Отиди на
Форум "Наука"

Европейска нощ на учените в Плевен


Recommended Posts

  • Администратор

20.jpg?x16727

Медицински университет Плевен

17:00 – 17:30 Наука в града FRESH: Физическата активност – успешната формула за физическо, психическо и емоционално здраве
Спортен комплекс, Медицински университет – Плевен

 

В Европейската нощ на учените искаме да припомним, че физическата активност е универсалният фактор, влияещ върху всички системи на човешкото тяло. Чрез масовото изпълнение на комплексите упражнения на 29 септември ще се опитаме да обединим различни обществени групи в преследването на устойчиво здраве, спортно възпитание и култура. Още веднъж ще обърнем внимание към физическото обездвижване сред подрастващите и възрастните и начините за превенция. Не на последно място, ще разгледаме практикуването на физически упражнения като начин за включване на хората със специални потребности.

Събитието, което ще се заснеме от дрон и професионални фотографи, крие много приятни изненади за всички посетители.

 

17:30 – 18:00 Наука в града FRESH: Бъди щастлив – практикувай Йога!
Площадка пред Телекомуникационния ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

 

Знаете ли, че йогата е най-древната система за личностно усъвършенстване, насочена едновременно към трите аспекта на човешката природа – единство на тялото, ума и духа?

Присъединете се към демонстрациите на преподавателите от Йога клуб „Лотос” – Плевен, член на Българската федерация по йога. Опознайте тази философска система, предлагаща път към себепознание и здравословен начин на живот. Докоснете се до магията на йога практиката, която ще бъде споделена от опитни преподаватели.

 

18:00 – 21:00 Наука в града FRESH: Как да подобрим телесните показатели, които са извън нормата?
Фоайе, Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

 

Посетете Обществения щанд на здравето, от 18:00 – 21:00 на 29.09.2017 г., за да участвате в демонстрациите на апарат “ТАНИТА”. Ще имате възможност да измерите показателите на телесния състав с апарата, а д-р Ваня Бирданова ще разтълкува резултатите от извършените замервания и ще проведе консултации как да се подобрят показателите, които са извън норма.

 

18:00 – 18:15 FRESH кафене: Спортът като средство за справяне със стреса и подобряване на адаптацията
Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

 

Как влияе стреса върху здравето ни?

Знаете ли, че… по време на стрес се отделят множество молекули, наречени цитокини, които могат да предизвикат различни типове възпалителни процеси в мозъка и да бъдат основа за психическо разстройство?

Според Ханс Селие стресът е „неспецифичен отговор на организма на всяко поставено пред него изискване“.

Заповядайте в Европейската нощ на учените, за да научите за изключително важната роля на физическата активност за правилното функциониране на нервната система и за начините за справянето със стреса.

 

18:15  – 18:45 FRESH кафене: Стрес и сърдечно-съдови заболявания
Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

 

Стресът в живота ни е неизбежен. В ежедневието си ние се сблъскваме с многообразни ситуации и непрекъсната необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ.

Наистина, всички сме чували за хора, получили инфаркт по стадионите, учили сме за Самуил, който починал при гледката на ослепената си войска. Ако тези хора бяха избегнали тези стресови моменти, щяха ли да избегнат смъртта?

Как да разберем дали сме подложени на стрес и можем ли да направим нещо срещу стреса с лекарства ще научим от разговора с Д-р Величко Пенчев, кардиолог, началник на ОИЛ, Втора кардиологична клиника при УМБАЛ “Д-р Георги Странски” ЕАД Плевен.

 

18:45  – 19:15 FRESH кафене: Баскетбол в инвалидни колички
Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

Знаете ли, че Баскетболът с инвалидни колички е параолимпийски спорт и е един от най-практикуваните от хората с физически увреждания?

За историята на възникването на параолимпийската дисциплина, както и за игрите, които се провеждат на всеки четири години, ще научите от презентацията и разговора с нашия гост от Национална спортна академия „Васил Левски“ –  ас. д-р Владимир Искров.

 

19:15  – 19:45 FRESH кафене: Физическата активност – важен компонент на екипната работа по проекти
Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

Замисляли ли сте се, че физическата активност е важен фактор при провеждане на семинари?

Dragon Dreaming методологията определя четири етапа на разработката на проекта: замисъл, планиране, действие, отпразнуване.

Къде е мястото на физическите упражнения и двигателната активност по време на тези етапи?

За тези и други интересни факти, свързани с работата по проекти, ще научите от презентацията и следващия разговор с авторите й – Проф. Маргарита Тодорова, Проф. Любомир Лазов, European center for education, science and innovations (ECESI).

 

19:45  – 20:15 FRESH кафене: Историята на един учен – футболен фен
Фоайе, Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

Израснал по трибуните на плевенските стадиони “Спартак” и “Слави Алексиев” и вдъхновител на първата и единствена студентска агитка на “Спартак” – това е само началото на Одисеята на д-р Стефан Станимиров. Той има своя теория за причините за болестите, която невинаги съвпада с написаното в медицинските учебници. Без него не минава нито едно тържествено събитие в Медицински университет – Плевен , а фотосесиите му предизвикват възхищение!

Заповядайте на изложбата на „фоторепортера“ д-р Станимиров, за да се запознаете с интригуващата история на един лекар, засмян и  нестандартен, за когото любовта към футбола няма граници.

 

20:45  – 21:15 FRESH кафене: Защо един млад учен избира да изследва и да подобрява състава на храната за хората, активно занимаващи се със спорт и физическа активност?
Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

Презентация и дискусия с д-р инж. Димитър Димитров, СУБ – Клон Плевен, във връзка с хранителния, функционалния и здравословния ефект от консумацията на нов млечен продукт и ролята му за изграждане и нормално функциониране на организма в ежедневието на стреса. Съвременните аспекти в науката за храненето все по-активно се стремят да отговорят и противодействат на забързаното и стресиращо ежедневие. Кои са завишените хранителни характеристики, функционалните и здравословни характеристики на новия млечен продукт, и как може да участва в храната на хората, активно занимаващи се със спорт и физическа активност?

 

21:15  – 23:00 FRESH кафене: Маршрути на здравето в Медицински университет – Плевен
Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен

Каним всички родители, съученици, състуденти и граждани да ни посетят и да научат от участниците в “Маршрутите на здравето” – средношколци и студенти, къде са местата за спорт в Плевен и как да подобрят физическата си активност чрез: колективни игри, фитнес, ритмична гимнастика и йога.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...