Отиди на
Форум "Наука"

Сервизна мисия №4 (SM4 - STS125)


Recommended Posts

  • Потребител

НАСА удобри сервизна мисия до Хъбъл и избра екипаж :)):

Астронавтите ще направят последен ремонт на космическия телескоп Хъбъл със совалката, за да удължат живота му до 2013 година. Петата сервизна мисия ще бъде изстреляна през май 2008 година. Т-18 месеца :) За момента се предполага, че совалката, която ще лети до обсерваторията е Дискавъри, но това още не е сигурно и има голяма вероятност да пратят Атлантис.

Командир на мисията е Скот Алтман. Той е летял три пъти в космоса преди това - бил е пилот два пъти на мисиите STS-90 и STS-106. Той е командвал и последната мисия до Хъбъл - STS-109. Джон Грънсфилд пък ще лети за пети път в космоса. Той е провеждал извънбордова дейност на ремонтните мисии на Хъбъл STS-103 и STS-109. Летял е и на мисиите STS-67 и STS-81. Майкъл Масимино ще лети за втори път. Първият му полет беше до Хъбъл на мисия STS-109, когато извърши две "космически разходки". Андрю Фюстел, Майкъл Гууд и Меган Макартър ще летят за първи път.

161866main_jsc2006e47110_330.jpg

На тази мисия ще бъдат доставени два нови научни инструмента: спектрограф за откриване на космическите начала (COS) и широкоъгълна камера №3 (WFC3). Също така ще бъдат подменени батериите на телескопа, жироскопите и сензорите за навигация. Астронавтите ще инсталират LIDS система за скачване, която ще позволи изпращането на роботизирани мисии до Хъбъл и евентуално пилотирана капсула Орион. Петата мисия до обсерваторията ще продължи 11 дена. Совалката ще улови телескопа с роботизираната си ръка и ще го постави на работна платформа в товарния си отсек. Тогава ще са нужни пет космически разходки за обновяването на Хъбъл. По време на една от тях астронавтите ще се опитат да ремонтират спектрографа, който беше монтиран през 1997 година, но спря да работи през 2004 година.

astronaut.lg.jpg

НАСА ще подготви паралелно още една совалка за изстрелване до Хъбъл. Това се прави в случай, че първата совалка се повреди. Тогава втората совалка ще и отиде на помощ. Така за последен път ще видим две совалки едновременно на стартовите площадки 39А и 39В. Стартов комплекс 39В ще бъде изваден от употреба след изстрелването на Дискавъри на мисия STS-116 през този декември, за да започне подготовката му за изстрелване на капсулите Орион на ракетите Арес І. Все пак техниците ще оставят най-нужната техника и инфраструктура за изстрелване на совалка. В случай, че полета мине добре, изчакващата совалка ще бъде натоварена с товар, предназначен за станцията и ще бъде изстреляна до МКС.

Хъбъл ще постигне пикови възможности след тази мисия. До сега с него можеше да се проникне до 700 милиона години след Големия взрив. С новата техника теоритически е възможно да се види, какво е имало 400 милиона години след Големия взрив - епохата през, която започват да се образуват първите звезди. Така Хъбъл ще начертае пътя на следващите орбитални телескопи. С новия спектрограф ще стане възможно създаването на модел, показващ разпределението на тъмната материя, която е източник на по-голямата част от "стандартната" гравитация във Вселената. Пък с ремонтирания ще бъде възможно изследването на атмосферите на редица екзопланети. WFC3 ще бъде инфрачервена камера, понеже ще снима много надалече във Вселената. Понеже пространството се разширява, това се случва и със светлинните вълни (лъчи), които пътуват през него и така с времето и пространството видимата светлина става инфрачервена.

Въпреки, че на STS-125 ще бъде изстрелян най-тежкият товар до Хъбъл, на совалката ще има място за допълнително оборудване в случай, че някой инструмент на Хъбъл се повреди преди совалката да бъде изстреляна.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Advanced Camera for Surveys (ACS), камерята на Хъбъл, която направи прословутата снимка Ultra Deep Field се развали. Двата основни канала на инструмента изгоряха в следствие на късо съединение два месеца преди да изтече петгодишната им гаранция. Остава само третия канал, който се използва за наблюдение на аврора на Юпитер и Сатурн. Инструмента няма да бъде сменен по време на сервизната мисия, поради липсата на свободно място и време. За сметка на това новите инструменти почти напълно ще припокрият възможностите на ACS.

