Отиди на
Форум "Наука"

Проектобюджет на НАСА


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Новият проектобюджет на НАСА предвижда пилотирани мисии до Луната и приватизация на МКС

ISS full view

"Международнта космическа станция" трябва да бъде приватизирана след 2025 година според новия проектобюджет. Photo credit: NASA

14 февруари 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. На 12-ти февруари Белият дом публикува своя проектобюджет за 2019-та година и има важни новини, които касаят бъдещето на НАСА. Подобно на всеки проектобюджет, той не е окончателен - тепърва предстои да бъде ревизиран и одобрен от Конгреса, а конгресмените могат да се противопоставят на някои от решенията.

Много медии изкоментираха проектобюджета от различни гледни точки. Някои го нарекоха много добър, друг - много лош, даже вреден за науката. Но в случая абсолютизирането е невъзможно. Не може да се каже, че проектобюджетът е добър или лош. Напротив - в него има много добри моменти, но и някои лоши.

Добрите новини

НАСА ще получи повече от $19.9 милиарда долара, близо $20 милиарда. Това е с $372 милиона долара повече от това, което Конгресът одобри за 2017 година и с $800 милиона повече от това, което Белият дом поиска за 2018 година. Няма как да бъде омаловажено че властите проявяват интерес към скромно увеличение на бюджета на държавната агенция, но увеличението е свързано най-вече с развитието на пилотираната космонавтика.

САЩ най-накрая има план за завръщането на хора около пространството на Луната. Още миналата година научихме, че фокусът вече няма да е Марс, а Луната. Сега има яснота как ще бъде изпълнен лунният план. Първо през 2020 година ракета "Спейс Лонч Систъм" ще трябва да изведе кораб "Орион" на безпилотна обиколка около Луната. През 2023 година, т.е. след пет години, "Орион" трябва да лети в пилотиран режим до окололунна орбита. Това ще е първата пилотирана мисия до Луната след приключването на програма "Аполо" през 70-те години на миналия век.

Проектобюджетът поставя за пръв път фокус върху строежа на станция около Луната. Вече има дата за изстрелването на първия модул - 2022 година. Това е модулът, който ще осигурява придвижването и електрозахранването на станцията. Предвижда се модулът да лети с комерсиална ракета. Това може да е "Фолкън Хеви".

По отношение на комерсиалната космонавтиката, НАСА ще трябва да задели до $900 милиона долара за подпомагането на частните компании да усвоят околоземна орбита. Това означава, че частните компании ще разполагат с повече възможности или да приватизират "Международната космическа станция", или да създадат свои собствени станции. При всички положения Белия Дом планира да спре издръжката на "Международната космическа станция" след 2025 година. До този момент всички партньори-участници в проекта на МКС са се съгласили станцията да се издържа до 2024 година и поне засега няма планове за удължаването на този срок.

Много добри новини има за междупланетната космонавтика. За планетарни науки се заделят $2.2 милиарда долара, с $400 милиона повече от 2017 и с $300 милиона повече от 2018 година. Основни приоритети са следващият марсоход на НАСА, който ще излети през 2020 година, както и мисията до юпитерианската луна Европа, която също ще лети през първата половина на 20-те години. Заделят се $50 милиона долара за ранно проучване на възвръщаема мисия за взимане на проби от Марс, като се обмисля реализацията на мисията да стане с подкрепата на частен партньор.

Лошите новини

Ако пилотираната космонавтика и междупланетните мисии получават финансов стимул, не така стоят нещата с астрофизичните мисии. Този дял получава $1.1 милиарда, което е спад в сравнение с 2017 година - тогава са получени $1.3 милиарда. Най-сериозният шок е прекратяването на програмата за телескопа WFIRST, специално предназначен да търси планети около други звезди. Мотивите на администрацията да прекрати работата по телескопа е че е скъп, ще отнеме много време да се разработи (също колкото отне на "Джеймс Уеб") и че добра наука може да бъде свършена с по-малки и евтини мисии.

Отново напомням, че това е само проектобюджет. Възможно е решението на Белия дом да се ревизира след силно противопоставяне от страна на научната общност и най-вече на Конгреса.

За пореден път най-големият губещ са мисиите за наблюдаване на Земята, което се вписва в политиката на Доналд Тръмп за скептичност относно климатичните промени и глобалното затопляне. Пет мисии ще бъдат прекратени (същото беше предложено миналата година), сред които са PACE и OCO-3. Пред прекратяване е и работата на великолепната камера EPIC на DSCOVR. Миналата година Конгресът успя да предотврати спирането на мисиите, тази година Белият дом отново опитва - ще видим какво ще се случи накрая на годината. Пилците се броят наесен.

Вместо заключение: Проектобюджетът със своя фокус върху Луната прави щастливи някои частни компании, които искат да развиват лунен бизнес. Щастливи са привържениците на междупланетните мисии и по-точно тези, които искат полети до Марс и Европа. Астрономическата и климатичната общност обаче са силно разочаровани. Ще следим с интерес какво ще е развитието на проектобюджета и как предложените промени от администрацията на Тръмп ще се приемат от Конгреса.

За повече информация: Проектобюджетът на Белия дом за НАСА за 2019 година (PDF Файл)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2089-2019-fiscal-year-budget

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Проектобюджетът на Тръмп за НАСА нанася сериозен удар върху държавно разработваната ракета SLS

SLS-rocket.jpg

НАСА разработва ракета за милиарди долари, но дали някога ще полети? Image credit : NASA

11 март 2019 г. 19:10 ч.

