Отиди на
Форум "Наука"

Указ <<За събирането и продажбата на антики в чужбина >>


Recommended Posts

  • Потребител

Постановление от 1920 г. за събиране и продажба зад граница на руски антики и художествени ценности. 
Още в края на 1917 год. започва експроприация на ценностите в Съветска Русия.Национализирани са имения , музеи, дворци и частни колекции, собственост на религиозни организации, държавни агенции и императорското семейство, премахва се правото на наследяване. Последва решението за съдбата на имигрантските имоти одържавени са и безстопанствените имоти, изземват се ценните метални ресурси , наложена е забрана на износа на специални предмети с културно значение в чужбина.През март 1918 г. московските работилници топят златни и сребърни предмети и монети ,като работят на две смени.Само в Петроградски район са претопени 130 пуда злато. Претопената сребърна църковна утвар е няколко тона.
На 26-ти Октомври 1920 г. КЗК издава указ "За събирането и продажбата в чужбина на антики"На основание на разпореждането се създава “Антикварен експортен фонд на ценностите за външна търговия .Тази мярка има прогресивен характер защото според предшестващата практика рециклирането на антики е било варварско, ценните в художествено отношение вещи са претопявани , а скъпоценните камъни изваждани от украшенията и накитите. Следващите десет години се оказват епоха на варварско разхищение и безумна разпродажба на неимоверно количество художествени ценности - в един момент антикварния пазар в Германия просто се срива не можейки да издържи наплива на руски антикварият изнасян с вагони от Русия.Най-старото издание в света на "Новия завет", обзавеждането на цели дворци, икони, шедьоври на импресионистите беше хвърлено на международния пазар на изкуството в 1920-30г. Сватбената корона на Екатерина Велика се появява на аукциона “Сотби”, освен нея през 1926 зад граница изплува уникалния брилянтен меч на Павел първи , и украшения на Екатерина Велика от бразилски изумруди  и индийски диаманти  около 2 000 броя .Началото на разпродажбата на картините от Ермитажа било решено от Полит бюро през 1928 година. Сред редките вещи изкупени от западните колекционери са картини на Рембранд, Ботичели, Кранах, Сезан, Ван Го, Пусен и Дега, икони от 15 - 16 век 
Британский музей получил Синайский кодекс (Codex Sinaiticus) - Евангелие, датирано от 4 в. н. е.,ръкопис който е намерен в Синай.Яйцата на Фаберже заминават от Съветския съюз и стават частна собственост на кралското семейство . 
Най-ценните картини Андрю Мелън придоби от СССР през 1928-1931 г. През април 1930 Мелън закупи три картини: "Портрет на млад мъж" от Е. Халс, "Момиче с метла" и "Полски благородник» X. Рембранд.
През май 1930 г. плати за "Портрет на Isabella Brandt" Paul Rubens.
През юни 1930 Mellon купи "Благовещение" от Ван Ейк.
През юни и ноември 1930 г. , е купил следните пет картини "Портрет на един турчин", "жена с цвете» X. Рембранд "Портрет на лорд Филип Wharton", "Портрет на фламандската", "Портрет Фърман и дъщеря му Suzanne "от А. Ван Дайк.
През януари 1931 г., Mellon е купил следната картина: "Свети Георги" Рафаил , "Портрет на папа Инокентий X» R. Веласкес 
През февруари 1931 г. той купи "Поклонението на влъхвите" от С. Ботичели и "съпругата на Петефрий обвинява Йосиф» X. Рембранд .
През март 1931 Mellon следващите четири картини: "Откриването на Мойсей" Veronese "Портрет на Уилям от Насау" A. Van Dyck, "Портрет на един офицер" F. Халс, "къща от карти" Жан Шарден ,
През април 1931 г., за "The Alba Мадоната" на Рафаело Санцио и "Венера с Mirror" V. Тициан , "Разпятие" от П. Перуджино http://psmb.ru/…/grab-nagrablennoe-ili-o-postanovlenii-snk…/

Висшият държавен орган на Съветска Русия на 2 януари 1922 г. приема постановление “За ликвидация на църковното имущество”.Но мащабните конфискации на РПЦ започват още през 1918 година.От Синода са иззети книги и архиви на стойност 48 милиона рубли.През октомври 1918 г, само от Александро-Свирском манастир органите на ВЧК са иззели 40 пуда сребърни църковни изделия.През 1919 г. в Новгородската епархия са иззети от манастири и църкви ценности за над 1 милион златни рубли.На 1 ноември 1922 Г. са иззети Злато 33 пуда 32 фунта, Сребро 23,997 пуда 23 фунта, Диаманти 35 670 бр. Други скъпоценни камъни 71 762 бр. Перли 14 пуда 32 фунта, Златни монети 3 115 руб. Сребърни монети 19 155 руб. Различни скъпоценни вещи 52 пуда 30 фунта .От тия средства само около 1 милион рубли е изразходван за храна на гладуващите.Основната част от събраните средства е отишла за «приближение мировой революции». Общото количество на разграбеното и изчезнало църковно имущество се оценява на 7 милиарда рубли. http://www.pravenc.ru/text/293919.html
Гибел застига и църковните камбани 1920 - 1930 година.Те са свалени и претопени от 45 000 църкви и манастири.Само двете най огромни камбани на Троице-Сергиевой Лавры са тежали 100 тона.Общото количество на бронза от камбани е 250 000 тона.http://www.danilovbells.ru/…/gibel_tserkovnyh_kolokolov_v_1…

86853.b.jpg

86858.b.jpg

86859.b.jpg

86861.b.jpg

images.5.jpg

images.7.jpg

images.4.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

По време на разпродажбата прекупвачите са наричали Ермитажа - "Антикварния магазин". Сред продадените ценности и е и сребърния иконостас на храма "Христос-Спасител", който е направен с трофейното сребро взето при разгрома на Наполеоновата армия.

Някои от обектите са взимани направо на безценица. Един от фарфорните императорски сервизи примерно е бил даден в един от ресторантите, за да са ползва от трудещите се. Управителят се оплакал на един от прекупвачите, че чиниите се чупели лесно. Прекупвача купил нов сервиз и го заменил с императорския.

Разбира се когато страната е гладувала не е лошо, че са продадени някои от богатствата. Но това е направено по възможно най-безумния начин. Ценностите са изсипани тъй да се каже накуп на световния пазар, в резултат от което цените им се сринали и на практика СССР продавал на безценица. При по-разумен подход е можело да се продават по-бавно, но на по-високи цени. Втори е въпросът за страна с толкова големи природни залежи дали това е най-подходящия начин да набави пари.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...