Отиди на
Форум "Наука"

140 мм танкови оръдия


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

В началото на 80 те години в страните от НАТО започва разработката на перспективни 140 мм оръдия, които трябвало да заменят настоящите 120 мм оръдия и да бъдат поставени в перспективните танкове, които се проектира едновременно с оръдията.

САЩ

Системата 140 мм гладкостволно танково оръдие ATAC се състояла от оръдие XM-291, система за автоматично зареждане XM-91 и семейство 140 мм боеприпаси. Очаквало се, че системата АТАС ще бъде основното въоражение на бойния танк на бъдещето "Блок ІІІ", който ще замени Абрамс в сухопътните войски на САЩ.

Системата АТАС била поставена на изпитателен стенд на перспективните технологии САТТ-В. Той бил създаден на базата на шасито на танка М-1А1 “Абрамс” и в допълнение към системата АТАС имал перспективната обединена система на силовата установка AIPS (нов двигател, скоростна кутия и други), хидропневматично окачване, стандартна архитектура на електроника за връзка за сухопътните войски, многодатчиков прибор за откриване на целите на фирмата Рокуел, перспективна система за управление на огъня CDC ADA, нови по леки вериги, модулна броня, перспективен прибор предупреждаващ за химическа атака, система за колективна защита от химическо оръжие, прибори за наблюдение и нови димни средства.

140 мм оръдие ХМ-291 има две части (снаряд и заряд) и има два пъти по голяма дулна енергия от стандартното 120 мм оръдие М-256 поставяно на съвременните танкове М-1А1 и М-1А2 “Абрамс”, като при това е с 91 кг по леко. Освен това за един час с прости подръчни средства може да се монтира 120 мм ствол което позволява воденето на огън със 120 мм снаряди предназначени за старото оръдие.

Системата за авоматично зареждане е разработена от Бенетската лаборатория на сухопътните войски на САЩ, като механизма за подаване на боеприпаси е разработен от фирмата Локхийд Мартин, а дотиквача от фирмата Брънсуик дифенс. Семейството боеприпаси АТАС се състои от три снаряда- снаряд с кинетическо действие ХМ-964, кумулативен снаряд ХМ-965 и учебен снаряд ХМ-966.

1330104402_140-mm-usa.jpg

Танк Абрамс с опитно 140 мм оръдие.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...