Отиди на
Форум "Наука"

Фолкън Хеви - старт юни 2019 г. - 24 спътника + платноходката Лайтсейл 2


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Свръхтежката ракета Фолкън Хеви ще излети този месец със слънчева платноходка на борда!

2019-lightsail-2-ws.jpeg

Илюстрация на космическия апарат "Лайтсейл 2". Image credit : The Planetary Society 

20 юни 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. През изминалата нощ СпейсЕкс проведе успешно огнево изпитание на свръхтежката ракета "Фолкън Хеви", което проправя път към предстоящото изстрелване. Стартът е планиран най-рано за 25-ти юни в 06:30 ч. българско време. 

По думите на Илон Мъск това ще е най-трудната мисия за СпейсЕкс от началото на създаването на компанията. В космоса трябва да бъдат изведени общо 24 космически апарата в рамките на Програмата за космически изпитания на Военновъздушните сили на САЩ. Спътниците ще бъдат позиционирани в три различни орбити - първата е с параметри 300 на 860 километра, втората - 720 на 720 километра, третата - 6 000 на 12 000 километра. Орбиталните наклони са също различни - този на първата орбита е 28.5 градуса спрямо екватора, на втората - 24 градуса, на третата - 43 градуса. Всичко това изстисква възможностите на "Фолкън Хеви" на максимум. 

Космическите апарати са разнообразни - един от тях превозва атомен часовник за нуждите на НАСА, друг ще тества възможностите на новосъздадено "зелено" гориво, а трети представлява слънчева платноходка, създадена от Планетното общество.

2019-air-force-rideshare.jpg

На тази невероятна снимка, показана от военновъздушните сили на САЩ, се виждат окомплектованите космически апарати под обтекателя на "Фолкън Хеви". Photo credit : U.S. Air Force

"Лайтсейл 2" е наследник на "Лайтсейл 1" - предишната платноходка, изстреляна с помощта на космическата ракета "Атлас 5" през 2015 г. от Кейп Канаверал във Флорида. Целта на мисията бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на Планетното общество са били констатирани множество малки проблеми. Всички те са били коригирани преди тазгодишния старт на новата платноходка. Сега, когато "Лайтсейл 2" излети, очакваме мисията да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. 

Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение - това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

Няколко думи и за останалите мисии. GPIM, или Green Propellant Infusion Mission, е ръководена от НАСА и тества възможностите на ново "зелено" гориво. Горивото се нарича AF-M315E и основната му съставка е хидроксил амониев нитрат. То е нискотоксично и при изгарянето се отделя само водна пара и въглероден диоксид. Счита се, че новото гориво може да замести хидразина, който е широко използван в съвременната космонавтика, но е силно отровен. 

Експериментът с атомния часовник е също много важен. Всяка междупланетна мисия на НАСА днес разчита на навигация, която се координира тук, на Земята. Причината - бордовите часовници, използвани на космическите апарати, не са никак точни. Даже часовниците на съвременните GPS спътници трябва да бъдат коригирани два пъти дневно. Но новият атомен часовник, разработен за $80 милиона, може да доведе до истинска революция в междупланетната космонавтика. Така мисиите, които летят до Марс, ще могат сами да пресмятат времето по-точно и да осъществяват своя собствена навигация без да се налага честа намеса от наземните ръководители.

Няколко CubeSat-а ще полетят на "Фолкън Хеви", в това число E-TBEx, PSAT, TEPCE и 15 CubeSat-а, създадени от НАСА по програма ELaNa. Това е специална програма на американската космическа агенция, в рамките на която ученици могат да работят директно по създаването на спътникова технология. Така се повишава интересът към космическите изследвания сред най-младото поколение. 

Да пожелаем на СпейсЕкс успех в отговорното начинание по извеждането на всички тези мисии! 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2823-2019-june-falcon-heavy-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Свръхтежката ракета Фолкън Хеви излетя на своята най-сложна мисия, успешно изведе първите спътници в космоса!

