Отиди на
Форум "Наука"

10 значими научни открития през 2015 година!


Recommended Posts

  • Администратор

slope-lineae.jpg

Периодично променящите се линии по хребетите на Марс се дължат на течаща вода. Credit : NASA

Продължаваме с поредицата от празнични статии, които традиционно се публикуват на страниците на КОСМОС БГ покрай празниците Рождество Христово и Нова година!

Първата статия беше посветена на космическите проекти, които са планирани за изпълнение през 2016 година, за прогнозите и очакванията. Във втората статия беше направен обзор на успешните мисии през изминалата 2015 година.

В днешната статия ще бъдат показани най-значимите научни открития през 2015 година в областта на космонавтиката.

 

Светослав Александров. Въпреки че технологичните постижения сами по себе си са повод за гордост - било то първото посещение на Плутон, успешният възвращаем полет на ракета до космоса и обратно, или пък съживяването на спускаемия апарат "Филе" на кометата Чурюмов-Герасименко за малко през това лято, цялостният обзор за 2015 година не би бил пълен без научните постижения. С технологичните постижения се гордеем и за тях съдим какъв е прогресът в космонавтиката. Научните открития разширяват нашия кръгозор. Откритията, направени през 2015 година, са достатъчни, за да бъдат пренаписани учебниците!

И така, кои са най-значимите научни открития през 2015 година? Четете тук!

1. На Марс все още има вода в течно агрегатно състояние.

slope-lineae.jpg

Периодично променящите се линии по хребетите на Марс се дължат на течаща вода. Credit : NASA

Макар че от дълги години знаем за присъствието на вода на Марс под формата на лед, до този момент нямахме категорични доказателства, че на Марс може да има вода в течно агрегатно състояние. Това най-накрая беше потвърдено през тази година! Благодарение на данните, получени от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Марс Риконисънс Орбитър", знаем, че присъствието на периодично променящи се ивици по хребетите на Марс е обусловено от действието на вода, която периодично избликва на повърхността. Да, на Марс е твърде студено - температурата през по-голямата част от времето е под нулата, но водата на Марс е наситена със соли, които понижават нейната температура на топене.

2. Енцелад, спътникът на Сатурн, притежава глобален океан!

Global-ocean-enceladus.jpg

Структурата на Енцелад. Credit : NASA/JPL-Caltech

Учените от доста време са наясно, че под повърхността на Енцелад има някакъв воден басейн съгласно наблюденията, според които периодично от Южния полюс избликват гейзери. Но до тази година никой нямаше представа с какви мащаби е този басейн. Благодарение на гравитационните данни, получени от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Касини" днес знаем, че на Енцелад има не просто малко езеро, а цял глобален океан!

Благодарение на това откритие Енцелад се оказва също толкова важен, колкото спътника на Юпитер - Европа (за който също се знае, че притежава голям океан под повърхността).

3. Открита е планета, която е почти идеален близнак на Земята!

Earth-vs-new-planet-ws.jpg

Земята (вляво) и новооткритата планета (вдясно). Credit : NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Екипът на мисията на НАСА "Кеплер" потвърди съществуването на планетата "Кеплер-452b", която е почти идеален близнак на Земята. Звездата, около която обикаля, е от тип G2 - т.е. с големина и характеристики на нашето Слънце. Планетата е с 60% по-голяма от диаметъра на Земята и една местна година продължава 385 земни дни.

4. На Плутон има синьо небе и воден лед!

pluto-blue-sky-water-ice.png

Тази снимка, направена от цветната камера MVIC на автоматичната станция "Ню Хърайзънс", показва изненадващ син цвят на атмосферните мъгли на планетата. Credit : NASA/JHUAPL/SwRI

Eдна от най-големите изненади, които разбрахме относно Плутон, е че планетата има синьо небе, подобно на това на Земята! Синият цвят обаче не се дължи на кислорода, както е при нас, а на комплексни органични молекули, известни под името "толини". Те са тези, които разсейват светлината в синята област на електромагнитния спектър.

Толините също така се натрупват на повърхността Плутон под формата на екзотичен лед. На Плутон има и воден лед - това също бе потвърдено от автоматичната станция на НАСА "Ню Хърайзънс".

 5. Марс губи атмосферата си!

mars-solar-storm-ws-jpg.jpg

На илюстрацията - слънчева буря, която се сблъсква с Марс и "издухва" част от атмосферата на планетата. Credit : NASA/GSFC

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Мейвън", която обикаля около Марс от септември 2014 година, след едногодишно изучаване на планетата успя да потвърди скоростта, с която слънчевият вятър издухва атмосферата й. Оказва се, че всяка една секунда Червената планета се разделя със 100 грама газ от своята атмосфера.

