Отиди на
Форум "Наука"

Българската история в 100 личности


Recommended Posts

  • Администратор

Книгата "Българската история в 100 личности" е първа част от научнопопулярна поредица, издавана от издателство "БГ Учебник". Тя е посветена на 100 личности, допринесли за развитието на страната ни от VII век до наши дни - владетели, политици, военни, творци, учени и спортисти. В нея са представени както популярни личности, така и по-малко известни и дори напълно забравени хора, а единственото общо между всички тях е следата, която са оставили в българската история.

1175207_10201695632220473_535489029_n.jp

За авторите:

Иван Кънчев, Ивомир Колев и Марио Мишев са студенти в СУ "Св. Климент Охридски" и са част от екипа на "Българска история". Създатели са на сайта www.bulgarian-history.org, чрез който популяризират непознати и забравени моменти от историята на България. Образователните им видеоклипове и статии представят исторически събития и личности по достъпен и увлекателен начин, подходящ за широката аудитория. По време на училищните и университетските им обиколки изнасят исторически презентации пред ученици и студенти от цялата страна.

http://www.bulgarianhistory.org/

Описание:

Вероятно преди да прочетат книгата, много от Вас са си задавали куп въпроси за нея. Предполагам, че след прочитането ѝ въпросите са станали още повече. Иска ми се съвсем накратко да опиша историята на книгата и да разкажа за нейното създаване.

Преди време с огорчение разбрах, че има хора, които не познават националните ни герои. И то не подробно, а дори не знаят имената им. Установих, че има и редица достойни личности, които са или забравени, или недооценени от историята. В същото време обаче знаех, че има много българи в страната и извън нея, които се интересуват от историята ни. Това ме накара да се замисля как бих могъл да направя така, че тези млади (а и не само) българи да научат повече за миналото ни. Впоследствие реших, че трябва да издам поредица от книги, които да опишат основни моменти от българската история.

И така в „БГ Учебник“ издадохме книгата, която държите в ръцете си, и с нея поставихме началото на поредицата „Българската история в 100…“.

Чувствам се длъжен да обясня някои важни неща за тази книга, а именно: изборът на темата, доверието към авторите, стилът на писане, списъкът с личностите.

Съзнателно избрах темата за личностите за първата част от поредицата, тъй като смятам хората за най-важния фактор за всяко събитие и всяко действие. В следващите части от поредицата ще имаме възможност да покажем и други важни моменти от историята ни, свързани с дати, събития и места.

Първоначално планирах поредицата да се напише от професионални историци, специалисти в съответните области на българската история. След това се запознах с Марио и Иван, а по-късно и с Ивомир – и тримата студенти второкурсници и част от екипа на „Българска история“, и категорично реших, че те ще напишат нашите книги. Убеден съм, че не сбърках в избора си, и вярвам, че и Вие, читателите на книгата, ще го потвърдите.

Една от основните причини да се доверя на момчетата от „Българска история“ за написването на книгата беше увлекателният и общодостъпен начин, по който представят фактите, събитията и личностите. Вярвам, че липсата им на опит в професионалното писане е останала незабелязана на фона на истинското и непринудено описание на личностите от нашата история. Дори да сме си позволили по-„народен“ език, лишен от сложни исторически термини и помпозно реч, мисля, че ще усетите стойността на написаното.

Когато с авторите обмисляхме броя на личностите, съзнавахме, че мнозина читатели ще възразят заради малкия брой, а други ще изкажат съмнения, че сме подбрали най-достойните. И вероятно и едните, и другите ще бъдат прави за себе си. Истината е, че всички личности бяха подбрани чрез сериозни обсъждания и чрез пълно мнозинство от хората, които се трудеха върху книгата. Съзнаваме, че сме пропуснали редица важни за страната ни хора, които поради една или друга причина не попаднаха в нашия списък. Това не ги прави по-малко достойни, нито омаловажава техните постижения. Нашата цел не беше да съставим каталог с всички личности от българската история или да направим класация по заслуги и постижения. Ние искахме да представим списък от 100 личности от различни сфери и периоди, всяка от които е със свое индивидуално значение за историята. Сметнахме за необходимо да надскочим местния шовинизъм и в книгата попаднаха не само българи, но и чужденци, дали своя принос за страната ни. Макар и в наши дни да има много съвременни личности, заслужаващи да бъдат в книгата, предпочетохме в нея да включим само такива, които вече не са между нас.

И накрая – голямата ни цел всъщност беше да накараме повече хора да проявят интерес към българската история. Ако сме успели да Ви заинтригуваме и сте се развълнували, докато четете книгата, за нас това ще означава, че сме изпълнили целта си.

Купи: http://bestseller.bg/balgarskata-istorija-v-100-lichnosti.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

На 14 април 2014 г. в Аулата на Софийския университет от 18.30 часа ще бъде представена книгата "Българската история в 100 личности".

Книгата излезе официално на 17 март. Нейни автори са 20-годишните студенти в Софийския университет Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев. Книгата представя по достъпен начин историите на 100 личности, оставили ярка следа в българската история. Целта на книгата е да се превърне в отключващ фактор и да събуди интереса към миналото на онези, които нямат определен афинитет към изучаването му. В нея няма да намерите тежки научни термини, а напротив – изказ и подход за представяне на информацията, подходящ за ученици и млади хора, чието ежедневие не е обвързано с историята. Това е и главната идея на авторите – да превърнат често наричаната от учениците "най-скучна наука" в модерна, достъпна и интересна за всекиго.

Студентите са и едни от създателите на образователния сайт "Българска история" (www.bulgarian-history.org), който съществува от ноември 2012 г. За това време екипът е създал над 600 публикации, представящи родната история и култура, както и десетки публикации, свързани с бита и традициите на българина. С времето сайтът се превръща в най-големия на подобна тематика, като дневните му посещения са над 5000, а броят на последователите във Facebook близо 140 000 души.

Преди година екипът стартира една инициатива, която не след дълго се превръща в неизменна част от дейността му. Студентите посещават български училища и изнасят уроци и презентации пред ученици из цялата страна. До момента са успели да посетят над 40 училища в 30 града. Действат по покана на преподавател или директор, като, разбира се, за това не се заплаща. Срещите с децата минават в приятелска атмосфера – гледат се различни клипове и филми, посветени на историята. Целта на мероприятията е да бъде показано на учениците, че българската история е изключително важна и всички ние трябва да я познаваме и да се учим от нея. С децата се играят игри, провеждат се дискусии, като всичко това е в името само на едно – да бъде поддържан интересът на учениците, а паралелно с това те да научават по нещо ново. Инициативата цели да напомни на всички нас, че българските ученици се нуждаят от разнообразие в учебния процес.

Уроците не се провеждат задължително в класната стая. През изминалата учебна година екипът на сайта изнесе урок пред юношите на "Локомотив Пловдив", а след това в читалището в гр. Айтос пред над 300 деца. Има идея за провеждане на уроци на открито сред природата.

За времето, в което създателите на сайта работят по него, са осъществени още някои идеи, като организиране на планински походи с цел отбелязване на ключови дати от историята, както и събиране и даряване на книги на български общности зад граница. Голяма част от работата заема заснемането на различни документални филми, посветени на родната история. Всички те се радват на голям интерес в интернет, което съвпада напълно с ценностите на авторите им, а именно да се популяризира миналото ни по нетрадиционен начин, подходящ за широката аудитория.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Книгата не съм видял, но добре познавам сайта. Доста от материалите са нестандартно поднесени и добре написани, но една значителна част съдържат голям брой фактологични и други грешки. Ако статиите за 100-те личности са такива...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...