Отиди на
Форум "Наука"

Реултатите от матурите.


Recommended Posts

  • Потребител

ПО-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ ПО МАТЕМАТИКА И ПРИРОДНИ НАУКИ ПОКАЗАХА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ВИПУСК 2014 ГОДИНА

10 юни 2014 г.

„Майската сесия на държавните зрелостни изпити е тринадесета, но за щастие не е фатална“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на пресконференцията, която се проведе днес в МОН, за оповестяване на резултатите от държавните зрелостни изпити. „Характерно е, че работихме върху използвани методики от минали години, но работихме върху подобряване на съдържанието и подобряване на организацията при провеждането на изпитите. Различното е, че тази година обявихме скалата за превръщането на точките в оценки заедно с изпитните варианти“, поясни министърът.

Проф. Клисарова изтъкна, че тази година зрелостниците, когато са избирали втория си задължителен изпит, са предпочели биология и здравно образование пред география и икономика, което показва по-добра мотивация при избора им. Този мотивиран избор е довел до по-добри резултати на тези изпити. Много добре зрелостниците са се представили по математика и природните науки. По география и икономика двойките са почти наполовина в сравнение с миналата година, а резултатът по биология е по-висок в сравнение с предишната година. Ниски са резултатите по история и цивилизация и философския цикъл, където има доста въпроси с отворени отговори, т.е. там където учениците трябва да съставят теза и да я защитят. „Това показва, че още не сме ги научили да правят анализи“, каза министър Клисарова.

Тази учебна година на държавния зрелостен изпит по български език и литература са се явили 54 169 ученици, а на втория държавен зрелостен изпит по избран предмет – 54 488 ученици. Статистиката показва, че до матура са допуснати 97,74 % от всички зрелостници, но са се явили 97,41 % от тях.

От направените анализи става ясно, че резултатите от изпитите са съизмерими спрямо предходната година. Средният успех по български език и литература (БЕЛ) е 4,28. През 2013 година е бил 4,26. Средният брой точки, който зрелостниците са постигнали тази година, е 54,92 от 100 възможни точки. Най-много зрелостници са получили на изпита по БЕЛ „добър“ – 33,80 %. „Много добър“ са получили 26,63 % от зрелостниците, а „отличен“ – 14,57 %.

Средният брой точки по предмети показва, че в природните науки, математиката и чуждите езици зрелостниците са по-добри. По математика те са постигнали 69,10 точки, по химия и опазване на околната среда – 72.19 точки, а по чужд език точките средно са 62,92. Най-много зрелостници, предпочели да се явят на матура по чужд език, са избрали английски език, където са постигнали среден успех 64,88 точки.

Постижимостта спрямо отворени и затворените въпроси по предметите показва, че по всички предмети затворените въпроси са по-лесни и точките са по-високи. А по математика даже достигат 99,25 точки.

По региони постижимостта е от 4,94 най- висок среден успех в област Кърджали до най-нисък 3,99 в област Разград. Областите Смолян, Благоевград и София-град са трите с най-висок успех след област Кърджали.

Средният успех по вид училище е най-висок при профилираните гимназии, следван от гимназиите по изкуствата и общообразователните. Най-нисък успех показват спортните училища. Училищата, показали най-висок успех, са Американският колеж – София,- 5,759, 164, Испанска езикова гимназия – 5,739, ГПЧЕ „Христо Ботев“ – Кърджали- 5,721, 91.

http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=668

Че децата ни стават по-необразовани всяка година, говорят тези реултати ;).

Вижте реултатите по Химия! Но като знаех кои са се явили, прогноирах още тогава подобен резултат ;). От класа на дъщеря ми няма по-ниска оценка от 5.65 (за огромна радост на класната им)! Обач по-млко от олоеината клас е ибрал таи втор матур, но е имало и доста от другата химическа парлелка, както и биолози от двете биологически.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...