Отиди на
Форум "Наука"
Иван Тодоров

Българската дума "срещу" = против

Recommended Posts

Изглежда че това е калкиране на една дума от неизвестен романски език, субстратен език на български, говорен от романизираните траки обитавали северно от линията на Иречек (или други подобни и, може би, по-точни линии). Това не означава че всичките траки бяха се романизирали когато славяните от български род са се настанили да живеят, са се заселили в днешна българска Мизия. Аз не говоря за неславянските "пра-българи" (независимо дали иранци или тюрки), а за славяните от български род. "Срещу" има очевидна етимологическа връзка с "срещам, срещна". Моето мнение е че е почти невъзможно да се каже дали този романски език е предшественика на румънския или става дума за онзи енигматичен романски език, от който албанският е заимствал повечето си стари романски думи, който не е нито бившия далматски език, нито предшественика на румънски/аромунски език, нито латинския, или става въпрос на друг романски език, и той изчезнал преди да бъде писмено засвидетелстван. За мене албански език е ново-тракийският или тракийски език беше старо-албанския.

срещу, срещам = италиански contro, incontrare; английски (заемки от романски езици) counter (counter, encounter).

румънски către (=спрямо, към) (от латински contra) не означава срещу/против но в английски език against означава и двете.

Face against the wall = cu fața către perete = с лицето към (?) стената

Дали в румънски тази дума е имала в миналото и значението против не знам и мисля че е невъзможно да се (до)каже че не, така че това не може да служи като аргумент за не-румънщината на субстратния романски език на български.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...