Благодарение на измерванията от "Мейвън" учените са категорично убедени, че някога в далечното минало атмосферата на планетата е била достатъчно плътна, за да позволи съществуването на реки и езера.

6. Нашата Луна има много сложна структура

Yutu-very-large-rock.jpg

Скали, заснети от китайския луноход. Credit : CNSA

 В края на 2013 година Китай се превърна в третата държава след САЩ и СССР, осъществила кацане на Луната. Спускаемият апарат "Чанг'e 3" и луноходът "Юту" продължават да работят на повърхността на Луната до ден днешен. Тази година китайските учени оповестиха голямо откритие за естествения ни спътник - за пръв път беше потвърдено, че лунната кора е изградена от много слоеве. Открити са поне девет геологични пласта! Един от най-интересните слоеве се намира на дълбочина от 140 до 240 метра под повърхността, изграден е от пирокластични скали, и е доказателство, че под лунния грунт са погребани множество летливи вещества.

Откритието е направено с помощта на радара на лунохода "Юту", който може да разкрива структурата на лунната кора до дълбочина 400 метра. Това е най-мощният радарен инструмент, работил някога на Луната.

7. За пръв път е открит молекулен кислород на комета!

10-dec-2015-OSIRIS-Rosetta.jpg

Снимка на кометата Чурюмов-Герасименко, направена на 10 декември 2015 г. с помощта на камерата OSIRIS. Credit : ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Това е много важно откритие! Химичният елемент кислород (O) е много широко разпространен, той е третият най-често срещан елемент във Вселената. Но молекулният кислород (O2) се открива сравнително рядко, защото е високо реактивен и бързо взаимодейства с други вещества. През изминалите години молекулен кислород е откриван на луните на Юпитер и Сатурн, но сега за пръв път е потвърдено наличието му и на кометите!

8. Вселената умира!

speedy-star-running.jpg

Снимка, направена от телескопа "Спицер". Credit : NASA/JPL-Caltech

Вече е установено със сигурност - нашата Вселена умира. Международен екип от учени използваше данните на множество наземни и космически телескопи, за да измери енергийното излъчване на над 200 000 галактики във Вселената. Оказва се, че продуцираната енергия в днешно време е половината от това, което е било преди 2 милиарда години. Лека-полека нашата Вселена минава постепенно в стара възраст. И накрая ще умре.

Ако има нещо успокоително в този факт, то е, че няма да го доживеем нито ние, нито нашите деца, нито нашите внуци, нито нашите пра-пра-пра-пра-правнуци. Ще се случи след милиарди години.

9. Белите петна на Церера и церерианските мъгли

25-feb-white-spot-ceres.jpg

Credit : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Тази година автоматичната междупланетна станция на НАСА "Доун" влезе в орбита около планетата-джудже Церера и засне бели петна на повърхността. Беше открито, че едно от тях, което се намира в дъното на кратера Окатор, е съпътствано от мъгла, която се носи над повърхността му. След едногодишно проучване бе установено, че най-вероятно белите петна представляват солни наноси. Възможно е под повърхността на Церера да има солена вода, която да излиза на повърхността - солта остава там, а водата се изпарява и това причинява странните церериански мъгли.

10. SOHO откри 3 000 комети!!!

soho-3000-comet.jpg

Това е 3 000-тната комета, която е открита от автоматичната станция SOHO на 13 септември 2015 година. Credit : NASA/ESA/SOHO

Автоматичната междупланетна станция SOHO има за задача да наблюдава Слънцето. Благодарение на нея ние обогатихме познанията си за нашата звезда. Като изключим тази основна цел, тази космическа мисия е пример как понякога се случват непланирани научни открития, които нямат нищо общо с поставената в началото задача. Така е в науката - понякога търсиш нещо, а откриваш съвсем друго!

През 20-годишнината от експлоатацията на SOHO станцията започна да се използва за търсене на комети, без това да е нейното предназначение. И то не от учени на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) - а от любители, които се ровят в публично достъпните снимки, качени в мрежата! Над 95% от кометните открития на SOHO са направени от хора, които не са свързани с космическите агенции.

На 13 септември бе официално потвърдена 3 000-та комета, открита с помощта на SOHO! Точно така, в период от 20-годишната експлоатация на космическия апарат са открити 3 000 комети! Това е невероятно постижение и огромно по обем познание за малките тела в нашата Слънчева система.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...