Отиди на
Форум "Наука"

Делтата на Еврос


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Ще покажа няколко снимки от "голямата" делта на Марица до Енос, Също така ще покажа и една снимка на крайбрежието под Лутрос с изглед към Самотраки (който се вижда рядко от континентна), която е направена от хълма до Лутрос, с параклисчето на Свети Георги

Забележка: В целия регион има ръкави на реката, но до "голямата" делта на Марица, до устието на на Марица демек (там където главната река се влива в Бяло море ), се стига от Ферес. Устието се намира на 20-25 километра от Ферес, и до там може да се стигне с по-високопроходим автомобил, или с автомобил които не е много нисък... 

 

Photo-0317.jpgPhoto-0311.jpgPhoto-0312.jpgPhoto-0313.jpgPhoto-0314.jpgPhoto-0315.jpgPhoto-0316.jpgPhoto-0307.jpg

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Ти лично ли си снимал, кога си бил там. Моите корени са от този район, по делтата в селищата около нея. Как е положението сега в района, гледам бил си от турска и гръцка страна. Как влизаш в резервата , има ли ограничения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Снимките съм ги правил лично, преди около две седмици бях там..

Нямах проблем с властите, достъпът до голямата делта е напълно свободен ,( Дори си помахахме приятелски с ръце с полицаите, които патрулираха с лодка по реката)

Голямата делта, въпреки че е защитена територия,  не е национален парк и няма щатни гардове като достъпът е напълно свободен за автомобили и хора.

За разлика от нея, делтата под Лутрос, Лъджакьой , в близост до солниците, (там където водят туристите) , е обявена за национален парк (явно там зимуват птици), и има гард (гардове), а преминаването с автомобили е забранено.

-----------------

Иначе, мога да разкажа следното за това пътуване до делтата (виждам че се интересуваш):

Когато напускахме Лустрос, попитах за делтата, ни изпратиха на солниците (в националния парк), Отидохме до началото на парка и спряхме с колата; Дойде пазачът, и аз го попитах как се стига до голямата делта (знам къде се къде се влива Марица), а той ни каза да отидем до Фере. 

Малко гърци знаят английски (иначе са услужливи и показват с ръце пътя) и във Ферес се мотахме час -час и половина  (заедно със времето за оправяне на спукана гума в единствения отворен гумаджия), докато почти загубил вяра, че ще ме насочат, попитах едно семейство обядващи в двора си, "къде е делата", и чух... "ела тука" - местен българоговорящ се качи на колата, и караше пред нас за ни заведе на пътя за делтата..

По пътя срещахме бракониери - ловци и рибари, и хора които са пуснали животните си да пасат.
/Един рибар говореше български: " говорите ли турски (на турски)", не, "говорите ли немски (на немски)" не,само английски, .."ами български (на български)" да "ами така кажете :)"/

А делтата е велика..Заслужава си да се види. Аз лично живея в близост до река Марица (*пра-прадядо ми е бил салджия по Марица), и имах мечта да видя делтата и..

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Хах, и аз съм по Марица до границата.Някой ден трябва да ида там, все отлагам.

Хората също сме интересни в този край, като музейни сме. Преди години се запознах с един тип, джентълмен, образован добър човек, като великан със същитв черти, череп, лице изражение като този от маската, склуптура на Демокритус, кълна се същия, щях да падна от удивление, но сдържах всичко. Динозаври ...... времето ни свърши тук !

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...