Отиди на
Форум "Наука"

Еволюцията в сегашно време. За Чарлз Дарвин , женския мозък и Исус Христос.


Recommended Posts

  • Потребител

За Чарлз Дарвин , женския мозък и Исус Христос.

Едва ли има учен понесъл по противоречиви оценки от Чарлз Дарвин . От пълно отрицание до пълно одобрение . И въпреки , че с течение на годините броя на привържениците му се увеличавал , самия учен не успял да си отговори на някой въпроси , които го измъчвали до края на живота му . Дарвин често казвал : „Като видя паун направо се изприщвам“!

По законите на естественния подбор , видовете еволюират , като по приспособените успяват да оставят гените си в следващото поколение . Така поколение след поколение оцеляват по приспособените . Еволюцията прилича на турнир в който индивидите се състезават а наградата е да оставиш гените си в следващото поколение . При повечето видове състезанието е по сила , бързина , издържливост . Не така стоят обаче нещата при пауна . Мъжките индивиди водят съревнование но не по сила или бързина а по красота . Най-голям успех сред женските има този с най-голямата и най-красивата опашка и естествено следващото поколение наследява тези белези и има още по-големи и по-красиви опашки . Опашки които им помагат в любовта но определено им пречат в борбата за оцеляване . Защото пауна с най-голямата опашка има най-големите шансове да попадне в лапите на тигъра . За разлика от другите животни при които силата и бързината освен в любовните турнири им помагат и в оцеляването то при пауна не е така .

Водещата роля в размножаването при повечето животни е на мъжките индивиди . Те водят борба помежду си за правото да оставят гените си в следващото поколение . Ролята на женските е по-скоро пасивна . Двубоите между мъжките определят най-силният индивит и с това възможно най-силното поколение .

Не така стоят нещата при пауна . При тях водеща роля в размножаването и избора на брачен партньор имат женските индивиди . Те избират мъжкия с най-красивата опашка и с това тласкат еволюцията към състезание по красота вместо състезание по сила .

Ако кажем , че при повечето животни водещ в еволюцията е мъжкия мозък то при пауните водещ е женският мозък .

Ако условно разделим механизма на еволюцията на видовете на два полюса и ги наречем мъжки и женски то при първия всичко е лесно обяснимо и близо до здравия разум . Например елените . Мъжките индивиди през размножителния сезон в поединични двубои определят най-силния , най-бързия , най-приспособения който да остави за следващото поколение най-добрите гени . Всичко това прилича на един олимпийски турнир в който по метода на елеминирането крайния победител печели женските и гарантира едно силно поколение . Поколение което ще може да отстоява по-добре на хищниците и лошите метеорологични условия . Всичко това гарантира оцеляването на вида. Водещата роля в размножаването на вида имат мъжките . Женските нямат никакво влияние при избора на брачен партньор . Затова наричаме този механизъм на еволюцията : еволюция на мъжкия мозък .

За разлика от елените при които качествата които ги правят успешни в любовта ги правят успешни и в оцеляването то при пауните качества помагащи им в любовта са тежест в борбата им за оцеляване. Ако кажем че механизма на еволюцията на мъжкия мозък създава герои то механизма на еволюцията на женския мозък създава жертви . Дългата опашка на пауна му носи успехи сред женските но го прави лесна плячка в лапите на тигъра .
Жертвата на пауна прилича много на една история от преди две хиляди години . Един мъж вместо да мечтае за героични подвизи и епични битки които да му донесат слава и власт решава да лекува болните да утешава поруганите и да проповядва за любов между ближните . Определено печели сърцата на хората , но когато управниците зажаднели за кръв той пръв паднал за жертва . История която обърнала еволюционния модел и сложила края на еволюцията на мъжкия мозък и поставила началото на еволюцията на женския мозък . Женския мозък който не харесва героите и победителите а красотата и саможертвата .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е те тигрите рано или късно ще "еволюират" до разбирането че е по-добре да плюят по-малко перушина , така че няма противоречие :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При повечето видове състезанието е по сила , бързина , издържливост . Не така стоят обаче нещата при пауна . Мъжките индивиди водят съревнование но не по сила или бързина а по красота .

Това, което наричаш красота е всъщност енергия хвърлена "на вятъра", която "крещи": "аз не само съм направил сит, но и съм направил паласки и разхищавам енергия, защото гените ми са достатъчно добри за да си го позволя". Така че никакво противоречие с еволюцията няма.

... пауна с най-голямата опашка има най-големите шансове да попадне в лапите на тигъра .

Според кого? Някаква статистика можеш ли да посочиш? Защото аз не виждам причина да има такава закономерност. Опашката освен, че може да се сгъва, е в маскировъчна окраска. Нещо повече. Очите втрещени от нея по-скоро могат да изплашат хищника, отколкото да го поканят на масата. Или сега ще твърдиш, че пеперудите Пауново око са най-ядените в света, а павианите са най-ядените маймуни, защото задника им е червен :grin:

Водещата роля в размножаването при повечето животни е на мъжките индивиди . Те водят борба помежду си за правото да оставят гените си в следващото поколение . Ролята на женските е по-скоро пасивна .
...
Ако кажем , че при повечето животни водещ в еволюцията е мъжкия мозък то при пауните водещ е женският мозък .

Противоречиш си. Хем мъжкия избирал, хем женските избирали най-добре представилите се в турнирите. На мен ми звучи като женски тест. Щом съревнованието е между мъжките, значи женските са тези, които са поставили критериите по които ще приемат да се чифтосат с тях - размери, сила, цветове, танц, строителство, ловни умения...




ПП: Аа, Христос ли бил този в края :fool:

Не са го убили, защото са били жадни, а защото се самопровъзгласил за цар.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...