Отиди на
Форум "Наука"

Космическата 2016


Recommended Posts

  • Администратор

По традиция всяка година през месец декември на страниците на КОСМОС БГ се публикуват т.нар. "празнични статии", в които се прави обзор на текущата година и се представят какви космически проекти предстоят да бъдат реализирани през следващата година. Този път започваме с предстоящите събития. Какво ни очаква през 2016 година?

Juno-Around-Jupiter.jpg (1066×600)

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" ще пристигне в орбита около Юпитер на 4-ти юли 2016 година. Image Credit : NASA

Новата 2016 година се очертава да е изключително буреносна за трите най-големи космически държави - Китай, Русия и САЩ. Същото се отнася и за множеството частни компании. Предстоят преломни събития, които завинаги ще променят облика на космонавтиката.

САЩ ще прекарат една поредна година без възможност да изстрелват хора в космическото пространство. През есента на 2016 година предстоят и президентски избори, след които промени ще има, защото Барак Обама приключва своя втори президентски мандат. Винаги когато има смяна на президент, настъпват големи промени в НАСА - някои програми се прекратяват, други продължават, нови започват. При прехода Буш-Обама беше спряна програмата "Съзвездие" за разработка на ракети "Арес 1" и "Арес 5", на лунния модул Алтаир и като цяло НАСА се отказа от идеята да се завръща на Луната. Продължи работата по космическия кораб "Орион" и същевременно започна работа по нова тежкотоварна ракета - SLS. Частната космонавтика се разви главоломно.

Всички кандидати за изборите през 2016 година се различават по своето виждане за това как точно трябва да се развива космонавтиката. Доналд Тръмп няма категорично становище и въобще избягва да коментира каквото и да е, което е свързано с космическата програма. Единственият коментар на Тръмп за пилотираната мисия до Марс е "Това е чудесна идея, но искам да построя първо нашата инфраструктура". Хилари Клинтън твърди, че като малка е мечтаела да бъде астронавт. Тя е в подкрепа на "балансирана стратегия за устойчива пилотирана програма, разширена безпилотна програма и подобрения в научните изследвания". Подкрепя също така частните космически инициативи. Тед Круз също иска да налее пари в развитието на частниците, защото мрази зависимостта на САЩ от Русия за изпращането на астронавти. Може би от всички кандидати Круз е най-яркият привърженик на пилотирана експедиция до Марс. За сметка на това той иска да прекрати изцяло програмата за изучаване на климата на НАСА, понеже не вярва, че човек причинява глобално затопляне. Бърни Сандърс е гласувал в миналото за орязването на бюджета на НАСА. Ранд Пол също подкрепя орязването на бюджета на НАСА, при това с цели 25%, защото е на мнение, че за космос трябва да има само частно, а не държавно финансиране. Джеб Буш, обратно, обещава увеличаване на парите на НАСА.

Паралелно ще следим внимателно какво ще направят през 2016 година частните предприемачи, защото най-вече от техните усилия зависи дали ще има американски пилотирани полет през 2017 или не. 2015 година беше трудна, защото три от частните компании се възстановяваха след аварии - СпейсЕкс загуби ракета "Фолкън 9" това лято, докато Орбитал и Върджин Галактик все още се възстановяваха от загубите в края на 2014 година - Орбитал тогава загуби ракета "Антарес", а пък Върджин Галактик претърпя загуба на кораб "СпейсШипТу", при който загина астронавт-изпитател... През 2016 година СпейсЕкс цели да направи няколко важни неща - първото е да изстреля тежкотоварната ракета "Фолкън 9 Хеви". При този първи полет ще излети и следващата платноходка от типа "ЛайтСейл" на Планетното общество. Действителната дата на това изстрелване зависи от това кога СпейсЕкс ще успее да възобнови редовните си полети до "Международната космическа станция", но засега се очертава да е през пролетта. През 2016 година ще трябва да лети и корабът "Драгън - Версия 2" на пробен безпилотен полет - това е най-новият вариант на "Драгън", който по-нататък ще се използва за транспорт на хора. През 2016 година очакваме завръщането в експлоатация на ракетата на Орбитал "Антарес", която ще бъде екипирана с нови двигатели. Орбитал вече възобнови полетите на космическите кораби "Сигнус" този месец, но засега временно те използват ракети "Атлас 5". Върджин Галактик ще представи нов космически кораб "СпейсШипТу" през февруари 2016 година и очаква да възобнови полетите си скоро след това. Босът на Върджин, Ричард Брансън, вече е много внимателен и не дава категорична дата кога ще започнат редовните космически полети. Блу Ориджин пък планира да започне да изстрелва комерсиален полезен товар през следващата година.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

През 2016 г. Китай ще пусне пилотиран космически кораб

1452262714_1_559x*.jpg

Ракетата носител Long March 2F с космическия кораб Shenzhou 10 на върха преди старта от център Jiuquan Снимка: CNS

Китай планира да извърши през тази година повече от 20 изстрелвания в космоса, между тях и да стартира пилотиран космически полет, а през 2018 - и основния модул на своя космическа станция, пише агенция Синхуа.

Медията съобщава, че държавната корпорация China Aerospace Science and Technology Corp планира да пусне космическата лаборатория Tiangong 2 и пилотирания кораб Shenzhou XI, а също да проведе изпитателни полети на ракетите Long March 5 и Long March 7.

Tiangong ще бъде стартирана в първата половина на 2016 г. за проверка на технологиите за поддържане на живота за бъдеща космическа станция.

През 2018 г. Китай планира да изпрати в космоса първия модул на своята космическа станция "с цел проверка на технологията и изследвания на инженерно-технически задачи". Станцията ще започне редовна работа през 2022 г. След старта на космическата лаборатория към нея ще се отправи ракетата Long March 2F с апарата Shenzhou XI, заедно с астронавтите, които ще работят в нея.

Освен това през 2016 г. Китай планира старта на два сателита за поддръжка на собственната им навигационна система Beidou Navigation Satellite System и спътника Gaofen 3 за системата за сондиране на Земята Gaofen High-Resolution Earth Observation System.

През тази година Китай за първи път ще пусне комуникационен спътник за европейска страна - Белорусия.

През 2016 година Китай планира общо около 20 космически мисии.

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7-2016-%D0%B3-%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1_33394.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...