Отиди на
Форум "Наука"

Диалектна карта на българския език със звук


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

08 декември 2014
1418035240_1_559x*.jpg

Днес учените от Института за български език при БАН представиха картата на диалектната делитба на българския език.

В момента на картата са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя „проговаря“.

Повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени на място от специалисти - диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната.

Картата на диалектните говори обхваща цялата българска езикова територия, затова съвсем естествено на нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др.

„Не е изпуснат нито един от най-архаичните и интересни български говори. Някои като Родопските, част от Балканските, от Северозападните или Македонските са истинско изпитание за нетренираното ухо“, споделя доц. д-р Ана Кочева, която е един от създателите на картата.

Създаването й е отнело на екипа повече от година, но реално обобщенията са плод на десетки години работа на много учени. Картата има висока научна стойност - представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености.

Всеки, който желае, може да предложи личен запис на диалектен говор за включване към Картата на диалектната делитба на българския език- http://ibl.bas.bg/bulgarian_dialects/.

Достатъчно е само да запише на звуков файл роднина или познат, който говори на специфичен за даден регион диалект, и да изпрати записа чрез формата тук: http://dcl.bas.bg/forum_dialekti/.

Дължината на записа трябва да е до 5 минути, необходимо е също да посочи своето име, мястото, за което е характерен говорът, и възрастта на говорителя.

След като прослушат звуковия файл и изследват говора, учените от Института могат да го включат в Диалектната карта. Така всеки българин ще може да участва в съхранението на богатството на родните диалекти.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Днес я разгледах и много ми хареса как картата няма политическите ни граници и изключителни описания на диалектите...

Браво!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За другаде не знам, но за Бургас е жива пародия - кореняк бургазлия съм и до сега не съм чувал някой да говори така както БАНаджиите искат да ни накарат да говорим :thmbdn: .....сега погледнах и за Варна - на тях са им вдянали Еркечки говор. Живял съм във Варна, ходил съм и в Еркеч /сега Козичино/ , е - с варналии можем да се разберем, ама с еркечлии без преводач е трудна работа...

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Във всяка карта има някаква генерализация. Вероятно в рамките на групите, които са обособени на тази карта има и други езикови различия, но те не са отразени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То това явно е възрожденска карта на българските диалекти. Щом Източна Тракия е показана на картата с османските кази... И там има и някой несъответствия според мен в Източна Тракия след 1878 г. има заселени и доста помаци, които говорят рупски и ловешки говор, а не е отбелязано.

Липсват помаците от Кавалско, Правишко и Саръшабанско и съответните им говори. Даже като гледам и помаците в района на Шахин липсват. А те и до ден днешен живеят там.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В нас имам 6 много дебели тома "Атлас на диалектите в България", този Атлас е само карти и описания на диалектите по региони, изключително подробно и задълбочено изследване..., ако имам време ще постна повече информация от тях тук...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...