Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

От доста време чета тук, имам и регистрация, но едва вчера видях, че съществува  раздел за изобразително изкуство и реших да популяризирам един нов сайт. Той е на художничката Пенка Гайдарова. Надявам се и тук да има хора, които ще харесат нейните картини.

 

Сайт на художничката Пенка Гайдарова, София, България

 

http://www.sinnbild.info/

 

Приятелски поздрав на форумците!

 

 

bild42.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна галерия, при това и магазин. Не зная защо, но започнах да разглеждам отзад напред (вероятно защото по този начин решавам логически задачи) и попаднах на картините по романа на Наталия Андреева „EDLE BLÜTE“. Символите в Кабала са пречупени през странна призма, която е пропуснала най-важната сефира - Даат (Знанието). И ни думичка за него. Оттук нататък повече не съм разглеждала. Желая успех с популяризирането на картините.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Даат е особена и доста спорна сефира. Тя е връзка между четирите свята на Кабала, но не е в нито един от тях. И не подлежи на материализация. В текста се говори бегло за нея, но това е само първата част на романа, нататък темата ще се доразвие. В картините се ограничаваме до света Асия, където се е рапрострял и самият текст.

Радваме се, че харесахте картините. Сайтът е съвсем нов и засега шопът не е отделен, в проес на работа е обаче. Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 27.07.2017 г. at 16:57, Liteos said:

Даат е особена и доста спорна сефира. Тя е връзка между четирите свята на Кабала, но не е в нито един от тях. И не подлежи на материализация. В текста се говори бегло за нея, но това е само първата част на романа

Даат е Неразкритият Космически Ум. Затова му отделете достойно място. Той е огледален на Йесод - Пътят на Чистия Разум. Асоциира се с житното зърно. Мястото на Даат е над Бездната (Пропастта под Тифарет), която разделя реалността. От състояние на непроявеното се преминава в състояние на абстракция. Това е Божествената Искра. В планетарната йерархия тя е най-високата точка. Защото представлява силата на Проявлението. Мойсей установява контакт именно със съзнанието на Даат, когато получава Скрижалите на Завета на върха на Синай. Галахад има преживяване с Даат, когато намира Граала. Другият аспект на сефирата е Справедливостта. Никой не може безнаказано да нарушава Космическия Закон. Прометей се сблъсква с този аспект, когато открадва Божествения Огън, защото се фокусира върху значението на Свободната Воля.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пповечето от това е казано в текста, трябва да се поразровя, за да намеря точните места. И все пак Даат се сблъсква със забраната на основния текст на Сефер ха-Йецира за броя на сефирите: "... десет, а не девет; десет, а не единадесет; схвани с разбиране и разбери схващайки... " Трудно е да се игнорира тази забрана.

Но не ми се иска тук да дискутираме текста, а картините. В тях невидимостта е трудно да се изобрази, така че ще минем и с десет сефири на първо време.:)

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...