Отиди на
Форум "Наука"
mnogoznaiko

Дали мъжете също имат хормонални цикли?!

Recommended Posts

Мили дами, знаем колко ви се иска и мъжете ви да преминават през хормоналните дисбаланси, за да видят и на вас, какво ви е. И „да”. Отговорът е „Да!”, има доказателства, че мъжете също преминават през хормонални цикли.

            Знае се, че първото занимание на тестостероновите нива е да достигнат своя пик сутрин. След това в хода на деня, макар и с краткотрайни леки пикове, нивата постепенно спадат. Интересно е обаче дали при мъжете, както и при жените се наблюдава месечната зависимост.

            Някои изследователи смятат, че хормоналната зависимост при мъжете е сезона.

            Норвежко проучване от 2003 г. установява, че нивата на тестостерона при мъжете достига най-ниските си стойности през лятото, а най-високите в края на есента. При изследване върху датските мъже се наблюдават подобни сезонните колебания. Т.е. теоретично биха могли да имат влияние слънчевите лъчи. Само че проучването, проведено в слънчевия Сан Диего и снежния Бостън не потвърждават скандинавските наблюдения и тази теория пропада.

            През 2012 г. и уролозите от медицинския колеж Бейлър, Хюстън се залавят с този проблем. Те признават, че "съществуват доказателства в подкрепа на идеята" за връзката между мъжките хормонални цикли и сезонните изменения, но смятат, че са нужни повече изследвания, за да я потвърдят.

            През 2002 г. ендокринолог Питър Целек от университета Коменски, Словакия публикува проучване, което показва, че тестостеронните нива при мъжете достигат своя пик на 18-я ден от 30-дневен месечен цикъл. За съжаление проучванията не са възприети в областта. Целек убедено стои зад научния си труд и жлъчно коментира, че ако жените не кървяха, научните среди вероятно щяха да са скептични и по отношение на съществуването и на техните месечните цикли.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...