Отиди на
Форум "Наука"

Социалният организъм


Recommended Posts

  • Администратор

207448_b.jpg

Цитирай

Ако имах собствено издателство, щях да издавам само такива книги. „Социалният организъм“ (изд. „Кръгозор“) не е за това как да ползвате социалните мрежи, а за това как те ни „ползват“, работейки като единен организъм със свои вътрешни закони. Така де, ако от години антрополозите приемат, че обществата са организми, какво пречи един биолог, преквалифицирал се в дигитален експерт, да прави подобни твърдения и за социалните мрежи. И успява!

Книгата на Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси ползва основите, поставени от Ричард Докинс в „Себичният ген“, за да говори за мемичен код* вместо за генетичен код. Проследява генезиса на мемите като форма на взаимодействие в обществото и ни дава поводи да мечтаем за промени в този мемичен код, които „да направят света още по-добро място“. И, разбира се, също търси формулата за успех в социалните мрежи и как едно съдържание става вирусно (тук е ясно към кой алхимик на вирусното да се обръщате – преподавателя в Wharton Джона Бъргър и неговия труд „Заразително„)

За съжаление, „Социалният организъм“ остава на ръба на истинската наука, защото липсва представителен доказателствен материал на по-голяма част от твърденията на авторите. Всеки, който се занимава със социални мрежи или друг вид дигитална комуникация, обаче ще се съгласи с немалка част от тезите им.

Вероятно през цялото време на четене ще имате усещането, че държите в ръцете си учебник по биология – аналогиите са толкова много. Моята единствена надежда е, че ще изпитате съжаление, понеже истинските ви учебници не са били толкова интересни. Примерите на Лъкет и Кейси, идващи от техния бизнес опит, не само ще ви забавляват, но и ще ви разяснят защо някои от звездите в развлекателния бизнес са звезди и в онлайн пространството, а други просто не успяват. Ще ви разведат от зората на медиите (камбанният звън като notification от социална мрежа) до изчезващата моментна комуникация, ще ви поговорят за това как църквата модерира обществения разговор и ще ви поведат на борба с „патогените“ в социалните мрежи – онези отровни статуси от тролове и злонамерени потребители, които могат да ви вгорчат деня.

Това, което не трябва да пропускате, се намира в последните две глави. Дори средната част леко да ви е досадила, сегментите за бъдещето и участието на социалния организъм в него са задължителни (и доста увлекателни). Ще успеят ли Facebook и Google да се адаптират към желанията на новото поколение потребители, ще изчезнат ли останалите социални платформи, ще могат ли онлайн гигантите да налагат тотална цензура и можем ли наистина да осигурим „безцензурно“ съществуване на свободен интернет, трябва ли да се плашим от свързаните устройства и интернет на нещата… Важни въпроси, не мислите ли?

Ще го обобщя така: „Социалният организъм“ на Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси ще ви даде много повече, отколкото сте очаквали при започването й.

* Между другото, на български бих ползвал „меметичен код„, ако ще запазваме структурата на термина, идващ от науката за мемите меметика.

Източник: http://azcheta.com/socialniyat-organizam-oliver-lacket-maikal-keisi/

Книгата е много добра и според мен независимо дали имаме достъп до социалните мрежи или не те са част от нашия живот и променят светът, в който живеем. Ние сме част от тези социални мрежи защото вече чрез тях се определят мнението на гласоподавателите, свалят се държавни режими и се определя здравено на нашите деца. Всичко това се решава вътре в тези мрежи или организми, както ги нарича автора на книгата и смея да твърдя, че тези, които смятат, че не са част и не искат да са част то само губят.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...