Отиди на
Форум "Наука"

Женско царство в българските училища


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Типичният български учител е жена на 47 години. Преподавателите у нас са средно с 4 години по-възрастни от колегите си по света, сочи международното проучване за преподаване и учене TALIS. То е направено сред учители и училищни директори от различни държави не само в Европа, като всяка от тях участва с извадка от около 20 учители от 200 училища, избрани на случаен принцип. Анкетираните са общо около 100 000.

От проучването става ясно, че учителите ни може да са по-възрастни, но пък школските ни директори са по-млади с година от колегите си. Феминизацията сред учителите у нас е огромна - 81 на сто от преподавателите са жени срещу 68% в другите държави. В България обаче 100% от учителите са висшисти срещу 90% за останалите страни. По-голям е и броят на учителите, които са завършили педагогическо образование. В същото време средният стаж на един български учител е с пет години по-дълъг, отколкото на неговите колеги в другите държави.

Синдикатите отдавна алармират, че учителското съсловие у нас застарява и в близките 10 -15 години ще бъдат оголени много работни места. В същото време обаче българските даскали преподават на по-малки паралелки, отколкото колегите им в Европа. Любопитно е също, че преподавателите у нас хабят по-малко време за бумащина и за налагане на ред и дисциплина в класните стаи, въпреки оплакванията им в тази посока. Според проучването те отделят 4% от времето си за административна работа и оправяне на документацията, докато в чужбина за това се хаби двойно повече време - 8%.

Като цяло от проучването излиза, че родните даскали отделят най-много време за преподаване, въпреки съмнителните резултати на възпитаниците им на финала. Колегите им от Европа обаче прекарват повече време в планиране на уроците си и на това, което ще покажат пред своите ученици в класната стая.

Сериозно разминаване обаче има в данните за това, колко учители участват в допълнителни обучения. Много се говори, че у нас нищожен процент от преподавателите се включват в курсове, защото това не е обвързано нито със заплащането им, нито с кариерното им израстване. Оказва се обаче, че въпреки всичко участието на нашите преподаватели в допълнителни обучения е по-високо от средното за TALIS. Общо 49% са участвали в някакви форми на обучение, независимо далиса организирани от неправителствени организации или от МОН.

Проучването показва също, че около половината от директорите на училища в чужбина са мъже, докато у нас мениджмънтът на школата е поверен предимно на жени. Под 1/3 от училищните директори са мъже, като средната им възраст е 51 години. Те имат по-дълъг директорски стаж, но по-кратка практика като учители. От проучването става ясно обаче, че явно в повечето страни няма ограничение на директорските мандати, за което у нас усилено се настоява. У нас 92% от школските шефове влизат и в класната стая.

Копирано от standartnews.com

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...