Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители

През 1985 г. в Япония е направено откри­тие, което и до днес озадачава научните среди. Японският гмуркач екскурзовод Киха- чиро Аратаке се отдалечава от района, в който се гмурка обикновено, до остров Йонагуни (Yonaguni), близо до Окинава. На около 30 м под повърхността той открива странна форма, която при по-внимателен оглед изглежда като построена от човек пирамида.

post-10610-0-52636600-1430545736_thumb.j

Оттогава откритието на Йонагуни е източ­ник на разпалени дискусии. Специалистите не могат да постигнат съгласие по въпроса дали то представлява изработена от човека структура или просто е необикновено природно образувание. Ако бъде доказано, че е дело на човека, това безспорно ще преобър­не начина, по който възприемаме историята на нашия биологичен вид.

post-10610-0-71006800-1430545738_thumb.j

Учените са единодушни, че заради покач­ващото се ниво на океана този район от бре­говата ивица е останал под водата преди поне 10 000 години. След края на последната ледникова епоха се наблюдава огромно по размерите си глобално топене, което изключително много променя света и с течение на времето нивото на океана се вдига с около 30 м. Това означава, че всички цивилизации, съществува­ли тогава на това място, са били унищожени, погълнати от издигащите се води, и всички следи са останали скрити до днес.

Нещо повече, знае се, че в продължение на хиляди години човешките цивилизации процъфтяват по бреговете, защото океанът не само е отличен източник на храна, но и защото улеснява важни дейности като тър­говията и транспорта. Затова Йонагуни е идеално място за появата на селище. Но такива цивилизации са предхождали всич­ки познати култури с хиляди години, тъй като се счита, че най-старият известен град е Шумер в Месопотамия, който датира от около 5000 години. Удвояването на прие­тия времеви отрязък на човешкото разви­тие означава огромен скок. Това обаче не е невъзможно, особено ако има реални факти, които да го подкрепят. Йонагуни може да се окаже именно такова доказателство.

Учените са още по-изумени от откритите прилики между конструкцията на Йонагуни и архитектурата, открита по бреговете на Перу.

И все пак даже най-старата от тези перуански структури, изградена от мочите, е на най-много 2000 години и това отваря необяс­ним отрязък от много хилядолетия.

Спорове възникват и по отношение на външния вид на построението в Йонагу­ни. Подводните снимки на мястото показват съществуването на наклони, тераси и стъпала. Докато американските геолози поддържат, че те не са нищо повече от естествени формирования, японските учени твърдят, че могат да бъдат открити следи от оръдия, което предполага човешка намеса.

post-10610-0-61094400-1430545737_thumb.j

Но един човек, изглежда, приема и двата аргумента, изказвайки мнението, че струк­турата е както естествена, така и направена от човека. Доктор Робърт М. Шох, геолог, който често се гмурка до мястото, предполага, че по-голямата част действително е естествено образувание, но впоследствие е открита и модифицирана от хората - процес, познат като „тераформиране“. Откриването на малко стълбище е основното доказател­ство за такива промени.

post-10610-0-20581600-1430545738_thumb.j

Намирането на структури под водата винаги предизвиква интерес и вълнение и често се появяват хора, които обявяват, че е открита изгубената Атлантида. Но като се има предвид местоположението на Йонагуни, вероятността това да е Атлантида е малка. По-скоро изглежда, че има близки прилики с изчезналите континенти Му и Лемурия, тъй като и за двата се счита, че са съществували в района на Азия и са се простирали съот­ветно в Тихия и в Индийския океан.

Въпреки че относително новата наука тек­тоника напълно отхвърля идеята, че някога е имало „изгубени континенти“, мнозина счи­тат, че те наистина са съществували. Смята се, че Лемурия и Му са унищожени от грандиозни природни бедствия, които са погъл­нали континентите. Не е изключено древ­ните митове за края на цели цивилизации да са променени и доукрасени с течение на времето, за да се включи в тях и унищожени­ето на континенти. В този смисъл е напълно възможно краят на културата Йонагуни да е митологизиран или преувеличен в история като тази за Лемурия.

Прокарвайки паралелите между Йонагуни и митичните континенти, специалистите се надяват да постигнат напредък по отноше­ние на теорията, че в Тихия океан има велика изгубена култура. Мистериозните каменни глави на Великденския остров и устните тра­диции на Полинезийските острови предла­гат любопитен поглед към това. Очевидните прилики между Йонагуни и каменните струк­тури на Хаваите и Тонга предлагат културен мост между праисторическа Япония и брега на Южна Америка.

Тази теория се опитва да обясни и при­ликите между различни световни култури, много от които вярват в астрономията и възприемат пирамидата като предпочитана форма на строителство. Някои теоретици, като например Греъм Ханкок, считат, че това е доказателство за древна морска кул­тура, която е разпростряла мъдростта си из целия свят. Сигурно е обаче, че ще са нужни още доказателства, преди скептичният свят на археологията да приеме подобно смело тълкувание на ранната човешка история.

post-10610-0-40025200-1430545739_thumb.j

Може би ако мястото около пирамидата бъде подложено на още изследвания, в края на краищата тези доказателства ще бъдат открити. Ако ли не, възможно е доказател­ствата да бъдат намерени при други образувания, открити на морското дъно, близо до японските острови Керама и Чатан и в Тай­ванския пролив. Сега, когато технологията е в състояние да разкрие все повече и пове­че неща за глобалните промени, настъпили след края на ледниковата епоха, съществува голяма вероятност да бъдат направени нови подобни открития в плитките крайбрежни шелфове по света.

Това ни предлага вълнуваща перспекти­ва от възможни отговори за произхода на човешката цивилизация, но както винаги всяко откритие има вероятност да повдигне още въпроси. Например защо пирамидата е била толкова почитана в коренно различ­ни култури в различни епохи от човешката история? Отговорът на този въпрос, изглежда, ще остане една от най-големите загадки на древния свят.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...