Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-07 - старт 17 декември 2017 година


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Союз-ФГ с пилотиран кораб Союз МС-07 беше изведена на стартовата площадка и приведена във вертикално положение

15 декември 2017 г. 13:55 ч. Рано тази сутрин ракетата "Союз-ФГ" с транспортния пилотиран кораб "Союз МС-07" беше изведена на стартовата площадка №1 (още известна като Гагарински старт) на космодрума Байконур и приведена във вертикално положение.

Изстрелването на кораба ще стане на 17-ти декември в 09:21 ч. българско време. Ако всичко е наред, към "Международната космическа станция" ще се отправят: Антон Шкаплеров, космонавт на Русия, Скот Тингъл, астронавт на НАСА, Норишиге Канаи, астронавт на Япония.

Още информация и снимки: Роскосмос

2017-15-dec-soyuz-rolled-out.jpg

Снимка от днешното извеждане на ракета "Союз-ФГ" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2002-2017-soyuz-ms-07-rolled-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Космическата ракета Союз-ФГ изведе в орбита кораба Союз МС-07 с трима души на борда

 2017-17-dec-soyuz-launch.jpg

Кадър от днешното излитане на "Союз МС-07". Photo credit : NASA TV/Roscosmos

17 декември 2017 г. 09:40 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 09:21 ч. българско време от стартовата площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур беше изстреляна ракетата "Союз-ФГ". Девет минути след началото на полета корабът "Союз МС-07" се отдели от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелен полет.

На борда на кораба пътуват Антон Шкаплеров, космонавт на Русия, Скот Тингъл, астронавт на НАСА и Норишиге Канаи, астронавт на Япония.

Ще отнеме два дни на "Союз МС-07" да пристигне на "Международната космическа станция" и да се скачи с нея. С това екипажът на орбиталния комплекс ще стане отново шестчленен, тъй като в орбита продължават да живеят и работят Александър Мисуркин (космонавт на Русия), Марк Ванде Хай и Джо Акаба (астронавти на НАСА).

Антон Шкаплеров е ветеранът на днешния полет. Той има зад гърба си две завършени космически мисии и това ще е третата за него. Но както Тингъл, така и Танаи не са летяли досега в космоса. Тингъл е избран през 2009 г. като член на астронавтската група №20 на НАСА, а през 2011 г. получава пълна квалификация като астронавт. Норишиге Канаи подобно на Тингъл е избран за кандидат-астронавт на Япония през 2009 г. и получава квалификация през 2011-та. Дотук обаче приключват приликите между двамата. Тингъл по професия е тестов пилот, докато Канаи е военен лекар и се занимава с айкидо.

Източник: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2006-2017-soyuz-ms-07-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: Космическият кораб Союз МС-07 с трима души на борда се завърна на Земята

2018-3-jun-soyuz-ms-07-lands.png

Кадър от успешното приземяване на кораба "Союз МС-07" днес, на 3-ти юни. Photo credit : Roscosmos/NASA

3 юни 2018 г. 16:20 ч.

Светослав Александров. Днес в 15:39 ч. българско време в казахстанските степи се завърна успешно космическият кораб "Союз МС-07". На Земята се прибраха космонавтът на Роскосмос Антон Шкаплеров, астронавтът на НАСА Скот Тингъл и астронавтът на Япония Норишиге Канаи.

Като участници в дългосрочната експедиция 54-55 тримата прекараха в космоса общо 168 дни.

Междувременно на Земята продължава подготовката за изстрелването на кораба "Союз МС-09". Полетът му е предвиден за 6-ти юни в 14:12 ч. българско време от космодрума Байконур, площадка №1 ("Гагарински старт"). На борда на космическия кораб ще пътуват космонавтът на Русия Сергей Прокопиев, астронавтката на НАСА Серина Ауньон-Чанслър и астронавтът на ЕКА Александър Герст. С тяхното пристигане на "Международната космическа станция", нейният екипаж ще стане отново шестчленен.

И накрая нещо любопитно: днес корабът "Союз МС-07" се завърна с футболната топка, която беше изпратена в космоса през март с кораба "Союз МС-08". Очаква се с тази топка да бъде открито Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия между 14-ти юни и 15-ти юли. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2236-2018-soyuz-ms-07-returns-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...