Отиди на
Форум "Наука"

ИЗВЪНЗЕМНИ СИГНАЛИ от SETI - предложение за проверка валидността на новината


Recommended Posts

  • Потребител

https://www.bgdnes.bg/Article/7116273#

Това е основната информация. Тя е твърде оскъдна откъм важни подробности и е вътрешно-противоречива, в стремежа да е популярна.

Предлагам хората които са с по-стабилни езикови знания от мен, при възможност да направят проверка за валидност на тази информация, както и ако намерят друго допълнително инфо - да го пуснат тук.

Ако "новината" се окаже фейк, направо да се изтрие темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази "новина" се върти от няколко дни в българските, уж, новинарски сайтове с почти еднакъв текст и е евтина сензация. Щом сигналът идва от галактика разположена на три милиарда светлинни години от нас, то той е пътувал из космоса цели три милиарда години. А пък сигналите на нашите космически апарати им трябва също три милиарда години, за да стигнат до въпросната галактика.

 

Редактирано от самотния вълк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бързо препускане по мрежата ме доведе до следните резултати.

Зад изказването стои реално космическо наблюдение, публикувано в The Astronomical Journal

Това наблюдение се коментира в ограничен кръг публикации, и в някои от тях се цитира изказване на Сет Шостак, което още не мога да намеря като първоизточник. Ето една статия свързана с наблюдението, където се цитира Шостак към края.  Ето регулярните новини от SETI за септември, където в първата част се обсъжда споменатото наблюдение. След първата част има списък на линкове към други статии, коментиращи сигналите от галактика на 3 милиарда светлинни години от нас, т.е. същото.

Seth Shostak малко ми прилича на нашият професор Лъчезар Филипов, който все за извънземните се изказва. Така че много е възможно да се е изказал в стила, подхванат и от българските медии.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

значи ядрото на събитието излиза че не е фейк. От друга страна - фейк се явяват опитите за прибързани интерпретации, така ли? Все пак, предположително тия от СЕТИ се борят и те за финансово оцеляване и им е нужен социален отзвук и подходящото за това реално сигнално събитие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, ramus said:

От друга страна - фейк се явяват опитите за прибързани интерпретации, така ли?

Така се получава. Наблюденията представляват известно количество импулси в малък интервал от време, филтрирано от основният шум. Нито е ясно какво е това, нито има достатъчно количество информация за 'разшифроване' на съобщение. Затова интерпретациите че са от изкуствен произход, че са в 'заплашителен формат' или че съдържат заплаха са безпочвени.

Предположението, че са от изкуствен произход, лежи на следната хипотеза. Биологичната цивилизация след усвояване на радиото има ограничено време (само няколко стотин години) за да развие изкуствен интелект и да се слее с него, като след сливането радиокомуникация с хаотично излъчване в околното пространство не е нужна. Няколко стотин години са много малко време в космически мащаби, и това би обяснило защо ние не 'чуваме' сигналите на други цивилизации, ако ги има. Тази хипотеза предполага че всички сигнали, които успеем да хванем, ще са от пост-биологични цивилизации, почиващи на ИИ. Идеята е разработена в книгата "Нашето последно изобретение" на Джеймс Барат (Our Final Invention). Книгата е добре написана, който разбира руски може да я потърси в мрежата в безплатен и читаем вид: "Последнее изобретение человечества".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, scaner said:

Идеята е разработена в книгата

е, все пак това са разработки на хипотеза - колкото и тя да е развита със съждения. А такива има много, като на повечето от тях е направено всичко възможно да изглеждат като непоклатими.

Дълги години шестваха хипотези според които ние сме единствената планета сред вселената. :) После - остана - че само на Земята е възможно да има живот. Сега е на път и това да се провали... Да напомня че горните компрометирани вече хипотези бяха добре развити и със съществени аргументи. Ето че всичко това отпада...

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само да дам линк към първите 30 страници от книгата "Нашето последно изобретение" на Джеймс Барат, достатъчни за запознаване със съдържанието и (на руски). Книгата разглежда актуални проблеми, свързани с навлизането и развитието на ИИ и възможните опасности и ползи от него, въпроси които засягахме в други околни теми.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...