Отиди на
Форум "Наука"

Най-големият циклотрон на Балканите ще е в София


Recommended Posts

  • Потребител
Българската академия на науките получи днес апаратурата за изграждането на най-големия ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров.
След като бъде сглобен, циклотронът ще може да произвежда изотопи, необходими за работата на ПЕТ-скенерите, с които се прави ранна диагностика на различни видове рак.

 

Новата апаратура за циклотрона ще се помещава в специализирана сграда, която предстои да бъде построена, за да се произвеждат изотопи за диагностика на онкологични заболявания, каза директорът на ИЯИЯЕ доц. Димитър Тонев. Той отбеляза, че сега всяка година България дава по 8 милиона лева, за да се купуват тези изотопи от Унгария (а самия циклотрон е излязъл около 6 млн.), но ефективността им е много ниска, тъй като периодът им на полуразпад е около 110 минути. Три или четири пъти ще поевтинеят произведените в циклотрона на БАН изотопи спрямо внасянето им от чужбина, обясни доц. Тонев, цитиран от БТА.
 
Проектът за изграждането на Национален циклотронен център към БАН е започнал през 2012 г., като досега е финансиран от Американския департамент по енергетика с 3 милиона долара, от АЕЦ "Козлодуй" - с 2 милиона долара, и от Министерството на образованието и науката - с 1 милион лева.

Доц. Тонев отбеляза също, че досега само 3000-4000 онкоболни българи са имали възможност да се възползват от лечението с изотопи, а на около 16 000 българи семействата им сами са решавали този проблем.

Чрез новия циклотрон всички онкоболни пациенти в България ще могат да получават лечение и диагностика, като страната ни ще има възможност да се превърне в регионален център за Северна Гърция, Македония и Сърбия, посочи доц. Димитър Тонев. Той съобщи, че ще има и лаборатории за изследвания в областта на химията, физиката, биологията и радиофармацията.

До края на годината очакваме сградата да бъде построена, за да може в нея да се монтира циклотрона, а от 2017 г. да започне производството на изотопи, каза доц. Тонев.
 
Цялата новина:
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...