Отиди на
Форум "Наука"

За археологическите обекти в Татул и Перперикон - с недоумение.


Южняк

Recommended Posts

  • Модератор антропология

1. Най-очевидното, т.е. "гробницата" на "Орфей" от "второто хилядолетие пр. х."

post-10705-0-23033400-1417509662_thumb.j - липсата на контекст (никакви археологически предмети) прави прецизната датировка невъзможна; в същото време, това, което виждат очите ни, е очевиден аркасолиум, което позволява поставянето на времева рамка; Аркасолиумът е форма на погребение, практикувано *от римляните в късната римска империя* и, разбира се, от византийците. Акркасолиуми, които предхождат 3-ти век *след Христа* са твърде невероятни. Практиката на аркасолиумите е *раннохристиянска* и широкопрактикувана на територията на римската и византийската империя, както и в християнството до наши дни в зап. Европа. Катакомбите в Рим са пълни с аркасолиуми; както и въобще некрополите на цялата римска империя от новата ера нататък, все пак, най-тясно те са свързани с християнската религия.

Раннохристиянски аркасолиум от римската империя:post-10705-0-51873800-1417510516_thumb.j - той буквално не е различим от аркасолиума в Татул; ако гугълнем аркасолиум, от този тип ще излязат стотици; още веднъж, че "гробът на Орфей" в Татул е християнски аркасолиум, не по-ранен от 3-ти век *след новата ера* не може да има никакво съмнение. Грешката на археолозите, ръководили ракзокпките, и на ръководителите им, обявили ранновизантийски аркасолиум за "гроба на Орфей", "светилище на траките" и датирали го на "второ хилядолетие преди новата ера" смайва и смущава. Твърденията им са недопустими, каквато и да е мотивацията на тези твърдения.

Още нещо. Аркасолиумът е изключително добре запазен и добре изработен, с много добри железни сечива, което подсказва и крайната дата на времевата му рамка - а тя е чак 12-13 век *след новата ера*, за което има и хинт в местоположението - самотен, много тесен връх, лесно защитим, който плаче за феодален рицарски замък върху него; феодалите от рицарските колонии в близкия изток от времената на кръстоносните походи погребват лидерите си в именно такива аркасолиуми на територията на близкия изток; останките от преси за вино по скалите от същия модел, изполван от кръстоносците в близкия изток, запазеността на аркасолиума и умелата му изработка говорят, че е не е напълно изключено гробът да е тяхно дело; Но никак не може да се каже със сигурност, поне аз не мога; както и да е, обектът, представен пред обществеността като "гроба на орфей отпреди 4000 години" е християнско погребение от периода 3-12 век след новата ера; моята преференция е все пак 4-5 век след новата ера, въпреки, че е подозрително добре изсечен. Едно е сигурно - не е на орфей и няма общо с траки, орфизми, дионизми и свещенни сили.

Гробницата (или храмът?), залепена за християнския аркасолиум обаче е друга бира; липсата на контекст (само четири предмета от хълма са стигнали до музеите?) обаче прави датирането и изключително трудно. Правят впечатление обаче някои неща, които я отличават рязко от тракийските гробници от епохата, от която е датирана - 3-4 в. пр. Х,; на първо място, в контраст с всички досегашни тракийски гробници, тя няма никаква окраса - нищо, нула, няма останки от инкрустрациии по стените, корнизи, няма и намек за стенописи -нищичко - само огромни зеолитни блокове от по 100-тина килограма единия, от които е изградена. Това нещо е със сигурност отпреди християнската епоха, доста вероятно е да е отпреди римската, ако е свързана с траките говори за култови практики, които не познаваме, и носи далечна прилика дори с микенските гробници от 12-ти век пр. Х - което естествено не я прави такава; лиспата на каквато и да е украса прави датировката трудна;

И, не издържам на изкушението, нещо, което може и да е останало незабелязано от археолозите, правили разкопките - гробниците са обрасли с един храст, ето тоя:post-10705-0-59730500-1417513547_thumb.j "Храстът" е ефедра синика, китайска ефедра; мощен психостимулант, използван от индоевропейските народи; като мнозина антрополози и историци спекулират, че сомата на индийците, амритата и амброзията на гърците са правени именно от ефедра; дори да не са, ефедровият храст играе сериозна роля в езическите практики на много евразийски етноси; идеята за използването му е да докара войниците до състояние на "бяс"; ("гибелния гняв" на ахил от омировия епос...); от тракийските беси до норвежките берсерки етносите използват растения от типа на ефедрата за стимулант преди битка. Дали присъствието на ефедра на върха на гробницата/храма в татул е случайно или не, нямам никаква представа. Храстът не се среща особено често в България и родопите, макар да го има тук там и в "естествен" контекст.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Южняк, какво да ти кажа - налагането на тези митологеми е присъщо за почти всеки археологичен обект и е дело на местни ентусиасти или музейни работници /не че на това място не е имало и артефакти и поселения от бронзовата епоха/. В чужбина също има подобни случаи за популяризирането на една дестинация пред културните туристи - примерно 'замъкът на Дракула' до Синая няма нищо общо с Цепеш. Та случаят е същия с 'гроба на Орфей. За мен по-вредното е окепазването на археологическия обект посредством 'реставрации', чиято единствена цел е да се усвоят едни пари. Ако си отскочил до Перперикон, предполагам си видял каква бутафория е сътворил Овчаров там.

А ето и още по-тревожна тенденция:

Разрухата вади Старосел от туристическите маршрути
Рушат се археологическите обекти над Старосел, останали от траките, алармира кметът Иван Жутев.
Храмът на Ситалк, Четиньова могила и могила Хоризонт имат нужда от спешни аварийно-укрепителни работи. И трите обекта са свидетелство за богатото ни културно-историческо наследство.
Необходими са средства и за реставрация на обектите в онзи приличен вид, в който са били преди векове, каза за Радио Стара Загора Жутев.
Туроператорите предупреждават кметството, че ако обектите през 2015 година бъдат в този вид, те ще изключат Старосел от своите маршрути.
Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Обектът при с. Татул е вече пострадал - през 2007 г. някой е отчупил парче от скалата (бялото).

800px-Tatul-sarcophagus-300x225.jpg

Това е замаскирано с цимент.

SAM_0457.jpg

Иначе е напълно възможно античен или праисторически градеж да се използва и през средновековието.

Поне както изглежда, обектът може да се е ползвал като наблюдателница тогава.

030e9ac40ac30e48c14aec80fa9bfb6a.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Обектите имат нужда от помощ ама туроператорите само прибират кинтите и не се сещат да "инвестират" обратно в самите обекти които те използват за да привличат туристи - най-добре е когато е без пари, нали така?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...