Отиди на
Форум "Наука"

Нов начин за обезсоляване на вода


Recommended Posts

  • Потребител

Учени откриха нов начин за обезсоляване на вода

Методът може да се окаже от голямо значение за увеличаване на наличната питейна вода

Мартин Дешев Мартин Дешев

8 май 2019, 11:14

Учени откриха нов начин за обезсоляване на вода

 

У чени от Университета "Колумбия" в САЩ обявиха, че са създали нов метод за по-бързо и ефикасно пречистване на солена вода в питейна, съобщава CNET. Методът може да се окаже от осоебено значение на фона на постоянно намаляващата питейна вода по света.

Технологията TSSE може да пречиства свръхсолена вода, която често се отделя от множество индустриални процеси като обработка на петрол и горива. Тази вода е няколко пъти по-солена от морската и може да увреди и наличната питейна вода.

Затова учените търсят решение за нейното пречистване чрез нагряване. При достатъчна температура, солният разтвор се отделя като самостоятелен слой. Чрез допълнително преливане и награяване, е възможно този слой да се премахне и да остане само пречистената вода.

В експериментални условия методът успява да премахне 98,4% от солта във водата. Това е равностойно на сегашния стандарт при обратната осмоза. За разлика от нея обаче, TSSE не изисква твърде висока темптература или налягане, като ефектът може да се постигне и при нагряване на водата до 70 градуса по Целзий.

"TSSE е ефективен и ефикасен метод, който може да се мащабира и да се захранва с екологична енергия", казва Нгай Ин Ип, ръководител на научния екип. Разработката ще може да се използва за значително подобряване и улесняването на пречистването на вода от заводите, а с още малко подобрения, е възможно да се използва и за създаване на вода, която е годна за консумация.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

TSSE utilizes a low-polarity solvent with temperature-dependent water solubility for the selective extraction of water over salt from saline feeds. Because it is membrane-less and not based on evaporation of water, it can sidestep the technical constraints that limit the more traditional methods. Importantly, TSSE is powered by low-grade heat (< 70 C) that is inexpensive and sometimes even free. In the study, TSSE removed up to 98.4% of the salt, which is comparable to reverse osmosis, the gold standard for seawater desalination. The findings also demonstrated high water recovery >50% for the hypersaline brines, also comparable to current seawater desalination operations. But, unlike TSSE, reverse osmosis cannot handle hypersaline brines.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...