Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Субективно настръхвам когато по какъвто и въпрос контактувам с лица помазани от §.

Но за съжаление са част от животът ни.

Един въпрос.

Когато пипнат един престъпник и законно го осъдят за кражба на х автомобили, огабване на х квартири и получи заслужените си х години/за моя сметка си живурка, може би м-у много по-добри обстоятелсва от тези в свободният си живот/, защо на мен държавата/обществото/ поне част от загубата не ми я плати?

С нищо не съм по-добре от това дали е осъден или не.

С обезщетението на пострадалите никой/ е ако имаш застраховка може да получеш нещо но и там така те въртят адвокатите на фирмата, сякаш ти си престъпника/ не се грижи....

Много пъти пострадалият /от грабеж или убийство на близък/ попада в такова икономично и/или психическо състояние което би искало моментална икономическа и/или психологическа помощ...Но държавата освен осъждането и спазването на правата на осъденият, нищо не прави с пострадалите.

Когато ми ограбиха апартамента, дойдоха ченгетата оцапаха всичко с графитния си прах, написаха протокала и....и след 30 дена получих, че престъпника е непознат и процесът затворен. С този протокол можеш да отидеш да се боричкаш с специалистите на застрахователната фирма/който има/, защото те почват да оспорват всяка запетая...

Когато ми откраднаха ремъркето, висях цял ден в полицията докато напишат протокола, и помолих полицейският понеже и без туй съм там дами даде и протоколът/или расписка/, че крадецът не открит и процесът е заторен. Закръглиха се учите му? Пита ме:

-Защо?

-Защото точно изтича годишната осигоровка на ремъркето и ако не я платя/защо да плащам на откраднатот ремърке?/ от бонус 10 веднага ще ме буне застрахователната фирма/законно/ в малус 1 и ще съм длъжен да платя много повече. Тук ако нямаш провинение на всяка 2. година се качваш с един бонус. Топът е 10. А ако имаш провинение/зависи от стойноста/ попадаш веднага, ако ще в малус 10.

Даде ме расписка /след 30 дена и протоколът, че бла-бла-бла/, с която моментално отидох +1 ден в застрахователната да ме разрешат да не плащам, но протоколът обизателно искаха да го видят....

Но сега се случи нещо интересно. В миналите години имаше едни расисти които почнаха да гърмят цигатите като зайци. Хвана ха ги, осъдиха ги доживот, без възможност на милост.

Браво!

И, понеже един от тези е бил агент на държавната сигурност, държавата дава материално обещетение на семействата на пострадалите....

:post-20645-1121105496::post-20645-1121105496::post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребители

Проблемът на българина е, че винаги чака някой да го "оправи".

С вкарването на извършителя в затвора работата на държавата приключва. И не е вярно, че това не е подобрило положението на пострадалият. Защото ако човекът не е в затвора може да го обира всяка вечер, тъй че ако не е в затвора, то на едната вечер като ти свие ремаркето, на другата ще ти свие и колата, тъй че да няма защо да се притесняваш че нямаш ремарке след като нямаш кола, с която да го теглиш. В някои държави се изисква да има жалба от пострадалия за да може да бъде осъден някой и да бъде вкаран в затвора за някои престъпления, сред които са и кражбите. Та ако у нас се въведе това, то представете си при българската народопсихология какви последици ще има. То и сега, когато все пак трябва да се подаде сигнал, защото в полицията не работи Ванга да да знае всичко българина и това не прави, а само се вайка и се чуди защо става така, че банди вилнеят из селата. Ами ще вилнеят, грабят и изнасилват - нали туй иска нашенецът, да го оправят.

Та както вече стана ясно положението не е толкова безнадеждно и има разни опции. Едната е застраховането срещу кражба. Но ношенецът нали все чака някой друг за го оправи и често пъти застрахователят го оправя и не му дава нищо. В останалите случаи си получават обезщетението, но това става при тези, дето не смятат, че някой трябва да ги оправи, а че след като искат да вземат пари, трябва малко да се размърдат и те да свършат нещо.

Има възможност да се заведе граждански иск срещу престъпника и той да бъде осъден да плати обезщетение за причинените вреди. Но ... иска трябва да го заведе пострадалия, а българинът чака някой да оправи.

На следващо място след като гражданският иск бъде уважен, ако престъпника не плаща доброволно, може дължимото да се събере със съдия-изпълнител. Но отново трябва инициатива на пострадалия, а българина чака друг да го оправи.

Проблемът е, когато престъпника няма имущество и няма от какво да събира съдия изпълнителя. Често обаче и в този случай има решение. В затвора обвиняемите работят, а парите им се внасят по сметка. Тъй че може съдия-изпълнителя да бръкне там и да вземе наличното като обезщетение.

