Отиди на
Форум "Наука"

Продължават да измират пеликани в резервата "Сребърна"


Recommended Posts

  • Администратор

Шест мъртви пеликани са намерени този понеделник в резерват "Сребърна". С това мъртвите птици, намерени там, стават общо 27 на брой.

За последните смъртни случаи на защитения вид съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид, цитиран от Нова телевизия в началото на тази седмица.

Първите 21 мъртви пеликана, намерени в резервата миналата седмица, са били заразени с птичи грип (H5N1). Това са установили изследванията, направени в Националния диагностичен научноизследователски ветеринаро-медицински институт в София, потвърдени от министерство на земеделието и цитирани от МОСВ. В тази връзка областната епизоотична комисия в Силистра набеляза миналата седмица мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.

Тепърва ще бъдат направени изследвания за причините за смъртта на последните шест птици от понеделник (30 март). Екип на Българската академия на науките е пуснал малък летателен апарат с камера, за да се провери дали има умрели други защитени видове птици, уточняват от БГНЕС.

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/03/30/2502613_produljavat_da_izmirat_pelikani_v_rezervata_sreburna/

108 умрели пеликана са намерени в делтата на Дунав в Румъния преди ден

108 умрели къдроглави пеликана са намерени в делтата на Дунав преди ден (понеделник, 30 март), като причината отново е високопатогенният щам на птичия грип. Това съобщиха за "Дневник" от Българското дружество за защита на птиците, като цитират данни на Румънското орнитологично дружество, с което работят по общи проекти.

Отново вчера в резерват "Сребърна" бяха намерени шест умрели пеликана, с които мъртвите птици там станаха общо 27 за седмица.

Около 300 - 350 къдроглави пеликана гнездят в делата на Дунава, което значи, че умрелите птици там са 1/3 от гнездовата популация на Румъния. Отново там в момента се завръща розовият пеликан, който прави смесени колонии с къдроглавия вид и има опасност да ги зарази, обясниха още експертите по птиците.

Забавена и ненавременна реакция при такива опасни заболявания може да доведе до значителни последствия както за дивите птици, така и за стопанствата в района на огнищата, предупреждават защитниците на птиците.

21 мъртви къдроглави пеликана бяха намерени преди седмица ( 23 март 2015 г.) и в резервата "Сребърна". След изследване на загиналите птици бе доказано, че причината за смъртта е птичи грип от щама H5N1. Този понеделник (30 март) още шест птици бяха открити мъртви, отново край резервата, като все още не е потвърдена причината. ОтБългарското дружество за защита на птиците коментират тревожната тенденция през последните две седмици и забавената реакция на отговорните служби, предупреждават за опасностите, като посочват какви стъпки трябва да се предприемат.

Тази рядка птица е световно застрашен вид и смъртта на15-20% от гнездовата популация на този вид в България е сериозна загуба, посочват още експертите.

Природозащитниците от дружеството припомнят, че птичият грип е заболяване, което може да нанесе сериозни щети не само сред домашните, но и сред дивите птици. От БДЗП припомнят, че от зараза с високопатогенния щам в Азия загина близо 20% от популацията на индийската гъска Anser indicus. Заболяване от високопатогенния щам сред диви птици на практика беше непознато до появата на азиатския щам H5N1, който започна да се разпространява по света. Появата на огнища на заболяването в различни части на Азия и Европа доведоха до смъртта на много диви птици от различни видове.

Експертите от БДЗП определят като притеснителен факта, че при загиналите от птичи грип пеликани в "Сребърна" Регионалната екоинспекция в Русе е закъсняла с реакцията си по случая. "Въпреки инсталираното от ведомството оборудване за директно наблюдение на колонията край резерват "Сребърна" обществеността и институциите бяха алармирани за наличието на мъртви птици от местни жители на село Сребърна", посочват експертите.

По информация на еколозите първите мъртви пеликани са били забелязани още на 16 март 2015 г., което по-късно бе потвърдено и от направената аутопсия от страна на служители на Агенцията по безопасност на храните. Резултатите показват, че част от птиците са умрели преди повече от седмица.

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/03/31/2503373_108_umreli_pelikana_sa_namereni_v_deltata_na_dunav_v/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...