Отиди на
Форум "Наука"

Сангома


Recommended Posts

  • Потребители
Дълбоко в сърцето на Южна Африка е жива традицията за лекуване и гадаене, която е неразривна част от африканската култура и продължава да бъде уважавана както преди хиляди години. Необикновените умения на сангомите или шаманите са почитана алтернатива на съвременната медицина, а предсказанията им са удивително точни. Изчислено е, че днес има около 200 000 такива гадатели, които помагат на 84% от южно-африканското население.
Ролята на сангомите е разнообразна и те могат да бъдат разделени на две основни категории, въпреки че в никакъв случай не са строго разграничени. Основният вид сангоми са наследствени гадатели, които общуват с предците, като обикновено изпадат в транс, за да предскажат бъдещето. Вторият тип сангоми са знахари или лечители, които използват традиционни методи, за да лекуват болните, и не са спохождани от предците. Но тези граници в много случаи са размити, тъй като наследствените гадатели често са и знахари и се съветват с предците за напътствия при лекуването.
Начинаещите започват обучението си, като издържат на „посветителскта болест“. Това дава знак, че предците или духовете на починалите са ги посветили в занаята им. Връзката между начинаещия и предците се засилва през възстановителния период от болестта и човекът приема нова идентичност и роля в живота.
Наследствената връзка е изключително важна за леченията и тълкуванията, които ще направят сангомите, тъй като според вярванията предците са пратеници на по-висшата сила - „Върховното същество“ - и играят роля на връзка между божеството и човека. Сангомите от своя страна стават „говорители“ на оракулите и изпълняват техните инструкции по почти същия начин, както сибилите от римски времена предават пророчествата на Аполон.
Предаването на предсказанията има основна социална и политическа функция, защото пророчествата осигуряват поле за дискусии по въпроси, които иначе са табу или политически опасни. Предсказанията обхващат най-различни въпроси - от състоянието на реколтата и времето до лични и здравословни проблеми. Сангомите твърдят, че болестите се дължат на една от три основни причини - предците, магьосничество или „замърсяване“ (например менструация или аборт). След като източникът на болестта бъде установен, процесът на лечение може да започне.
Състоянието на транс, в което изпада гадателят, обикновено е централната част от процеса на предаване на пророчеството. Това състояние се постига чрез най-разнообразни ритуални методи, включително ритмично барабанене, пляскане с ръце и танцуване, вдишване на изпарения от лековити билки като например емфие, горене на тамян. Облеклото на сангомите също е много важно. Те често носят натруфени украшения за глава от щраусови пера и привързват към телата си дрънкулки и мъниста.
След като изпаднат в транс, сангомите обикновено започват да треперят и дишането им се учестява, докато предците влизат в телата им. В резултат от ритмичните ритуали настъпва хиперстимулация на тялото, а неравномерното дишане предизвиква хипервентилация. Смята се, че тези две състояния „отварят“ тялото и духа, за да бъде осигурен достъп за предците. След това мъжете използват „кокали“ (черупки, монети, зарове и пръчки) като част от гадателския ритуал, които биват хвърляни върху кожа от африканска антилопа. После сангомите тълкуват местоположението и подреждането на разхвърляните предмети, които им осигуряват нужната информация, за да бъде предадено пророчеството или излекуван пациентът.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...