Отиди на
Форум "Наука"

Най-голямото изображение на Млечния път


Recommended Posts

  • Потребители

Снимката, съставена от множество други изображения, е 46 гигапиксела и заема пространство от 194 гигабайта

o_milky-way-919e0c5207.jpg
Кликнете на снимката, за да видите цялата звездна карта на Млечния път

Германски учени от университета Бохум в Рур създадоха най-голямото изображение на космоса, правено до момента. Снимката е 46 гигапиксела (855 хил. пиксела широка и 54 хил. пиксела висока) и заема пространство от 194 гигабайта. Тя изобразява част от Млечния път.

Големите ѝ размери я правят трудна за сваляне, затова тя е качена на публичен домейн и в нея може да се навигира чрез специални онлайн инструменти от типа на тези при онлайн картите.

http://astro.vm.rub.de/

Освен това звездите са обозначени, което означава, че ако напишете в търсачката името на някоя звезда, картата ще ви насочи към нейното точно местоположение. 

Изображението е сглобено от снимки на Млечния път, които са правени в продължение на 5 години от университетската обсерватория в Чилийската пустиня. 

Учените не са създали това изображение с цел да подобрят някой рекорд. Те търсят обекти, чиято светлина се замъглява на определени периоди от време, което би означавало, че това са звезди, около които обикалят планети. До момента германските учени са открили над 50 хил. такива обекта, които не са били документирани досега, пише NBC News.

Източник: http://www.economy.bg/science/view/20505/Germanski-ucheni-syzdadoha-naj-golyamoto-izobrazhenie-na-Mlechniya-pyt

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...