Отиди на
Форум "Наука"

„Мечтая да не просим пари за децата, които носят медали на България“ - offnews.bg


Recommended Posts

  • Администратор

Интервю с д-р Младен Матев за битката му да събере 3260 лева, за да заведе шест деца на олимпиада по естествени науки в Белград

Хиляда лева за някои хора са джобните им пари. Вечеря навън или модна дрешка. За едни шест деца и техните двама ментори са бариера. И тя може да остане спусната. Може да се окаже непреодолимо препятствие по пътя към медалите в третото издание на престижния Международен турнир на младите естествоизпитатели в Белград. Таксата за участие в отборното състезание за средношколци с интереси в областта на природните науки е малко над 3000 лева (1640 евро) за „А“ отбора на България. „Преди броени дни незнаен благодетел преведе по сметката ни 2000 лева. Срокът за внасяне на парите изтече. Нашата страна обаче е един от съучредителите на този турнир и затова организаторите направиха компромис. Дадоха ни отсрочка до 30 май да съберем средствата“ - сподели с леко неудобство ръководителят на отбора д-р Младен Матев. И уточни, че в тази сума не влизат пътните разходи, но, както се изрази, „Белград е близо, можем да стигнем и на собствен ход до там, по-важно е да платим таксата за участие“.

Беше някак трогателно да се разговаря с този вече побеляващ 53-годишен доктор по ядрена физика, който макар да е защитил докторат в Съединените щати, се е върнал да прави наука в България. И не за своя слава помага на едни 12-16 годишни деца, които вместо да висят по чалготеките, предпочитат да печелят медали за родината си в международни турнири. Не бях виждала скоро някой, който с такава любов и гордост да говори за своите малки състезатели. И който с огромно притеснение да отваря дума за пари. В случая за едни недостигащи 1000 лева.

СПОНСОРИТЕ

„Всички отбори в подобни турнири са спонсорирани от някои от най-авторитетните компании в областта на технологиите в света. Сериозни руски компании подпомагат отбора на Русия, турски фирми – турския отбор. А ние сме принудени да просим пари, да събираме дарения с есемси и волни пожертвувания – с тъга споделя д-р Матев. Спонсорите на турнира на младите физици, например, са „Оксфорд Юнивърсити прес“, различни фирми в областта на доставките на научно оборудване, научни издателства, университети. Южнокорейският отбор е спонсориран от големи производители на черна техника и електроника. Вярвам, че това един ден ще се случи и в България, но засега фактите са тъжни. Свързахме се със софтуерни компании, но те не проявиха интерес да ни подкрепят“. И въпреки трудностите, ядреният физик не губи надежда, че с настоящата кампания за набиране на средства все ще се намери богат човек или фирма, които да прегърнат каузата. „Пък дори и само да кажат на своите деца, че има място, където някой помага на тийнейджъри да развиват своите знания в областта на науката, не е малко. Тъжно е, че дребни факти и неща от живота на знаменитостите могат да са по-интересни и за хората, и за медиите от научните постижения на българските деца“.

ДЪРЖАВАТА

Международният турнир на младите естествоизпитатели за пръв път се е провел преди три години в Ескишехир. На него присъствали министърът на образованието и заместник-министърът на науката и технологиите на Турция. Запознали се с всички участници, снимали се с отборите, вестниците публикували снимки и материали на първите си страници. „Нашите деца бяха много впечатлени. – каза д-р Матев. Не очакваха да им бъде оказана такава почит.“

1430072346_4_559x*.jpg

На второто издание на състезанието в Кюстендил учениците са били удостоени само с вниманието на местните власти, а отразяването в медиите било вяло. „Министерството пренебрегва тази дейност, защото то има общообразователни цели, а състезанията не служат на тези цели. Често пъти хората от просветното ведомство се хвалят с медалите на българските състезатели, но се оказа, че има огромен разрив между състезателната и общообразователната дейност. Учениците успяват благодарение на своите собствени усилия и мотивация и тези прекрасни резултати не са представителни за общообразователното ниво като цяло. За жалост, много чиновници се оправдават с това. Трябва да признаем, че за състезанието в Турция държавата ни отпусна тогава за единия отбор 800 евро да платим таксата за участие, но само защото хванахме период, в който образователното министерство бе оглавявано от кадър на БАН. Тогава и таксата обаче бе наполовина, защото руски и турски фирми спонсорираха не само собствените си отбори, но и състезанието като цяло. Още миналата година пробвахме да потърсим помощ от държавата, още повече, че страната ни беше домакин на турнира, но получихме любезен и хладен отказ“.

Цялото: http://nauka.offnews...ЂРёСЏ_9470.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първо, държавата ни е под огромен западен натиск. И това се отразява в грижата и за децата си.

Значи ако министерството не дава пари за състезания ... трябва да се съди когато се кичи със заслугите за медалите.

И... някой да подскаже на малките да ходят и протестират пред министерството. Или нещо подобно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И в крайна сметка се нароиха толкоз много "престижни" международни състезания и турнири. И България задължително трябва да участва на всичките и да вземе медалите. Не ми става ясно какво е престижното в това състезание, след като се провежда за трети път и дали тези пари си струват да се похарчат за път до Белград, само защото на някой му е хрумнало да води група дванайсетгодишни там.

Ужасяващият проблем не e, че за тези деца няма пари, а че българското образование произвежда качествено неграмотни хора. И никакви медали от състезания и турнири не могат да прикрият този страшен факт. Нагледахме се на медали. От които - кел файла. Хайде да надживеем най-накрая времената, когато фрустрирани чичковци от БАН и учителки от МГ-тата се избиваха да придружават отбори по състезания, щото нямаше откъде да вземат виза за чужбина. Какво стана от тези деца със златните медали? Чувал ли ги е някой?
Трябва да се прекрати соцпрактиката "дай да печелим медали, щото за друго не ни бива". Сериозно. По-голяма полза би имало да се инвестира в учебната и извънкласната дейност, да се мотивират добрите учители, да се подобри качеството на образованието. Не можем да сме на всяка манджа мерудия (нека Русия и Турция да се пъчат по такива махленски турнирчета, това не е наша грижа).
Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво стана от тези деца със златните медали? Чувал ли ги е някой?

Ами обикновено отиват да учат и после да работят извън България, познавах едно хлапе, което участваше на такива математически олимпиади. Сега учи в Единбург, не знам дали би се върнал в България. Иначе като цяло си прав за порочната практика със състезанията...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...