Отиди на
Форум "Наука"

Автономни минни машини


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Не е съвсем автономно, управлява се, когато работи дистанционно пт оператор. Работи и в автономен режим.

Показан е рекламен клип на Атлас Копко. Компанията е сред водещите производители на мнно оборудване, каквато примерно е и Сандвик.  Показвах някъде едно Торо - минен камион. Вижте клипа, струва си. Мисля че стаа дума за единствената в Европа мина за Хром в град Кеми, Финландия.

Четете и надписите по клипа (EN - ще помагам ако трябва) - "500 m под повърхността"! По принцип мините за метали имат тази дълбочина, въглищните са плитки. Аз съм слизал на около 700 m, ако някой пита.

 Машината, коят виждаме се нарича Челен товарач. Както се вижда -  гребе с кофата, носи и изсипва. Там където работя мобилното минно оборудване е на конкуренцията. Дистанционното управление при тези машини не е някаква новост. Това обаче като се натовари се включва в автономен режим и отива да изсипе кофата - "С празна кабина". 

С две думи какво става - натрошената (най-често от взрив) руда е на купчина и на късове с големина, която позволява загребване. Dump shaft, в която се изсипва рудата може и да се преведе като шахта за складиране, но при нас е бункер. Нещо доста голямо, в което могат да паднат такива машини ако не са взети мерки. От там рудата през долния край попада (може чрез транспортни ленти) към челюстна трошачка, след което към мелница, след което към флотационна фабрика/ комплекс. Не стана с две думи :animatedwink: , но ако трябва ще отворим тема. Има още минни машини - камиони, карети.. При нас например има автономни карети. Карета може да се търси в youtube с "mining jumbo". Пробива отверстия за анкери (крепежни елементи против срутване) или за полагане на взрива.

Фокусът на рекламата е върху безопасността -  операторът някъде от офиса си управлява машината.

Отговарям на въпроси доколкото знам без да издавам конфиденциална информация.

 

 

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Принципно Sandvik и Atlas Copco са двамата монополиста на подземния минен пазар. Общо притежават може би над 90% от произвежданите челни товарачи, минни самосвали, дрелки, GHH също са много добри, но относителният им дял намаля с годините. А Caterpillar като всеядно животно погълнаха Elfinstone челни товарачи и самосвали, ребрандираха ги и сега имат подземна техника. Но всички от посочените могат дистанционно да управляват машините - особено товарачите от доста време.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Мерси за включването и инфото!

Да. Ние сме със Сандвик. Сега. Иначе имаме и други машини.

Така е, дистанционните не са новост, и надземни машини ги имат.  Карнове също.. Автономните машини дето сами се управляват са с по-ораничено приложение, но навлизат. Фокусът бе върху тях.

Един наш изпълнител си е купил булдозер, на който моеш да му зададеш по GPS курса и той си кара сам, като си следи за препятствия. Не знам обаче дали производителят препоръчва да работи с "празна кабина".

Каретата, която описвах - имаме поне една автономна, е дори по-висока степен на автоматизация. Оператор я кара до мястото, но тя сама си пробива дупките за взрива. Разбира се преди това някой трябва да е "вкарал" паспорта за вривяване. Има си там някакви лазерни сензори, лидари може би.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...