Отиди на
Форум "Наука"

Програмист "счупи" интернет


Recommended Posts

  • Потребители
Quote

 

Кочулу работи с NPM, популярна услуга, която е широко използвана, за инсталиране и допълване на софтуер с отворен код, написан на JavaScript.
Тя се е превърнала в основен инструмент за уеб програмиране. Всеки месец NPM се използва милиарди пъти заради огромната библиотека от пакети с отворен код, с която разполага. ....

Един от пакетите, създадени от него, носи краткото име „kik“. Той се използва от програмистите, за да създават шаблони за своите приложения. По съвпадение това е и името на базирана в Онтарио, Канада, софтуерна компания. На 11 март Кочулу получава мейл от тях, че трябва да преименува пакета „kik”.
Той категорично отказва да се съобрази с корпоративното искане. От компанията предлагат да му платят, но исканата от него сума от 30 хил. долара е неприемлива. В крайна сметка те се свързват със собственика на платформата NPM, която е базирана в Оукланд.
От NPM пишат на програмиста, че трябва да отстъпи и че ще признаят собствеността върху името „kik” на едноименната компания. ...

За Кочулу, решението на NPM да прехвърли собствеността на кода, създаден от него под името „kik”, на едноименната компания, е в разрез с ценностите на общността. Той пише: „Аз не искам да бъда част от NPM повече“ и изтрива от платформата пакетите с код, създадени от него. ...

Повечето програмисти въобще не са и чували за „left-pad“, но изненадващо се оказва, че създадените от тях уеб базирани приложения не могат да работят без него.
Един от най-големите сайтове засегнати от проблема е този на „Фейсбук“. Става въпрос за съвсем проста функция, стартирана от 11 реда код, който е част от пакет, който е част от друг пакет, който пък е част от софтуерни приложения. Само за последния месец въпросните 11 реда са включени в над 1 милион проекта на програмисти.

Липсата им се усеща в целия свят, от Австралия през Германия и САЩ, до Чехия. В крайна сметка кризата продължава само 2 часа, след като от NPM успяват да пренапишат, създадения от Кочулу пакет „kik”, нарушавайки авторските му права в името на „мнозинството“.
Проблемът обаче показа сериозната уязвимост в начина, по който се пишат модерните софтуерни приложения. В същото време реакцията на NPM повдига въпроса за това, докъде може да се позволи да стигнат корпорациите, с оправданието, че мнозинството е по-важно от индивида.

 

Родните телевизии постоянно ни облъчват с турски сериали, от които се леят потоци сълзи. Та ето една интересна история за един турски програмист. Тя е макар и да е трагедия достойна за поне 3 серии изпълнени с плач е истинска. А казвам, че  е интересна защото е тема за размисъл за нещата в нета, които ползваме без да забелязваме колко са важни за да работи всичко. Оказва се, че изтриването само на 11 реда код може да обърка доста неща в нета.

И разбира се отново се появи тривиалния проблем за сблъсъка на обикновения индивид с могъщата търговска корпорация от който както обикновено губещ се оказа индивида. Оказва се също, че всеки ползващ кракнат софтуер трябва да се чувства гузен, че е прецакал някоя богата компания, но богатите компании могат да си гепват части от чужди програмни продукти и с чиста съвест да си ги ползват като свои.

На мен лично ще ми е интересно дали тази сага ще има продължение. На първо място дали комшията ще си потърси правата от NPM, а също дали другите разработчици към нея ще се солидаризират с него за да защитят както неговия интерес, така и своя в бъдеще.

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/kak-edin-programist-schupi-internet-6052020

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...