Отиди на
Форум "Наука"

Спиране на срокове по ГПК или за абсурда на българското нормотворчество


Recommended Posts

  • Потребител

В ДВ, бр. 86 от 2017 г., е обнародвано изменение на ГПК, по силата, на което е създадена ал. 2 в чл. 61. Съгласно тази нова алинея всички срокове се спират по време на официални празници и съдебната ваканция, която е от 15 юли до 31 август, съгласно закона на съдебната власт. Това означава, че всеки срок, започнал да тече по време на съдебната ваканция, първият му ден е 01 септември. До тук добре, но тази разпоредба е отменена - ДВ, бр. 65 от 2018 г., в сила от 01.09.2018 г.

Тук вече стигаме от правен абсурд. По време на ваканцията човек получава искова молба, по която е ответник. Съгласно закона има месечен срок за отговор. Но, според действащата към момента на получаване на исковата молба ал. 2, този месечен срок не тече, а първият му ден е на първи септември. Да, но от първи септември това спиране на срока вече не съществува. Възниква въпроса кога изтича срокът за отговор на исковата молба? Един месец от получаването или един месец считано от първи септември?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, те го измениха. 

Но който не е гонил процесуални срокове, той не знае какво е. Трябваше да оставят изменението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е сериозен. Показва как се създават правни норми в България без никаква мисъл и идея, в следствие, на което се получава правен хаос.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...