Междувременно беше показан макет на наследника на Хъбъл - космическият телескоп Джеймс Уеб, който ще бъде изстрелян през 2013 година.

post-763-1170239560_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

STS-125 e насрочена за 8 октомври 2008 година. Совалката, която ще лети до Хъбъл е Атлантис. Стартът е планиран да бъде извършен от стартова площадка 39А. Индевър ще стои на стартова площадка 39Б и в случай, че с Атлантис има проблем, тя ще бъде изпратена на спасителна мисия. Ако всичко протече добре, Индевър ще извърши редовен плет до МКС около две седмици след старта на Атлантис с МЦЛМ Леонардо. И в двата случая Индевър ще бъде преместена от стартова площадка 39А на стартова площадка 39Б. Това е необходимо, тъй като стартова площадка 39Б бива модифицирана за изстрелване на ракетите Арес I и не може напълно да поддържа операциите по изстрелване на совалките, но за сметка на това поддържа операциите по подготовка на совалките за изстрелване.

Екипажът на Атлатис ще бъде както беше съобщено по-рано:

- Скот Алтман (4) - командир

- Грегъри Джонсън (1) - пилот

- Джон Грънсфилд (5)

- К. Меган МакАртър (1)

- Майкъл Масимино (2)

- Андрю Фюстъл (1)

- Майкъл Гууд (1)

Числото в скобите показва за кой път астронавтът ще лети в космоса.

Товарът включва:

- Механизъм за меко скачване, който ще бъде монтиран на задния край на телескопа

- Спектрограф "Космически начала"

- Широкоъгълна камера №3

- Сензор за насочване

- Комплект от 6 нови жироскопа

- 2 модула батерии (общо 6 батерии)

- Изолационни покривала

По време на мисията ще бъдат извършени пет извън-бордови дейности (ИБД), познати още като "космически разходки". По време на тях ще бъдат извършени следните операции:

ИБД-1: Инсталиране на жироскопите и един модул батерии

ИБД-2: Инсталиране на спектрографа "Космически начала"

ИБД-3: Инсталиране на Широкоъгълна камера №3 и поправки на изолацията

ИБД-4: Ремонт на камерата-спектрограф на космическия телескоп и изолация на охладителната система

ИБД-5: Инсталация на Сензор за насочване №3 и опит за ремонт на Камерата за напреднали проучвания

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

План на мисията

Ден 1:

- Изстрелване и преглед на роботизираната ръка

Ден 2:

- Инспекция на термалния щит с приставката на роботизираната ръка

- Инспекция на космическите костюми, люка и инструментите за хващане на телескопа

- Маневри за доближаване до Хъбъл

- Проверка на системата за подпомагане на полета

Ден 3:

- Срещане и улавяне на Хъбъл

- Закачане на Хъбъл за системата за подпомагане на полета

- Проверка на системата за термална защита на совалката

- Подготовка за ИБД-1

Ден 4:

- ИБД-1

- Подготовка за ИБД-2

Ден 5:

- ИБД-2

- Подготовка за ИБД-3

Ден 6:

- ИБД-3

- Подготовка за ИБД-4

Ден 7:

- ИБД-4

- Подготовка за ИБД-5

Ден 8:

- ИБД-5

- Повдигане орбитата на телескопа

- Захващане на Хъбъл с роботизираната ръка

Ден 9:

- Освобождаване на Хъбъл

- Инспекция на десния термален щит и носа на совалката

Ден 10:

- Инспекция на левия термален щит

- Монтиране на инструмента за инспекция на термалния щит в товарния отсек

- Почивка за екипажа

Ден 11:

- Преглед на системата за подпомагане на полета

- Тест на системата за запазване на ориентация

- Събиране на багажа в кабината

- Почивка за екипажа

Ден 12:

- Подготовка за сваляне от орбита

- Затваряне на вратите на товарния отсек

- Започване на слизането от орбита

- Кацане

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...