Светослав Александров. Днес Белият дом публикува проектобюджета на САЩ за 2020 година, който включва и предлагания бюджет за американската космическа агенция НАСА. Подчертавам, че това е една от най-важните новини за годината, тъй като очертава важни насоки относно бъдещето на американската космическа програма.

Проектобюджетът осигурява $21 милиарда за НАСА. От тях $6.3 милиарда са за научни проекти, от които $2.6 милиарда отиват за междупланетни изследвания, $1.7 милиарда за изучаване на Земята, около $1.2 милиарда за астрофизика. Проектобюджетът напълно финансира закъсалия телескоп James Webb, който ще се превърне в основната научна обсерватория на НАСА през 20-те години, но тотално орязва телескопа след него WFIRST. Възможно е Конгресът да преразгледа и да отмени това решение, както вече се случи миналата година. Това е вторият опит на Тръмп да прекрати WFIRST.

За пилотирания космически кораб "Орион" се заделят около $1.3 милиарда, за неговата ракета "SLS" (Space Launch System) - около $1.8 милиарда.  За строежа на станция в орбита около Луната са осигурени $821 милиона - двойно повече в сравнение с даденото миналата година.

Голяма част от промените касаят правителствено-финансираната ракета "SLS". Бюджетът "предлага реформи в програмата "SLS", които да предотвратят значителните фискални предизвикателства и предизвикателства със спазването на сроковете, отнемащи ресурси от други изследователски дейности". 

Ето в какво се състоят тези реформи: НАСА продължава да работи само върху настоящия вариант на "SLS", който има товароподемност, сравним с този на ракетата на СпейсЕкс "Фолкън Хеви" (70 тона до околоземна орбита на "SLS" спрямо 64 на "Фолкън Хеви" в невъзвръщаем вариант). В този единствен вариант НАСА ще трябва да осигури редовни полети на "SLS" и "Орион" всяка година, като дебютното изстрелване ще е "през 20-те години". Това намеква за отлагане, тъй като според настоящите планове "SLS" трябва да полети за пръв път точно през 2020 година.

Проектобюджетът засега спира работа по създаването на ъпгрейдната версия на ракетата "SLS", наречена "Блок 1Б", която щеше да вдигне товароподемността й до около 105 тона в околоземна орбита. Именно това е най-сериозният удар върху държавната ракета: тя щеше да има смисъл само ако товароподемността й беше над 100 тона до орбита, за да извежда хардуера за лунни и междупланетни мисии. 

Извеждането на компонентите на новата окололунна станция щеше да стане точно чрез "Блок 1Б". Сега проектобюджетът предвижда модулите да се изстрелят с комерсиални ракети.

Но истинското унижение за "SLS" според проектобюджета е премахването на единствената научна мисия от нейния план-график. Мисията до спътника Европа на Юпитер "Клипер" ще бъде финансирана с $600 милиона, но тя ще лети през 2023 година на комерсиална ракета. Ето дословния цитат от документа на проектобюджета: "Чрез изстрелването на тази мисия с комерсиална ракета, НАСА ще спести над $700 милиона, което ще позволи финансирането на много нови дейности в рамките на агенцията".

Дали това е началото на края на държавната ракета "SLS"? Изглежда, че това е точно така - документът на проектобюджета практически признава, че тя е скъпа, нерентабилна, излишна и логично прехвърля отговорността за усвояването на Луната върху частните фирми. Единственият смисъл от продължаването на работата по "SLS" е просто да продължат да се пазят работните места на хората от програма "Космическа совалка". Оттук насетне големите печеливши са ясни: Джеф Безос, който планира да разгърне цяла инфраструктура на Луната, и Илон Мъск, който желае да провежда туристически лунни полети и експедиции за нуждите на НАСА. Големият губещ винаги е бил проектът на "SLS" - и това е ясно от самото му начало. 

За повече информация: уебсайта на Белия Дом

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2650-2019-nasa-budget-sls 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Администраторът на НАСА предложи корабът Орион да лети догодина на комерсиална ракета!

13 март 2019 г. 17:30 ч. Администраторът на НАСА Джим Брайденстайн втрещи космическата общност днес. По информация от западните уебсайтове, сред които е НАСА Уоч, Брайденстайн е съобщил пред Конгреса, че американската космическа агенция трябва да спазва обещаните дати. И ако е казано, че новият космически кораб "Орион" трябва да лети през 2020 година, той наистина трябва да лети през 2020 година. 

За целта Брайденстайн предлага, вместо да се чака свръхтежката ракета "SLS" да стане готова някъде през 20-те години, да се действа веднага. В такъв случай има само една възможност - "Орион" да лети на комерсиална ракета. 

Администраторът не назовава каква точно ракета се обмисля, но предлага архитектурата да се изстреля на две части - "Орион" и сервизният му модул на една ракета, а ускорителната степен - на друга ракета. По-късно ускорителната степен ще се скачи с "Орион" и корабът ще се отправи към Луната.

Това е още един сериозен удар върху закъсалата държавна ракета "SLS". От друга страна ясно си личи, че администрацията на Тръмп иска да действа и да има прогрес още по време на първия му мандат - и ще направи всичко възможно това да се случи.

SLS-rocket.jpg

НАСА разработва ракета за милиарди долари, но дали някога ще полети? Image credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2657-2019-orion-without-sls

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...