Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Solid concepts е компанията, която обяви, че е изпринтила първият метален пистолет. Според представителите - за да се демонстрира прецизността и здравината технологията за 3D принтиране.

Правените подобни опити през изминалата година са с нескъпи прентери за пластмаса /слабостите на изпринтените оръжия от тух се знаят/, докато тук се ползва съвсем друго ниво принтер, който е скъп, дори за наемане. (Отварям една скоба от мен - подобни устройства е по-правилно да се наричат машини за бързо прототипиране, но за удобство можем нататък д ги наричаме 3D принтери. Извън това - ТУ София имат такава машина /за метал/ и дори май на този принцип дето се ползва тук - чрез лазерно синтероване на метален прах /директно метално лазерно синтероване - ДМЛС/. Разстила се слой метален прах, лазер рисува /затапя/ съответния слой/срез от прототипа... Ако тези неща ги пиша повторно - извинения, видеа на такива машини със сигурност има в някои от тези теми)

Какво още - от фирмата твърдят, че проектът е напълно законен, защото имат необходимите рарзежителни.

Добавят, че порьозността /шупли може би?/ е по-ниска от на отливка, а методът позволява по-голяма сложност на изработката отколкото лазерното рязане.. Оръжието не се изпечатва цяло, а на части, тоест включва се и ръчна работа по-сглобяване, трябва да се направят и нарезите на цевта, шлайфени някъде може да трябва..

А, да до над 50 изстрела /тествано/, оръжието не е показало видими проблеми.

solidconcept.jpg

Редактирано от Joro-01
  • 2 years later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Тия дни се сетих пак за темата. Наблюдава ли се тенденция за падане на цените на принтерите работещи с метал? Тези с пластмаса междувременно станаха много достъпни. Рано или късно (не вярвам да е много късно) би трябвало и принтерите работещи с метал да станат достъпни за масовия потребител. От този момент нататък, предполагам оръжието ще стане достъпно за всеки с умерени познания. Това ме доведе до една интересна мисъл. В исторически план оръжията достъпни за гражданите винаги са следвали с малко закъснение последните военни достижения. Като закъснението не е като време, а като ефективност. Примерно дълги ножове като граждански еквивалент на военните мечове, къси ловни лъкове като еквивалент на далекобойните военни лъкове, олекотени малокалибрени кремъклийки, като граждански еквивалент на тежките военни мускети и така нататък. От 20-ти век насам натиска на някои държави да ограничат достъпа на оръжие до гражданите увеличи значително разликата във възможностите на военното и гражданското оръжие. А както знаем природата не търпи празнини. Личните ми спекулации са че именно технологията на 3Д принтера ще е последната капка, която ще прелее чашата и ще унищожи тази изкуствена пропаст. По простата причина че оръжието ще стане толкова достъпно, че на евтин домашен принтер ще може да бъде направен функциониращ аналог на военен автомат. Включително и мунициите. Само за термообработката на определени детайли предполагам че би се изисквала някаква квалификация на ниво по-голямо от това на 8-ми клас. 

Та как мислите, тази невероятна достъпност би ли променила тенденциите за законодателство прогресивно налагащо все по-големи и по-големи ограничения върху притежанието и ползването на оръжия? 

Редактирано от angelmr
  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Да, но не мога да кажа с каква стъпка. Не се сетих да следя.

599$ добре ли е ;)

https://www.adafruit.com/products/1760

Работният му обем е 150 mm x 150 mm x 150 mm, нo работи с алуминий.

Аз съм по "Направи си сам", амо дето не си правя

Когато го видиш тука значи е достъпен ;)

http://www.instructables.com/howto/metal+3D/

Засега с направи си сам по-скоро калъпи можеш..

Иначе идват :)

http://3dprint.com/29944/diy-metal-printing-garage/

Едит:

Добавям и разработката на холандски студент

http://www.3ders.org/articles/20141117-dutch-students-build-diy-metal-3d-printer-using-prusa-i3-printer-and-a-mig-welder.html

При търсене още ще излязат, сигурен съм. 

Редактирано от Joro-01

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!