Отиди на
Форум "Наука"

История на футбола . Статия от сайта http://futbol.freebg.eu/


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

Точният произход на футбола е неизвестен. Предполага се, че той е британски и възниква през 19 век, но има доказателства за съществуването на вид футбол, който се е играл в Китай, доста по рано. Археологически паметници на цивилизациите от древен Китай, Япония и Римската империя съдържат изсечени в камък, резбовани по предмети за бита или извезани на тъкан образи на силни мъже, бягащи след някакво кълбо. Ето защо може да се счита, че футболът е възникнал още в зората на цивилизацията.

Association Football е официалното название, с което през 19. век учители вАнглия наричат играта, превърнала се от безразборна гонитба по игрището в състезание със строги правила, което впоследствие покорява света. Една от безбройните негови разновидности, оцеляла и до наши дни, е така наречената игра Итън уол или игра на стената на Итън.

До началото на 20. век футболът вече е пуснал здрави корени в ЮжнаАмерика. Въпреки, че британски заселници в Буенос Айрес пренасят играта в Аржентина много по-рано, тя не успява да се наложи бързо, докато не пристига големият имигрантски поток от Италия и Испания.

Тридесетте години на 20. век представляват повратна точка в историята на играта с въвеждането на Световната купа. Успехът на този шампионат довежда до идеята за международни състезания в почти всички видове спорт. 40-те години са време на объркване за футбола. В обединеното кралство официални състезания не се провеждат след избухването на Втората световна война, но в Италия и Германия те не са преустановени през първите военни години. Междувременно футбол се играе в Южна Америка и някои части в Португалия и Испания.

През 50-те години футболът е на път да се превърне в доминиращ планетата спорт. Демонстрационните първенства с най-великите играчи – Световната купа и Купа на европейските шампиони започват да достигат чрез телевизията до домовете на милиони зрители. Шестдесетте години на 20. век бележат началото на нова прагматична ера на ниво клубове, национални отбори и в тактическо отношение. През 70-те години безапелационно доминира Бразилия. Националният отбор печели Световната купа за трети пореден път, а четири години по-късно Жоао Хавеланж поема президентския пост на FIFA.

Диего Марадона и Мишел Платини доминират футболната игра през осемдесетте години. Италия и Аржентина са световните шампиони през тов а десетилетие, а водещите клубове са Ливърпул, Ювентус, Милан, Пенярол, Америка Кали и др. Но този период ще се запомни и с престъпното нехайство на много асоциации, довело до разрушения и жертви по стадионите.

Деветдесетте години са един от най-вдъхновяващите периоди в историята на футбола, макар че започват с неособено интересно световно първенство в Италия. Този период спокойно може да бъде определян като период на еволюцията. Футболът е безспорно най-популярната игра в света, а неговите първенства рушат всякакви политически бариери. И през 21. век силата, с която той владее мисълта на милиони, ни най-малко не отслабва, независимо, че е настъпила ерата на Интернет забавленията. Самият факт, че целият свят може да застине, приковал вниманието си в един футболен мач, говори сам за себе си.

Източник : http://futbol.freebg.eu/istoria-na-futbola/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...