Отиди на
Форум "Наука"

Ясно е кой ще издържи и ще се размножава на Марс!


Recommended Posts

  • Потребител

   За проекта, известен като Биологичен и Марсов експеримент (BIOMEX), няколкостотин проби от земни микроби, включително бактерии, археи, мъхове, лишеи, гъби и водорасли, бяха поставени в контейнери, прикрепени към външния модул на Руската Звезда. ISS. Някои проби бяха държани в почва и въздух, които имитираха тази на Марс, за да се види дали те могат да оцелеят на Червената планета.

За 533 дни между октомври 2014 г. и февруари 2016 г. микроорганизмите са били изложени на екстремни условия на космоса, издържащи на вакуум, жестоки температурни колебания и интензивно ултравиолетово лъчение. Организмите са върнати на Земята през юни 2016 г. и оттогава са били широко изследвани.

Поне някои от членовете на всеки вид в експеримента успяха да оцелеят, като някои процъфтяваха, а други бяха бракувани. Няколко археи и бактерии се справиха най-добре, докато по-сложните, многоклетъчни организми като гъбички и лишеи се бореха малко повече.

„Някои от организмите и биомолекулите показаха огромна устойчивост на радиация в космическото пространство и всъщност се върнаха на Земята като„ оцелели ”от космоса“, казва Жан-Пиер Пол де Вера, научен ръководител на проекта BIOMEX.

Ключовият резултат от експеримента беше да покаже, че животът е по-твърд, отколкото ние му даваме кредит, и в резултат на това Марс може и да не е толкова негостоприемна, колкото се смяташе някога. Микроскопичните организми могат да процъфтяват под земята или в солени течни езера.

"Разбира се, това не означава, че животът действително съществува на Марс," казва де Вера. "Но търсенето на живот е повече от всякога най-силната движеща сила за следващото поколение мисии на Марс."

BIOMEX също помогна да се определят какви видове биосигнатури трябва да търсим на Марс и други планети и луни. И както НАСА, така и ЕКА, които стартират нови ровери на Червената планета през 2020 г., отговор на един от най-дълбоките въпроси, които хората някога са задавали, може да бъде на хоризонта.

Изследването е предмет на десетки публикувани статии през последните години и всичко това е обобщено в специален брой на списанието Astrobiology. Окончателните резултати на BIOMEX ще бъдат представени на научна конференция тази седмица.

https://newatlas.com/space-station-microbes-survive-mars/59054/

Тези резултати дават вероятност на теорията за панспермията. Щом тези организми са издържали 2 години на директно облъчване, биха могли да издържат 1 милион години в средата на подобавъщо-голяма буца лед.  Ледът ще намали експоненциално дозата облъчване, така че 1 милион г. не са невъзможни. Така може да се осеменят планити в радиус  50 - 150 светлини години, при скорости 15-45 км/с. Попадайки в района на дадена звезда, буцата лед може да случи на гравитационна прашка и да получи забавяне на скоростта, която ще се увеличи над 100 км/с в района на вътрешните планети. Друг шанс е да получи допълнително забавяне чрез подскок  /със триене/ във външната атмосфера на някои планети, като накрая падне на най-подходящата за живот. Ледът, разтапяйки се ще служи за аблационна защита и накрая едно малко парченце ще цамбурне в един девствен океан за да го осемени  :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...