Отиди на
Форум "Наука"

Родителски срещи в бар в 5 български града ще провокират разговор между учители и родители


Recommended Posts

  • Администратор

Кампания за ранна превенция при употреба на алкохол от непълнолетни „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ ще открие новата учебна година с по-голям мащаб и нови възможности за разговор между учители, родители и специалисти. Инициативата, подкрепена от МОН и РИО, ще продължи в 5 града на територията на страна заедно с нов обучителен модул. След успешното реализиране на кампанията от  Перно Рикар България, проектът ще премине под грижите на Асоциация на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки. Вчера беше проведен и първият семинар от кампанията, който събра 14 столични училища в залата на 32 СОУ „Св. Климент Охридски“.

Semina_za_Roditelski_sreshti_v_bar.thumb

През 2014-2015 г. кампанията се срещна с 13 столични училища и десетки родители, които се обединиха около разговора за децата и отлагането на първата стъпка към алкохола, общувайки в нетипична среда, каквато може да предложи близкия бар или кварталното кафе. Инициативата, чийто лица са  Драго Симеонов (журналист), Яна Алексиева (психолог от Асоциация „Родители“) и Емил Джасим (учител), избира духа на неформалната среда за теми и разговори, излизащи извън  рамките на класната стая. За изненада на много родители фокус на разговора са именно децата в четвърти клас. „Възрастта 10-11г. е най-подходяща, тъй като се намират на прехода с юношеството, което малко по-късно ще предизвика интерес към алкохола“ , коментира Яна Алексиева, която допълва, че превантивният разговор трябва да изпревари пубертета, за да бъде наистина ефективен.

Тази година „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ ще направи своята първа обиколка из България като започне от столицата и продължи с Враца, Пловдив, Варна и Бургас. Кампанията, която се осъществява с подкрепата на МОН и РИО, ще допълни и нов обучителен модул към своята програма. „С натрупания опит си дадохме сметка, че учителите имат нужда от по-сериозна подготовка за провеждането на такава срещи. Преподавателят е човекът, който прекарва най-много време с децата освен техните родители и искаме той да бъде ключова фигура в родителските срещи в бар. За тази цел обаче, учителят трябва да се запознае с идеята, игрите с които предразполагаме присъстващите и не на последно място – да получи отговори на своите въпроси, за да се почувства уверен в диалога с родители“, разказва Емил Джасим, който ще предаде своите впечатления заедно с Яна Алексиева в обучения на територията на страната. Вчера беше реализиран и първият семинар от кампанията, който събра 14 столични училища в 32 СОУ „Св. Климент Охридски“.

 След положените основи на „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ от компания Перно Рикар, която реализира проекта като част от своята политика за социална отговорност, кампанията ще продължи развитието си под грижите на Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки. „Благодаря на изпълнителния директор на Перно Рикар – Мирослава Симова, както и на целия екип, вложил професионализъм и сърце в проект – отговор на актуални въпроси от съвременното общество. Преминаването на кампанията към Асоциация е доказателство за ангажимента и осъзнаването на този проблем от големите производители и вносители на високо-алкохолни алкохол“, коментира Ралица Скорчева, председател на АВПТСН и генерален директор на Максиъм България.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

20 училища от Пловдив и района преминаха обучение за родителски срещи в бар

Кампанията за ранна превенция при употреба на алкохол събра преподавателите на четвъртокласници на семинар в Градът под тепетата

 София 6 декември 2015г.  Кампания „Родителски срещи в бар“ събра 20 училища от Пловдив и района за своя обучителен семинар, свързан с ранна превенция при употребата на алкохол. Първото посещение на кампанията в Градът под тепетата беше свързано с интересни дискусии и обмяна на опит между Яна Алексиева /психолог от Асоциация „Родители“, както и едно от лицата на инициативата/ и преподаватели на четвъртокласници. Именно тази възраст е фокус на програмата, която напомня че „има време“ за първата среща с алкохола, но преди това трябва да бъде изграден устойчив диалог с детето от страна на учителите и родителите. Кампанията ще реализира три родителски срещи в Пловдив през месец януари, извеждайки родители и преподаватели в приятна неформална атмосфера, която ще предразположи към различни теми за разговор.

