Отиди на
Форум "Наука"

България с 22 заявки за патент


Recommended Posts

  • Потребител


България е заявила в Европейското патентно ведомство едва 22 патента, докато водещата страна по този показател в ЕС Германия има над 22 хил. заявки, отчита анализ на Евростат за регистрираните през 2012 г. иновации в ЕС.

По данни на НСИ в областта на научно-изследователската и развойна дейност у нас през посочения период са работили над 22 хил. души, от които 16 хил. са били изследователи. За сравнение през 2000 г. в областта на науката и иновациите у нас са работили общо 16 хил. души, от които 10 хил. са били изследователи.

Други страни, които имат най-висок брой заявени патенти са Франция – 8300, Обединеното кралство – 5100, Италия – 4200 и Холандия – 2800.

От трети страни най-голям брой заявки за патенти са регистрирани от САЩ – 28 500 и Япония – 22 700, следвани от Южна Корея – 5900 и Китай – 5500.

Най-нисък брой заявени патенти европейската статистика отчита от страна на Малта – едва 2 броя, Кипър – 5, Латвия – 14 и Литва – 18.

Патентните заявки в областта на информационно-комуникационните технологии до Европейското патентно ведомство са сравнително концентрирани в една малка група от държави членки на ЕС.

Най-голям брой на ИКТ приложения за патенти са регистрирани в Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, Белгия и Италия – общо над 87% от заявленията за патенти в областта на ИКТ, направени от ЕС-28 през 2012 г., отчита европейската статистика.

Прави впечатление, че сред 30-те европейски града с най-високо развитие на технологиите 15 са германски. Класацията на градовете с най-високо развитие на ИКТ обаче се оглавява от Париж.

Следват Дюселдорф, Мюнхен, Шутгарт, Хамбург, Франкфурт на Майн, Нюрнберг, Берлин, Гренобъл и др.

Технологичните промени и иновации са основните области на икономическия анализ в индустриализираните страни, тъй като те са определящи фактори за производителността и конкурентоспособността, отчита анализът. В този контекст, науката и технологиите дейности са от решаващо значение за икономическото развитие и просперитета в ЕС, отбелязва анализът на Евростат.

По данни на германската статистическа служба на първо място в света по износ на продукти в областта на високите технологии е Южна Корея – около 30% от износа на страната. На второ и трето място са Китай – 25% от износа и САЩ – 18% от износа.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bylgariia-i-inovaciite-sravneniia-s-drugi-strani-6039731

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...