Отиди на
Форум "Наука"

Излюпи се първото бебе белоглав лешояд от двойка


Recommended Posts

  • Администратор

Днес, на 24.04.2017 г. се излюпи първото белоглаво лешоядче от двойка, загнездила в Централен Балкан. Това е първото семейство белоглави лешояди в Централен Балкан от повече от 50 години насам! За съжаление, малкото не се излюпи в природата, а в инкубатора на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани, затова ще ви припомним неговата изумителна история.

Родителите на нашето бебе са белоглави лешояди, маркирани с крилни марки К3Н и К6С, освободени в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България. Женската птица (К3Н), получихме като дарение от Зоопарка Злин през 2012 г. и освободихме на 03.08.2013 г. от волиерата в Централен Балкан. Нейният любим - K6C, е излюпен също през 2012 г. в района на Мадрид, Испания, транспортиран през 2013 година до България, освободен на 23.03.2014 г. от същата волиера. През юни същата година, К6С бе уловен край с. Търнечене, постъпи за лечение в Спасителния център и бе върнат обратно в Централен Балкан през юли 2014 г. и по-късно повторно освободен.

Младите и изключително неопитни птици бяха снесли на земята, край пътека, използвана от хора и добитък. Това гнездо определено изненада целият екип на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649, защото белоглавите лешояди не гнездят на самата земя, а в непристъпни скални ниши. Яйцето на земята бе изключително уязвимо, птицата често се налагаше да го оставя, подплашена от посетители, а малкото почти сигурно би загинало, стъпкано от домашни животни или изядено от овчарските кучета, лисица или чакал. Затова, на нашия екип се наложи да вземе изключително тежко и отговорно решение, след съгласуване с Регионалната инспекция по околна среда и води – Стара Загора. За да го спасим, на 13.03.2017 г., яйцето бе взето и пренесено незабавно до инкубаторното помещение на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Тук то бе премерено, претеглено и прегледано с овоскоп. За още по-голяма изненада и радост, в следващите дни се оказа, че яйцето е оплодено, замътено и се развива чудесно.

И ето, че под топлите грижи на нашия екип, на 24.04.2017 г. малкото се излюпи!

http://www.greenbalkans.org/VulturesBack/bg/Izlyupi-se-pyrvoto-bebe-beloglav-leshoyad-ot-dvoyka-zagnezdila-v-Tsentralen-Balkan-ot-poveche-ot-50-godini-nasam.p500

Похапва малкото лешоядче, не е шега работа 1f642.png:) Вече на почти 10 дни - здраво, силно и самостоятелно 1f642.png:)))) Голям борец!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...