Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

Здравейте!

Нужна ми е информация за всякакъв тип предстоящи международни изложби, конкурси и изложения. Къде и как може да се участва, какви са таксите (наемите). Някой знае ли нещо за това Grand изложение: Marche d`Art Contemporain - 2013 ?

Мисля, че темата може да представлява интерес за много млади автори.

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Подобни теми

  • От Steff Kowalski
   Здравейте! Трябва ми помощ за намиране на художник или информация за картината. Знам само, че това са галеони и че картината е от Испания и имам съмнения, че автора е испанец. Ако някой може да помогне, ще съм много благодарен!
   Хубав и спокоен ден пожелавам на всички!


  • От Б. Киров
   1. Берта Моризо
   Берта Моризо е родена в Bourges, Франция, в богато буржоазно семейство. Баща й е бил префект на департамента в Шер. Майка й била племенница на Жан-Оноре Фрагонар, един от най-плодотворните художници от ерата на Рококо. Берта имала две по-големи сестри и по-малък брат. Семейството се преместило в Париж през 1852 г., когато Моризо била дете.
   По онова време е било обичайно за дъщерите на буржоазните семейства да получават художествено образование, така че тя и нейните сестри били обучавани частно.
   През 1857 г. един от учителите й запознал Берта и сестра й Едма с галерията в Лувъра, където двете можели да изучават изкуството на старите майстори чрез копиране на картини. Музеят обаче им послужил и за друга ключова цел, тъй като им дал възможност да се запознаят с талантливи млади артисти, като Мане и Моне.
   По-късно Жозеф Жиард, първият учител на Берта, станал директор на École des Beaux Arts и я представил на Камий Коро, френски художник, който силно повлиял нейните ранни пейзажи.
   Като студенти по изкуство, Берта и Едма работели в тясно сътрудничество до 1869 г., когато Едма се омъжила за военноморски офицер, преместила се в Шербург и имала по-малко време да рисува. Писмата между сестрите показват любов между тях. Едма напълно подкрепяла работата на Берта като художник и техните семейства винаги са били близки.
   Моризо се регистрирала като лицензиран копист на картини в Лувъра, където се сприятелила с други художници, включително Камий Коро. До 1863 тя учила живопис при Achille Oudinot, друг художник от групата на Барбизонците. През зимата на 1863-64 е учила скулптура при Aimé Millet.
   Тя никога не е била доволна от работата си и е унищожила почти всички свои работи, направени от нея преди 1869 г. Живописвайки на открито, тя е играла със светлината и сенките, с използването на акварели, които са лесни и бързи за нанасяне. По това време Берта започнала да се интересува от пастел.
   През този период тя като цяло е практикува акварели. Изборът й на цветове е бил доста сдържан; обаче деликатното повторение на нюансите прави един балансиран ефект. Благодарение на специфичните характеристики на акварелите като среда, Моризо успява да създаде прозрачна атмосфера и почти ефирен допир, които допринасят за свежестта на нейните картини.
   Моризо нанасяла цветовете много бързо, но също така се подготвяла много старателно предварително. Първо, тя правела безброй изследвания на своя предмет. Нейните теми многократно били извличани от нейния живот, затова тя ги познавала добре. Та правела много предварително скициране като подготовка, така че в окончателния вариант творбите й изглеждат сякаш са направени „ с един единствен удар на четката“. Освен това, когато ставало неудобно да се рисува на открито, висококачествените акварели, направени на подготвителните етапи, й позволявали да продължи да рисува по-късно в ателие.
   От 1885 г. рисуването започнало да доминира в творбите на Моризо. Тя активно експериментирала с въглен и цветни моливи. Това, което изглежда парадоксално е, че възраждащият й се интерес към рисуването е бил мотивиран от нейните приятели-импресионисти, които са известни с разливане на формите, а не с контур.
   Моризо започнала да използва техниката на квадрат и точка в средата на листа, за да фиксира точно композицията си върху платното. Използвайки този нов метод, тя била в състояние да създаде съвсем нови типове композиции, в които се появило по-сложно взаимодействие между фигурите в картините. Тя подчертавала композицията и формите, докато нейните импресионистични четки оставали за финалната фаза.
   Оригиналният й синтез на импресионистко докосване с широки удари на четката и светлинни отражения и графичен подход с ясни линии прави отличителни нейните творби.
   Картините на Моризо се коментират като пълни с "женски чар", който се отличава с елегантност и лекота. Нейните мазки са толкова леки като докосването на криле от пеперуда.
   Около 1880 г. тя започва да рисува върху негрундирани платна - техника, с която Мане и Ева Гонзалес също са експериментирали по това време, а нейната четка става по-свободна. Произведенията на Моризо са почти винаги малки по мащаб, а стилът и техниките, които прилага тя, са много вдъхновени от нейните приятели-импресионисти. Вдъхновена от Мане, тя запазва използването на цвят до минимум при конструирането на мотив. В отговор на експериментите, проведени от Едуар Мане и Едгар Дега, Моризо използвала едва оцветени бели петна в платното, за да хармонизира картините. Подобно на Дега, тя работела с три медии едновременно в една картина: акварел, пастел и маслени бои. През втората половина от кариерата си тя се учела от Реноар, като имитирала някои от мотивите му.
    