По време на семинара бяха разисквани както основните модели в провеждането на една от нетрадиционните родителски срещи, така и различни фактори и предпоставки на заобикалящата среда и ролята на учителя в ежедневието на децата. „Преподавателите на семинара бяха изключително активни. По време на упражненията предлагаха уместни решения на ситуации и дори ни накараха да се замислим за още няколко аспекта на проблема. За всички нас е важна обратната връзка от преподавателите – хората, които създават училищния живот всеки ден“, коментират от екипа на кампанията. Допълнителна информация за кампанията можете да откриете в онлайн платформата на Училище за родители:родителски срещи в бар.

56652d91e0f7d_Roditelskisreshtivbar.JPG.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Кампания за ранна превенция при употреба на алкохол от непълнолетни „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ ще открие новата учебна година с по-голям мащаб и нови възможности за разговор между учители, родители и специалисти. Инициативата, подкрепена от МОН и РИО, ще продължи в 5 града на територията на страна заедно с нов обучителен модул. След успешното реализиране на кампанията от  Перно Рикар България, проектът ще премине под грижите на Асоциация на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Пловдивски учители с нетрадиционни родителски срещи

Кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ влезе за първи път  на училищна територия за разговор с преподавателите и родителите на четвъртокласниците

56aef128c46bc_Roditelskasreshta3.thumb.J

В края на месец януари пловдивски училища отвориха врати за кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“. Разговорът, насочен към ранната превенция при употреба на алкохол от непълнолетни, влезе в училище, но не в традиционната класна стая, а в специално обособени за целта помещения. „Когато се запознахме със специалистите от кампанията, научихме, че срещите се организират в заведение, но винаги има вариант за креативни решения в училищната среда, стига преподавателите да са достатъчно находчиви. Имаме прекрасен салон за театрални постановки и празници, който се оказа точното място“, разказва г-жа Николова от СОУ „Св. Седмочисленици“. Сред домакините на родителските срещи в бар се нарежда и СОУ „Христо Смирненски“ в Хисаря. Г-жа Каракютукова решава да събере родителите на четвъртокласниците в специалния салон за сервиране, с който училището разполага. „Разбрахме, че сме сред първите, решили да създадат неформална обстановка на своя територия. Три училища не са никак малко за територията на град като Хисаря, така че тук също са валидни проблемите с връстниците и изкушенията на средата. Разликата от големия град идва от факта, че повечето хора се познават, а това води до по-голяма осведоменост“, разказва училищният колектив. Към първите учебни заведения от Града под тепетата се присъединява и ОУ „Захари Стоянов“. Родителите са категорични, че децата трябва да имат други интереси, които да концентрират вниманието и да развиват потенциала им. Сред заниманията на четвъртокласниците са народно пеене, пиано, плуване и разнообразни хобита.   

„Именно това е посланието на кампанията – да говорим с децата и да им кажем, че има време за първата консумация, а сега е моментът, в който могат да опитат многото вълнуващи моменти, които детството предлага“, споделя екипът на Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки, която осъществява проекта. „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ ще продължи своите срещи с учители и родители във Варна и Бургас.

Допълнителна информация за кампанията можете да откриете в онлайн платформата на Училище за родители:родителски срещи в бар –  predi18.org .     

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Инициативата, подкрепена от МОН и РИО, се осъществява в 5 града на територията на страна. През 2015г. в кампанията е включен нов обучителен модул – семинар за учители, който да надгради уменията им в самостоятелно провеждане на родителски срещи за ранна превенция при употребата на алкохол от непълнолетни.  

 

  

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...