Разбира се ако в България имаше гражданско общество, то можеше да натисне правителството да промени Закона за изпълнение на наказанието и началника на затвора като изпълнява присъдата да разпределя на пострадалите от заработката на престъпника. Но у нас няма гражданско общество, а само чакащи някой да ги оправи.

Сега върви проекта за един много лош НК. Ако бъде приет, то българските граждани ще бъдат обирани още по-често. Какво правят те за да предотвратят това - ами нищо.

Някои считат, че държавата трябва да им изплати откраднатото, но това е икономически невъзможно, защото при размера на открадното и 200% да станат данъците парите пак няма да стигнат. Но това е българското мислене - блеейки по невозможното голямо да пропусне това, което е много по-малко, но възможно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съществуващият ред в България е изгоден за управляващата класа ,той е следствие на нейното управление.Всички тия проблеми не могат да се решават един по един.Всяка промяна засяга техните интереси и не може да бъде направена самостоятелно.Защо не може да се направи свестен НК?Сега на пример решиха показно да гонят битовата престъпност в България(заради изборите) ,но само със 140 човека.Защото трябва, други хиляди полицаи да пазят народното събрание.Що да хващат крадците ?Ако ги пъхнат в затвора ще трябва да отделят по 550 лева на месец за всеки затворник.Тия пари идват от бюджета ,от където се плаща и на обръчите от фирми ,които дават рушвети на управляващите.Въвеждането на ред и законност удря по джоба депутатите.Да не говорим че ако има законност трябва най напред тях да осъдят.Но то кой да ги хване и осъди ,като и полицаите ,та и съдиите са корумпирани.Така лека полека ,малко по малко и едно по едно , нещата няма да се оправят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако просто искаме промяна, но не знаем каква, значи не искаме нищо добро. Защото българите от години искат живота им да се промени, но като идат на избори си мислят, че са на мач между Левски и ЦСКА. Трябва при избора на политици да се гледа какво предлагат, а след изборите дали го изпълняват. И когато не го изпълняват да последва украинския модел - т.е. изритване на лъжливия избраник.

Откакто хората са започнали да описват живота си има сведения за кражби, т.е. в продължения на хилядолетия и никога не е имало пауза (в най-добрия случай се е постигало информационно затъмнение, но на махленските сбирки пак хората научаваха за обирите). Няма и в момента държава, в която престъпниците да са излезли в безсрочен отпуск. Тъй че да забравим за чудото, как престъпността е изчезнала. Имало е, има и ще има обрани.

Може обаче да се направят доста неща за да се подобри живота на пострадалите, а и да се ограничат кражбите. Посочих примерно, че може заработеното от затворника вместо да му се трупа да се изплаща служебно от началника на затвора на пострадалите.

Друго е да се въведе яснота за собствеността за колите, защото в момента много се водят собственици, но те отдавна са продали колите си на други, които ги карат с пълномощно. Пълномощниците си имат коли, но по документи си нямат никакво имущество, тъй че ако оберат някой, той няма да има какво да им продаде с помощта на съдия-изпълнител за да си покрие щетите.

Та опции много. ама трябва и народ, който да знае какво да иска, да го иска и да гони избраниците, дето не си изпълняват обещанията.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Освен гражданските искове в наказателния процес, който пострадалият може да предяви сравнително лесно и за който такси не се плащат и би могъл да бъде проведен и без адвокат (не, че съветвам така да се прави, напротив - но теоритично е възможно), пострадалите имат и право да станат частни обвинители, т.е. да подържат обвинението наред с прокурора.

Имат и специални права, като записаните в този закон - за финансова компенсация на пострадали от престъпления, но редът е доста тежичък..

http://www.compensation.bg/Pages/recent_legislation/default.aspx

Не забравяйте, престъплението си е вредоносно действие и единствения начин за обезщетяване е този. Той може да се подобри - но, това е.

Ако искате да имате ниска престъпност, вземете идете на 4 години по веднъж до изборната секция и МИСЛЕТЕ и гласувайте.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не виждам нищо добро в това някой да иде да гласува без да знае за кого и какво гласува!

А българските избори дават чудесни възможности за избор - на едните избори може да се гласува примерно за Божидар Димитров от БСП да комунизира България, а на следващите за същия Божидар Димитров, но от ГЕРБ, който да декомунизира или пък за Орешарски да демократизира България, а на следващите избори пак за него, ама за да я олигархизира.

Та къде пише партиите, дето са сложени на изборната сергия какво ще направят примерно по предмета на темата?!?

Ами никъде! И като идете на избори как ще разберете за кого да гласувате? А като не знаете какво предлагат, защо тогава ще ходите да гласувате?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...