   The Old Track to Auvers, 1863, Oil on canvas, 45.5 x 32.3 cm

   Landscape, 1867, Watercolor on paper, 14.5 x 22.7 cm

   The Mother and Sister of the Artist, 1869-70, Oil on canvas

   Peonies, 1869, Oil on canvas, 40.8 x 33 cm

   The Pink Dress, 1870, Oil on canvas

   The Cradle, 1872, Oil on canvas, 56 x 46 cm

   Balcony, 1872, Oil on canvas, 61 x 50 cm

   Reading, 1873, Oil on canvas, 45.8 × 71.5 cm

   Eugène Manet on the Isle of Wight, 1875, Oil on canvas, 38.1 × 46 cm

   A Woman and Child Seated on the Grass, 1875, Watercolor over graphite, 164 x 221 mm

   Girl at the Ball, 1875, Oil on canvas

   Woman with the Fan, 1876, Oil on canvas, 62 × 52 cm

   Young Girl in a Ball Gown, 1879, Oil on canvas, 71 x 54 cm

   Julie Manet in a Canopied Cradle, 1879, Watercolor and gouache, 18 x 18 cm

   The Artist's Daughter, Julie, with her Nanny, 1884, Oil on canvas, 57.2 × 71.1 cm

   A Woman Seated at a Bench, Watercolor over traces of graphite, 20 x 28 cm

   Young Woman Raising Her Hair, 1894, Oil on canvas, 65 x 54 cm
  • От Liteos
   От доста време чета тук, имам и регистрация, но едва вчера видях, че съществува  раздел за изобразително изкуство и реших да популяризирам един нов сайт. Той е на художничката Пенка Гайдарова. Надявам се и тук да има хора, които ще харесат нейните картини.
    
   Сайт на художничката Пенка Гайдарова, София, България
    
   http://www.sinnbild.info/
    
   Приятелски поздрав на форумците!
    
    

  • От nedqlkow
   Здравейте, имам нужда от вашата помощ. Преди години българският художник Теофан Сокеров подари на семейството ми 3 картини, с които по стечение на обстоятелствата се налага да се разделя. Въпросът е, че нямам представа каква цена трябва да очаквам да получа за всяка една от тях, а нямам физическото време да ги дам за оценка. И трите картини са с подписа на автора и оригиналната рамка, която той е използвал. На гърба на едната картина дори пише, че рамката е от 1965 година. Качвам снимките по-долу и ще съм много благодарен, ако можете да ме ориентирате за цена, било то обща или на всяка картина отделно.
  • От Black Wolf
   В темата за митологията на помо бе споменат и въпроса за изкуството. По принцип изкуството на северноамериканските индианци е много малко познато в България.
   Този въпрос има най-различни аспекти - връзката на изкуството с всекидневното и сакралното, съвременното състояние на индианското изкуство и пр. и пр.
   Смятам, че като начало е добре да се види дадената по-долу публикация от Кристиан Феест. Той е антрополог и изкуствовед, професор в университета във Франкфурт, а по-късно е директор на Етнологическия музей във Виена. Д-р Феес е главен радактор на сп. "European Review of Native American Studies".
   Кристиан Феест - ТРАДИЦИЯТА НА “РЯДКОТО” И “ВСЕКИДНЕВНОТО” В ИЗКУСТВОТО НА КОРЕННИТЕ АМЕРИКАНЦИ
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...