Отиди на
Форум "Наука"

Kой е източникът на високоенергийните космически частици


Recommended Posts

  • Администратор
Снимка: IceCube / NSF

Днес астрофизиците обявиха на специална пресконференция, че са намерили отговора на един вековен астрофизичен въпрос - кой е източникът на високоенергийните космически частици, които идват отвъд галактиката ни.

Така наречената загадъчна "призрачна частица", високоенергийно неутрино, удари Земята на 22 септември 2017 г. Тя едва си взаимодейства с друга материя, но този път остави достатъчно улики, за да разбере откъде идва - изминава 4 милиарда светлинни години, за да стигне до нас и идва от далечна галактика, криеща супермасивна черна дупка - изключително мощен обект, наречен блазар.

Това е невероятно откритие, което не само потвърждава блазарите като източник на високоенергийни неутрино, но и създава нова сфера на изследване - астрофизиката на неутриното с множество регистрации - с помощта на различни видове детектори, събрани за изследване на едно и също явление. Същата техника се използва в невероятните изследвания, които потвърждават и регистрират сблъскващи се неутронни звезди.

Днес, 12 юли, бе публикувана и статия в сп. Science, подписана от стотици учени от десетки лаборатории. Тя ще накара водещите астрофизици да пренапишат своите модели на Вселената.

Високоенергийните извънгалактични неутрино представляват загадка от първото си откриване през 2012 г. , постигнато със специализирания детектор за неутрино IceCube на Южния полюс, който използва леда на Антарктика.

Субатомните частици неутрино са много странни - масата им е почти нула, пътуват със скорост близка до тази на светлината и  наистина не взаимодействат с нормалната материя. За едно неутрино Вселената е почти прозрачна. Милиарди частици неутрино преминават през нас всеки момент, без да ни повлияят. Ето защо ги наричат "призрачни".

Това обаче не означава, че не могат да взаимодействат с материята, и на това се основава IceCube. Неутриното може да взаимодейства с леда и да създаде светлина.

Детекторите на IceCube са дълбоко в антарктическия лед, където в тъмнината могат да бъдат открити фотони от тези сблъсъци.

Досега лабораторията IceCube е открила няколко неутрино, които имат много повече енергия от нормалните, което показва, че идват от много голямо разстояние.

1440466182_2_559x*.jpg

Подземните сензори за откриване на частиците неутрино на IceCube.Илюстрация: IceCube Collaboration

Енергията от септемврийското неутрино е малко под 300 тераелектронволта, а това далеч надхвърля всичко регистрирано преди това.

И тъй като Вселената сякаш не съществува за неутриното, това означава, че тези частици винаги пътуват по права линия.

Ето как екип от стотици учени от цял свят разбра, откъде идва тази малка субатомна частица.

Те я проследиха до блазар на 4 милиарда светлинни години, наречен TXS 0506 + 056, съвсем близо до Орион - откритие, което означава, че свързаните с него космически лъчи с висока енергия, състоящи се предимно от протони и атомни ядра, също идват от там.

 
1531414276_6_559x*.jpg
Блазар. Илюстрация: M. Weiss/CfA, NASA

Блазарът е вид квазар, галактика с активна супермасивна черна дупка в центъра си, която изпраща огромна енергия, докато "се храни".

Но блазар е наклонен под такъв ъгъл,  че един от полюсите му - гигантски дюзи - е насочен точно срещу нас.

Познати са няколко хиляди от тези високо енергийни обекти, но те бяха доста ниско в списъка като възможни източници за високоенергийно неутрино.

"Интересно е, че в астрофизичната общност имаше общ консенсус, че блазарите вероятно не са източници на космическите лъчи, а ето, че са", заяви Франсис Халцен (Francis Halzen), водещ учен от Неутринната обсерватория IceCube.

Когато в реално време бе детектирано през 2017 г., учените незабавно започнаха да преравят данните от IceCube и откриха изблици на повече от дузина неутрино от края на 2014 г. до началото на 2015 г. от същото място.

Откритието беше подкрепена от наблюденията на два гама лъчи телескопи - космическия Fermi-LAT и MAGIC на Канарските острови.

 
Те откриха изблик с висока енергийна активност на гама лъчи, идващ от TXS 0506 + 056.

Наблюденията бяха направени и в радиочестотния спектър и седем оптични обсерватории наблюдаваха активността на блазара.

Цялата огромна работа допълва констатацията, че този блазар е първият известен ускорител на най-високоенергийните неутрино и космически лъчи.

Констатациите са публикувани в две статии в Science тук и тук .

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Naj-setne-znaem-otkade-idvat-visokoenergijnite-prizrachni-chastitci_111259.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...