Отиди на
Форум "Наука"

По страниците на историята


Recommended Posts

  • Администратор

Ние от "Успелите" имаме удоволствието да ви представим новата ни рубрика "По страниците на историята". Тя ще представя актуални поредици на историческа тематика, излизащи на българския книжен пазар. Както и отделни еднотомни изследвания по история, археология, етнология, нумизматика, документална проза, излезли през последните 3 години.

Целта на новата серия от статии е да предложи на читателите информация за най-новото от света на историческите изследвания в България. А също и да очертае важните теми, по които българските историци, археолози, етнолози и нумизмати работят. Статиите могат да се използват от студенти в Историческите факултети на университетите в България като подсказка откъде могат да се готвят. Макар че преподавателите често предоставят библиография на важни изследвания на своите възпитаници.

1512573676grPZ.jpg

В представянията на поредици ще бъдат включени известия на музеи в България, най-популярните сред научната общност списания за археология, сборници с етнографски изследвания. Няма да бъдат подминати и списанията за нумизматика. Също и мемоаристиката, тъй като, както знаем, мемоарите са важен исторически извор, а биографичните изследвания са полуисторически, с елементи на публицистичност и белетристика.

Сред ревютата на книги ще има посветени на заглавия от посочените исторически дисциплини. Подборът на книгите, за които пишем, ще се извършва след консултации с научни работници, музейни работници и университетски преподаватели.

15125736905mZv.jpg

Надяваме се, че благодарение на нашето малко дело в дебрите на историческото познание, широката публика ще получи нов поглед към историческата наука. Ще разбере, че "жреците на Клио" у нас не бездействат, а работят активно и фактът, че не влизат в медийния поток от информация често означава, че работят без сериозни гафове, оттам и незабележимо за обществото. Чрез своята дискретност, историческата общност в България, доказва че спазва добрия тон в науката и не изменя съществено представите за история, онези, които и ние сме придобили в своите ученически, а за някои и студентски години.

А занимаващите професионално с исторически дисциплини ще получат поредното признание на труда си и ще си сверят часовниците с многобройните заглавия по книжарници, щандове, библиотеки, пъстрещи света на науката със своята оригиналност, неповторимост и със скромността, с която са написани. Защото за един учен е важно да не изтъква арогантно постиженията, а да остави на своите колеги и последователи да преценят доколко съществен е неговия принос в науката. Това е едно от първите правила, които историците спазват в своя професионален път още от времето на създаване на школа от преподаватели и учени към Софийския университет.

Надяваме се текстовете, които ви предложим, да ви се сторят интересни и полезни.

Пожелаваме ви приятно четене! И не забравяйте, историята е всеобхватна и се съдържа във всичко - от спорта, през изкуството до политиката и всекидневието.

http://uspelite.bg/startira-novata-rubrika-po-stranitsite-na-istoriyata-1

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...