Отиди на
Форум "Наука"

SpaceX планира да колонизира Марс


Recommended Posts

  • Потребители

Въпреки тежкият инцидент с избухване на ракета преди няколко седмици, американската частна компания SpaceX представи във вторник проекта си за междупланетен кораб, с който хора да достигнат до Марс и да колонизират Червената планета.

Представянето на плана направи главният изпълнителен директор Илон Мъск на международна конференция по астронавтика в Гудалахара, Мексико.

 

Целият комплекс е по-голям от най-мощната ракета, която САЩ са създавали – Saturn V, с която хора достигнаха Луната. На стартовата площадка той ще се извисява на 122 метра, ще има 3.5 пъти по-голяма маса, 3.6 пъти по-голяма тяга при старта и всичко ще бъде за многократна употреба.

Идеята е резервоарите да могат да се зареждат в орбита, а на Марс да се произвежда гориво за обратното пътуване.

Без зареждане в орбита ще е нужна 5-10 пъти по-голяма ракета и повече разходи. Без създаването на гориво на Червената планета при старта от Земята ще трябва да се изстреля до 5 пъти повече маса.
 



Космическият апарат, с който хората ще пътуват и ще се спуснат на Марс, ще се захранва по пътя със соларни панели с мощност 200 киловата. Той ще е висок почти 50 метра, ще има диаметър 17 метра и ще пренася до 450 тона. Далечната цел е да се постигне пренос до 100 души на кораб.
 

Мъск показа кораба, с който SpaceX планира да колонизира Марс (видео)


През 2014г. SpaceX нае за 20 години площадката в Космическия център "Кенеди", от която навремето потеглиха много от мисиите Apollo.

Днес Мъск показа, че според отдалечеността на Марс от Земята пътуването ще отнема средно 115 дни. Най-кратко би било то през 2035г. (80 дни) и най-продължително през 2027г. (150 дни). В следващите 5-6 години ще се затвори "прозорецът" за по-кратки пътувания, като през 2020г. Те биха отнели 90 дни, но от 2022г. срокът се увеличава с още месец.
 

Мъск показа кораба, с който SpaceX планира да колонизира Марс (видео)

Преглед на оригинала

Що се отнася до разходите, Мъск обясни, че ако се следва моделът на национална политика и бюджетни програми, днес изпращането на човек до Марс би струвало около 10 млрд. долара на астронавт. За да колонизираме планетата, цената трябва да падне до тази на средна къща в САЩ., т.е. около 200 000 долара.

За да илюстрира, че с кораб за многократна употреба може цената да се намали с 5 милиона процента, той използва пътуване с Boeing 737. Една такава машина струва 90 милиона долара и поема 180 души. Ако се изпозваше само за един полет от Лос Анжелис до Лас Вегас, той щеше да излезе по 500 000 долара на човек. Но понеже самолетът извършва много полети, в момета може да се намерят билети по 43 долара заедно с таксите и данъците, а горивото излиза по 10 долара.

За да започне реализирането на тази мечта, трябва да се създаде по-масово желание на множество хора, достатъчно търсене и нагласа на обществото, че това наистина може да стане достъпно, както самолетните полети до почти всяка точка на Земята.

Първият полет, обаче, ще е много рисково начинание и определено няма да е пътуване, на което да вземете деца, добави той. Общо взето става дума за ситуация, в която ще сте изправени пред въпроса "Готов ли си да умреш?".

Цялата презентация и сесията с въпроси и отговори можете да видите тук (до 21 минута има пауза):

 

Източник: http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/09/27/2833884_musk_pokaza_koraba_s_koito_spacex_planira_da/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...