Отиди на
Форум "Наука"
Иван Тодоров

Българската дума "срещу" = против

Recommended Posts

Изглежда че това е калкиране на една дума от неизвестен романски език, субстратен език на български, говорен от романизираните траки обитавали северно от линията на Иречек (или други подобни и, може би, по-точни линии). Това не означава че всичките траки бяха се романизирали когато славяните от български род са се настанили да живеят, са се заселили в днешна българска Мизия. Аз не говоря за неславянските "пра-българи" (независимо дали иранци или тюрки), а за славяните от български род. "Срещу" има очевидна етимологическа връзка с "срещам, срещна". Моето мнение е че е почти невъзможно да се каже дали този романски език е предшественика на румънския или става дума за онзи енигматичен романски език, от който албанският е заимствал повечето си стари романски думи, който не е нито бившия далматски език, нито предшественика на румънски/аромунски език, нито латинския, или става въпрос на друг романски език, и той изчезнал преди да бъде писмено засвидетелстван. За мене албански език е ново-тракийският или тракийски език беше старо-албанския.

срещу, срещам = италиански contro, incontrare; английски (заемки от романски езици) counter (counter, encounter).

румънски către (=спрямо, към) (от латински contra) не означава срещу/против но в английски език against означава и двете.

Face against the wall = cu fața către perete = с лицето към (?) стената

Дали в румънски тази дума е имала в миналото и значението против не знам и мисля че е невъзможно да се (до)каже че не, така че това не може да служи като аргумент за не-румънщината на субстратния романски език на български.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...