2019-25-june-falcon-heavy-liftoff.jpg

Снимка от днешното изстрелване на свръхтежката ракета "Фолкън Хеви". Photo credit : NASA

25 юни 2019 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 09:30 ч. българско време от историческия комплекс LC-39 на космическия център Кенеди, САЩ, откъдето в миналото са излитали историческите ракети "Сатурн 5" с корабите "Аполо" до Луната, отново излетя свръхтежка ракета! Това е построената от СпейсЕкс "Фолкън Хеви", а днешната мисия е най-сложната за частната компания до този момент. 

Изстрелването ще продължи повече от три часа и половина. На борда се намират 24 космически апарата с общо тегло от 3 700 килограма. На пръв поглед изглежда, че за ракета от типа на "Фолкън Хеви" с възможност да извежда над 50 тона полезен товар в орбита, това е прахосничество. Но първоначалното впечатление лъже. Спътниците ще бъдат изведени в три различни орбити и това ще изстиска максимално възможностите на ракетата. 

За пореден път СпейсЕкс успя да извърши тандемно кацане на двата странични ускорителя върху специална площадка за кацане. За съжаление обаче продължава т.нар. "проклятие на централния ускорител" - той не успя да улучи плаващата платформа в океана. Това е третият опит на компанията за връщане на ускорител. При дебютния полет в началото на 2018-та той не успя да кацне. По време на втората мисия през април тази година той кацна успешно, но бурните морски ветрове го преобърнаха. Третият път не се увенча с желания резултат, но нека да напомня, че това са вторични цели. Успеваемостта на "Фолкън Хеви" се изчислява по броя спътници, които ще вмъкне в правилните им орбити. 

Към 10:15 ч. българско време, когато отразявам тази публикация, освобождаването на осем от 24-те спътника е завършило с успех. 

Прочетете подробна статия за полезния товар на борда на "Фолкън Хеви" на този линк

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2836-2019-falcon-heavy-blasts-off

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Браво, СпейсЕкс! Компанията за пръв път прибра обтекател след полет на ракета!

25 юни 2019 г. 10:50 ч. Днес СпейсЕкс проведе още една важна стъпка напред към пълната възвръщаемост на ракетите! За пръв път бе прибран обтекател след полет - това стана с помощта на специална мрежа, разположена на океански кораб с име "Мистър Трий".

Илон Мъск се опитва да прибере обтекател от година и половина насам. През това време бяха проведени множество тестове, мрежата бе променяна четири пъти и бяха отчетени пет провала. 

И сега - най-накрая успех. Наистина голямо БРАВО за СпейсЕкс! 

Напомням на читателите, че свръхтежката ракета "Фолкън Хеви" с 24 спътника на борда излетя в космоса днес, на 25-ти юни в 09:00 ч. българско време.

2019-first-fairing-captured.png

Снимка от успешно върнатия обтекател върху мрежа, разположена на кораб в океана. Photo credit : SpaceX

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2837-2019-first-fairing-recovered

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическата ракета Фолкън Хеви изведе спътника Prox-1 с платноходката Лайтсейл 2!

25 юни 2019 г. 11:00 ч. СпейсЕкс потвърди, че спътникът "Prox-1", във вътрешността на който е разположена платноходката на Планетното общество "Лайтсейл 2", бе успешно освободен в космоса. Поредно браво на Илон Мъск и пореден успех за днешния полет на "Фолкън Хеви"! 

Напомням на читателите, че "Лайтсейл 2" е наследник на "Лайтсейл 1" - предишната платноходка, изстреляна с помощта на космическата ракета "Атлас 5" през 2015 г. от Кейп Канаверал във Флорида. Целта на мисията бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на Планетното общество са били констатирани множество малки проблеми. Всички те са били коригирани преди днешния полет на новата платноходка.

Сега, когато "Лайтсейл 2" вече лети, очакваме мисията да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение - това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното.

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди.

Напомням също така, че свръхтежката ракета "Фолкън Хеви" с 24 спътника на борда излетя в космоса днес, на 25-ти юни в 09:00 ч. българско време.

