Отиди на
Форум "Наука"

В потайността се крие нашата сила


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

избирателният достъп до властта е предопределен от принадлежност към определен кръг, клуб или друг неформална общност. Колкото по-малко ефективни са механизмите на представителната демокрация, толкова повече властта създава около себе си визия за изключителност. Именно затова едновременно със завръщането на влиянието на религиозните опори в живота на хората нови импулс получиха търсенията, свързани с тайните общества и тяхното влияние върху механизмите на властта.

---

Орденът на рицарите-тамплиери (храмовници) в България

Орденът е в България вече три години

Орденът на тамплиерите в България вече има тригодишна история. Първите ни рицари са посветени в Сърбия. Миналата година страната ни беше провъзгласена за Приорат - самостоятелен клон на Ордена.

Членовете на братството са хора от различни социални прослойки с разнообразни професии, основната им цел е да подпомага нуждаещите се и да се бори за религиозна търпимост.

Не точно такива са били приоритетите на първите тамплиери, когато бил създаден Орденът през 1128 г. Тогавашните рицари трябвало да бранят със силата на оръжието сигурността на поклонниците в Йерусалим. Освен това давали обет за бедност, целомъдрие и подчинение. Официалното название на организацията "Орден на бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон" идва от мястото на седалището им - Хълма на Храма (оттук идва и името им тамплиери - temple).

Орденът е известен с това, че умело съчетавал военното дело с финансови операции. Братството се превърнало в кредитор на много европейски монарси и станало първата банка в историята.

На 13 октомври 1307 г. обаче крал Филип IV Хубави дава заповед за ареста на 140 рицари и с това поставя началото на края на Ордена. Успелите да се спасят забягват в Германия, Испания, Португалия и Англия.

До края на 2008 г. Орденът на тамплиерите ще изгради у нас луксозен комплекс за възрастни хора до черноморското село Вранино. Сградите ще бъдат разположени на площ от 10 000 кв.м и ще включват басейни, фитнес и медицински център. Комплексът ще включва 7 еднофамилни жилищни сгради, блокчета с 50 жилища, басейни, медицински център, фитнес, ресторант, оградени с парк. Предвиден и строеж на хотел, в който да отсядат близките на постоянните обитатели. Навсякъде ще има приспособления за инвалиди и трудноподвижни хора, съобразени с изискванията на ЕС.

"Ще си сътрудничим със социалното министерство за избор на хора, които да бъдат настанени там", споделиха от Ордена.

Тамплиерите в България вече са 125, стана ясно, когато бяха ръкоположени нови 35 рицари. Те са последователи на Ордена, чиято история в България започва от 2003 г. В него членуват хора от различни социални кръгове, които са обединени от идеята за развитие на християнството и благотворителността, обясни Румен Ралчев - приор /върховен член/ на тамплиерите у нас.

Организацията събра своите привърженици на Трета международна среща в НДК, на която присъстваха над 50 чужденци. Сред тях бяха приорите в Сърбия, Австрия и Гърция.

Специално за премиерата на официалната история на рицарите бе дошъл нейният автор - архиварят на Ордена Лео Тис.

Не сме кръстоносци, не сме мисионери. По-лесно е да кажа какво не сме. Ние сме християнска хуманитарна организация. Работим и към ООН по проекти за опазване на мира, образование, разпространение на помощи. Имаме и дипломатически функции - при конфликт между хора от различните крила на християнството наша задача е да им напомним, че Господ е един. Работим и с други църкви, мюсюлмански и будистки. Имаме представител в Пакистан, след земетресението там той построи сто хиляди къщи за пострадалите - просто отиде на място и го направи. Такива са целите ни - да строим мостове между културите. Въпреки че част от членовете ни са също масони, ние се интересуваме повече от запазването на мира. За разлика от тях не сме тайна организация, нито сме елитарни. Уважавам ги, но ние сме само 5 хиляди в целия свят и освен от пари имаме нужда от хора с идеи, които правят неща. Исторически това е военизиран орден, 60-65 на сто от членовете ни имат военен или полицейски опит. Точно заради това знаем, че мирът се постига не с насилие, а с градеж.

Нямат собствен сайт, засега...

---

Обединена велика (масонска) ложа на България

http://www.grandlodge-bulgaria.org/

http://www.grandlodge-bulgaria.org/Bulgarian/main_bg.htm

---

Лайънс - клубовете в България

http://www.lions-bg.com/home/

http://www.lionnet.com/europe_bg.html

---

Езотерично християнство, Беинса Дуно, Петър Дънов

http://www.beinsadouno.org/in_bg.htm

http://www.imadrugpat.org/

---

Българско антропософско общество

http://www.aobg.org/

---

Кръгла маса (?!)

http://www.rt3plovdiv.org/main.php

---

Различни федерации на Светлината и на Мрака

http://starwarsbg.org/index.php

http://bgjedi.com/

http://www.citadelata.com/

http://www.bgsith.org/

http://padawan.bgjedi.com/

http://jfa.bgjedi.com/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Aми потърси сам, бе, младежо...

Защо си решил. че трябва да получиш всички знания като "на тепсия"?

:book:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...