа, финансова и гражданска грамотност.

Провокирани от успешните примери от класните стаи в груповите дискусии участниците в конференцията откроиха важността учениците да бъдат постоянно насърчавани и мотивирани да се учат и развиват с позитивно отношение от страна на учителя. За да постигнат успех, те трябва да са упорити в преследване на целите си. „Учителите ни показаха, че не е страшно да се греши и че всяка една грешка всъщност може да ни бъде от полза”, разказват учениците на Велислава Романова и Даниела Тодорова от ПГТХТ „Никола Димов” в Пирдоп. Пътят към успеха не е един и учениците трябва да бъдат запознати с разнообразни ролеви модели и алтернативи, за да могат разумно и самостоятелно да направят своя избор. „Ние сме отговорни за собствения си успех”, допълват учениците.


Участниците в конференцията единодушно се съгласиха, че с цел подобряване на резултатите на учениците трябва да променим техните нагласи и действия. Това от своя страна може да се постигне чрез въздействието и работата на учителя. Учениците, които взеха участие в дискусиите, развълнувано споделиха, че благодарение на учителите от „Заедно в час” те значително са променили отношението си към училището и собственото си развитие и приемат своя напредък като лична отговорност. Две момичета от класа на Йоана Петкова от СОУ „Христо Ботев” в Горна Малина разказват как промяната може да бъде заразна и да повлече околните със себе си. „Гордеем се с постиженията на съучениците си, които ни правят още по-мотивирани”, споделят момичетата.
В целодневната конференция се включиха всички представители на общността на „Заедно в час” – учители, директори-партньори, корпоративни партньори и съмишленици, представители на различни образователни институции, изпълнителни директори на организации от международната мрежа Teach For All и ученици, които представиха и своята гледна точка.

„Заедно в час” е неправителствена организация, чиято цел е всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо къде живее и какви са финансовите възможности на родителите му. Част е от международната мрежа Teach For All, която успешно работи за подобряване на достъпа до качествено образование в 27 страни на 5 континента.

От основаването си през 2010г. „Заедно в час“ е привлякла общо 54 талантливи млади учители, които работят в 34 български училища и преподават на над 4300 ученика в 4 региона – София-град и област, Пловдив и Пазарджик. Една от целите в стратегията на организацията е след 10 години да има по 200 нови учители всяка година, които да работят с 10% от българските ученици в средните училища.


За повече информация, посетете www.zaednovchas.bg.

post-1-0-81763300-1373108546_thumb.jpg

post-1-0-43843800-1373108547_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...