2019-lightsail-2-ws.jpeg

Илюстрация на космическия апарат "Лайтсейл 2". Image credit : The Planetary Society 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2838-2019-spacex-prox-1-lightsail-deployed

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Платноходката Лайтсейл 2 засне своите първи снимки на Земята от орбита

8 юли 2019 г. 08:00 ч. Планетното общество оповести, че мъничкият космически апарат "Лайтсейл 2" е заснел своите първи снимки на Земята от орбита.

Показаното по-долу изображение бе направено на 6-ти юли в 07:41 ч. българско време посредством камера, монтирана към двустранните слънчеви панели. Снимката е необработена и на нея се виждат множество артефакти.

Всичко на борда на "Лайтсейл 2" е нормално. Разгръщането на гигантското платно е планирано за не по-рано от утре, 9-ти юли. 

2019-lightsail-2-crescent-earth.jpg

Снимка на сърповидната Земя, заснета от платноходката "Лайтсейл 2". Photo credit: The Planetary Society

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2855-2019-lightsail-2-first-photos

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Екипът на Лайтсейл 2 отложи разгръщането на платното поне до 21-ви юли

10 юли 2019 г. 08:00 ч. Планетното общество съобщи, че екипът на "Лайтсейл 2" има нужда да проведе допълнителни изпитания на системата за контрол на височината, както и евентуално да обнови полетния софтуер. Поради това разгръщането на платното ще стане най-рано на 21-ви юли.

Междувременно космическият апарат остава в добро състояние, а ориентацията му е стабилна. Той успя да заснеме още една прекрасна снимка на Земята: 

2019-lightsail-7-july.jpg

"Лайтсейл 2" засне тази снимка на Земята от орбита на 8-ми юли в 02:32 ч. българско време. Photo credit : The Planetary Society/Sean Doran

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2859-2019-lightsail-deploy-delayed

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Лайтсейл 2 ще разгърне платното си днес, на 23-ти юли

23 юли 2019 г. 08:05 ч. Американската неправителствена организация с международна дейност "Планетно общество", която е създала космическия апарат "Лайтсейл 2", оповести, че неговото разгръщане се очертава да е факт днес, на 23-ти юли. 

Очаква се процедурата да започне в 21:22 ч. българско време. 

Напомням на читателите, че "Лайтсейл 2" бе изстреляна на 25-ти юни тази година с ракетата "Фолкън Хеви". Мисията е наследник на "Лайтсейл 1" - предишната платноходка, която летя през 2015-та година. Целта на тогавашната мисия бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на "Планетното общество" са били констатирани множество малки проблеми. Сега, когато "Лайтсейл 2" е на път да разгърне платното си, очакваме новата мисия да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. 

Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение - това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

2019-lightsail-new-photo-1.jpg

2019-lightsail-new-photo-2.jpg

2019-lightsail-new-photo-3.jpg

Credits : The Planetary Society

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2899-2019-lightsail-to-deploy-23-july

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Планетно общество отчете успешно разгръщане на платното на Лайтсейл 2, още чакаме визуално потвърждение

24 юли 2019 г. 08:05 ч. Американското НПО "Планетно общество" оповести, че разгръщането на платното на космическия апарат "Лайтсейл 2" е протекло според очакванията. Командите са били изпратени и изпълнени точно както е било предвидено. 

Всички системи на борда продължават да работят нормално, съобщават от "Планетно общество". За съжаление обаче екипът все още не е получил снимки, които визуално да потвърдят разгръщането на платното. Причината за това се дължи на ориентацията на апарата по време на последните комуникационни сесии, както и на наличието на голямо платно, което отсега нататък ще затруднява радиокомуникациите. 

Напомням на читателите, че "Лайтсейл 2" бе изстреляна на 25-ти юни тази година с ракетата "Фолкън Хеви". Мисията е наследник на "Лайтсейл 1" - предишната платноходка, която летя през 2015-та година. Целта на тогавашната мисия бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на "Планетното общество" са били констатирани множество малки проблеми. Сега, когато "Лайтсейл 2" е на път да разгърне платното си, очакваме новата мисия да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. 

Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение - това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

2019-lightsail-2-ws.jpeg

Илюстрация на космическия апарат "Лайтсейл 2". Image credit : The Planetary Society 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2902-2019-24-7-lightsail-reported-successful

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Невероятно постижение! Вижте как изглежда успешно разгърнатото платно на Лайтсейл 2!

2019-lightsail-deployed.png

Снимка на Земята на фона на разгърнатото от "Лайтсейл 2" платно. Photo credit : The Planetary Society

24 юли 2019 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Космическата платноходка "Лайтсейл 2", създадена от американската неправителствена организация с международно участие "Планетно общество", е разгърнала успешно своето платно. Получените на Земята снимки потвърждават, че процедурата е минала напълно според очакванията.

Платното има обща площ от 32 квадратни метра - колкото един боксов ринг! 

2019-lightsail-deployment.gif

Кратък клип от разгръщането на платното на "Лайтсейл 2". Photo credit : The Planetary Society

Според информацията от "Планетното общество", разгръщането на платното е важно постижение за екипа на "Лайтсейл 2", тъй като сега може да започне демонстрацията на технологията "слънчево плаване" като надежден начин за придвижване на спътниците от типа CubeSat - малки, стандартизирани сателити, които драстично снижиха цената на космическите изследвания. 

"Вчера ние успешно отплавахме чрез слънчевите лъчи", сподели Бил Ний, изпълнителен директор на "Планетно общество". "Благодарение на нашия екип и на десетките хиляди хора от цял свят, които ни подкрепиха, мечтата, започната от основателите на "Планетното общество" преди повече от четири десетилетия, достигна до етапа на полет". 

Напомням на читателите, че "Лайтсейл 2" бе изстреляна на 25-ти юни тази година с ракетата "Фолкън Хеви". Мисията е наследник на "Лайтсейл 1" - предишната платноходка, която летя през 2015-та година. Целта на тогавашната мисия бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на "Планетното общество" са били констатирани множество малки проблеми. Сега, когато "Лайтсейл 2" е на път да разгърне платното си, очакваме новата мисия да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. 

Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение - това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2904-2019-lightsail-2-successfully-deployed

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Лайтсейл 2 демонстрира повдигането на орбитата посредством слънчево плаване!

2019-lightsail-deployed.png

Снимка на Земята на фона на разгърнатото от "Лайтсейл 2" платно. Photo credit : The Planetary Society

1 август 2019 г . 08:05 ч.

Светослав Александров. Американската неправителствена организация с международно участие "Планетно общество" обяви, че нейната мисия "Лайтсейл 2" е постигнала пълен успех! Роботизираният апарат, който преди броени дни разгърна платно с размер на един боксов ринг (32 квадратни метра), успешно демонстрира приложимостта на метода "слънчево плаване"! 

Според публикуваната от "Планетно общество" информация "Лайтсейл 2" е успяла да повдигне апогея (най-високата точка от орбитата) с цели два километра. Перигеят (най-ниската точка) също е паднал с около два километра, което е следствие от триенето в горните слоеве на земната атмосфера. Екипът на мисията е потвърдил, че повдигането на апогея се дължи само и единствено на слънчевото плаване.

Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение - това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

Постижението превръща "Лайтсейл 2" в първия космически апарат, който използва слънчево плаване в околоземна орбита, в първия малък апарат от типа CubeSat със системи за слънчево плаване и втория апарат в история на човечеството, използвал тази технология. Пред 2010-та година японската мисия "Икарос" летя успешно до околностите на Венера. 

Оттук насетне екипът ще продължи да повдига апогея в продължение на следващия месец. В един момент перигеят ще падне толкова ниско, че "Лайтсейл 2" ще изгори в атмосферата.

Мисията е реализирана само посредством групово финансиране. Близо 50 000 членове на "Планетно общество" и обикновени граждани на 100 държави, както и фондации и фирми, са дарили средства за "Лайтсейл 2", като събраната сума възлиза на $7 милиона.

Източник: The Planetary Society

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2914-2019-lightsail-mission-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...