Отиди на
Форум "Наука"

Синдромът „Скачащият французин от Мейн"


Recommended Posts

  • Потребители

Синдромът „Скачащият французин от Мейн“ е особено състояние, при което пациентът има засилени рефлекторни реак­ции в резултат на тревога или паника, пре­дизвикани дори от най-малки сътресения. Типичният отговор включва скачане, пищене, размахване на ръце, а в някои случаи пациен­тът застава в ембрионална поза. Всички тези реакции по принцип изобщо не съответстват на причинения шок.

post-10610-0-15949700-1431188624.jpg

Състоянието за пръв път е диагности­цирано през 1878 г. от американския лекар доктор Биърд, който описва откритията си в доклад до Американската асоциация по неврология. Той основава диагнозата си на проучвания върху малък брой канадски дървосекачи от френски произход от района на езерото Мусхед в щата Мейн, САЩ. Оттук произлиза и част от наименованието на диа­гнозата.

Доктор Биърд забелязва и друга странна реакция у пациентите - неволево рефлек­торно подчинение на внезапни или остри команди. Например страдащите веднага биха изпълнили нареждането да ударят някого, без да се замислят за последствията от дейст­вието, дори то да е насочено срещу техен приятел или член на семейството. Пациен­ти, които страдат от тази чудновата болест, често повтарят изречените от другия думи. Някои правят това дори когато им се говори на чужд език и веднага повтарят фразата, без да разбират смисъла й.

Установено е, че при голяма част от стра­дащите проявата на симптомите започва скоро след като са започнали да работят като дървосекачи, което навежда на мисълта, че състоянието може по някакъв начин да е предизвикано от работата.

Изследванията на тази очевидна връзка се опитват да открият невротоксини в рас­тителността и гъбите в гората или насекомо, което може да е причината за необичайното поведение. Но до днес не е открито нищо, което да доказва такава връзка, макар това да си остава евентуално обяснение.

Сега лекарите считат, че синдромът няма неврологичен произход, а всъщност е психо­логическо състояние. В началото на проуч­ванията се е смятало, че той има връзка със синдрома на Турет, но макар да има опре­делени прилики между двете разстройства, синдромът „Скачащият французин от Мейн“ е отделно състояние.

След като са направени сравнения между симптомите на този синдром и симптомите на войниците от Първата световна война, стра­дащи от поствоенен стрес, при които силни звуци провокират същия отговор, е изказано предположение, че причина за състоянието може да е изключителният стрес. Но тази теза е отхвърлена, защото в заобикалящата среда на дървосекачите няма нищо, което видимо може да предизвика такъв стрес.

По-вероятно е синдромът да има гене­тичен произход, тъй като по-голяма част от засегнатите хора произхождат от малка, изолирана общност, в която може да е имало бракове между родственици, като например дървосекачите от Мейн и напоследък мъже­те, живеещи в района Бос в Квебек.

Докато не бъдат открити и проучени пове­че случаи на това рядко състояние, вероят­ността да бъде намерено истинското обясне­ние за необичайното страдание е нищожна.

Засега причината за разстройството, също като самоличността на първия „ска­чащ французин от Мейн“, остава загадка.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...